21 Eylül 2024 Cumartesi

Kaktüs Genç Kadın Derneği yarın açılıyor

"Kendimize ait bir mekanda seninle buluşmak istiyoruz" bu çağrı Pazar (yarın) günü Kadıköy'de açılışı yapılacak olan Kaktüs Genç Kadın Derneği'nden. Kaktüs'ün dayanışma ile kurulduğunu belirten Yaren Tuncer, "Artık Kadıköy'de genç kadınlara ait bir mekan var. İstediklerini yapabilecekleri, rahat edebilecekleri, paylaşıp, dayanışıp, ürütebilecekleri bir yer" diyerek, genç kadınları davet etti.

Genç kadınlar, kadın özgürlük mücadelesinde önemli bir soluk. Heyecanları, yeniyi yaratma iradeleri ve ısrarları ile sokakları terk etmeyen kadın iradesinin en büyük bölüğünü oluşturuyorlar. 

Genç kadınların; erkek egemen sisteme, aile baskısına, yok sayılmaya, susturulmaya karşı verdikleri mücadelede daha etkin olmak için buluşacakları, tartışıp, birlikte üretecekleri bir yerleri var artık. Kaktüs Genç Kadın Derneği. Kaktüs, 16 Şubat'ta saat 15.00'da Kadıköy'de, Osmanağa Mahallesi Mürver Çiçeği Sok. Fikret Erkmen İş Merkezi 10/4 adresinde açıklacak.

'GENÇ KADINLARA AİT OLAN BİR YER...'
Kaktüs Genç Kadın Derneği'nden Yaren Tuncer ile Kaktüs'ün açılma süreci ve yapacaklarına dair konuştuk.

Evde ya da yaşamın başka bir alanında genç kadınlara ait bir alanlarının olmadığını ve evde "küçük hizmetçiler" olarak yetiştirildiklerini söyleyen Tuncer, şöyle devam etti: "Genç kadınlar olarak paylaşıp üretebileceğimiz alanlarımız yok. Bu bize tanınmıyor. Ne çalıştığımız atölyelerde, okuduğumuz okullarda ne de mahallelerimizde, parklarda. Hiçbir yerde...

Aksine, bir araya gelmemiz engelleniyor. Bizi, bir birimizden soyutlayıp tecrit ediyorlar. Bunu dayatıyorlar bize. Sokakta gezmemiz, özgürce sosyal-kültürel aktivitelerde bulunmamız yasaklanıyor. Bunlar bizim öldürülmemize, hakarete uğramamıza, özgürlüğümüzden edilmemize gerekçe yapılıyor.

İşte tüm bunların hepsini birlikte yapmak, birlikte üretmek, eğlenmek, var etmek için Kaktüs'ü kurmaya karar verdik."

'KAKTÜS KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÇİÇEK'
Tuncer, derneğinin adının neden "Kaktüs" olduğunu ise şöyle tarif etti: "Hep derler ya kadınlar çiçektir. Kaktüs kendi kendine yeten ve uzun süre ayakta kalabilen, hem de dikenleri olan bir çiçek. Biz de kendi kendimize yettiğimizi göstereceğiz. Bundan dolayı Kaktüs ismini seçtik."

'ATÖLYELERDE BİRLİKTE ÜRETİP, BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ'
Kaktüs, genç kadınların kendilerini geliştirmeleri için hem kültürel, hem sosyal hem de politik bakımdan bir çok hedef ve plan koymuş önüne. 

"Genç kadınlar olarak birlikte üretip, paylaşıp, birlikte var edeceğiz" diyen Tuncer, önümüzdeki dönemde yapacaklarını ilişkin şunları söyledi: "Ne yapmak istiyorsak onu yapacağız. Kürtçe, Gürcüce, İngilizce gibi farklı dillerde dersler. Özsavunma dersleri ile kendimizi savunmayı öğreneceğiz. İşaret dili, resim, farklı enstrümanlar çalmak, yoga, farklı spor dalları ve daha bir çok alanda çeşitli aktivitelere ilişkin atölyelerimiz olacak.

Yazarlık, antropoloji, sosyoloji, felsefe tüm bilim dallarında öğrenip, üreteceğiz. 

Kadınların özgürleşmesi ve tarihe dair farklı tartışmalar yapacağız. Kadın özgürlük mücadelesini nasıl ve hangi araçlarla geliştirebileceğimize dair atölye çalışmalarımız olacak. "Ne yapmalı?" başlığıyla, herkesin katılıp fikrini söyleyebileceği haftalık düzenli tartışmalar yapmayı planlıyoruz.

Paylaşım atölyelerinde, yaşadığımız sorun ve zorlukları paylaşıp, buna karşı nasıl mücadele edeceğimizi konuşacağız."

'KAKTÜS GENÇ KADINLARIN KOLEKTİF ÜRÜNÜ'
Kaktüs'ün, genç kadınların kolektif çaba ve üretimi ile kurulduğunu ve açılışa hazırlandığını belirten Tuncer, "Burayı dayanışma ile kurduk. Boyasından, en küçük eşyasına kadar hepsi kolektif olarak oluşturuldu. Şule Çet'in adını verdiğimiz kitaplık öyle oluşturuldu. Aslında kadınlardan uzak tutulan 'yapamaz' denilen bir çok şeyi yaptık. Mesela derneği boyamak. Burayı boyayan kadın arkadaşlarımızın bir çoğu boyacılığı azami miktarda öğrenmiş oldu. Zor ama güzel bir deneyim oldu. Ve bir kez daha gördük ki, dayanışma ile her zorluk aşılıyor."

16 Şubat saat 15.00'da açılışlarını gerçekleştireceklerini hatırlatan Tuncer, tüm genç kadınlara şu çağrıyı yaptı: "Pazar günü yine birlikte ezgilerimizi söyleyip, neler yapabileceğimizi tartışacağız. Birbirimizi tanıyıp, vakit geçireceğiz ve bir de hatıra fotoğrafı çekeceğiz.

Artık Kadıköy'de genç kadınlara ait bir mekan var. İstediklerini yapabilecekleri, rahat edebilecekleri, paylaşıp, dayanışıp, ürütebilecekleri bir yer var. Tüm genç kadınları Kaktüs'te kendini var etmeye davet ediyoruz."