25 Eylül 2024 Çarşamba

Kanarya'da çocuklar daha çok öfkeli

Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğraması "Artık yeter" dedirtti. Öfke sokakta sele döndü. Acının ve öfkenin sokağa taştığı Kanarya Mahallesi'nde sıradan olmayan bir gün. Gittiğinizde sıradan olmayan bir öfkeye dokunabilirsiniz: Çocukların öfkesi
Küçükçekmece'de Kanaraya Mahallesi'nde 5 yaşındaki bir kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Yıllardır örtbas edilen, cezasız bırakılan ve tecavüzcülerin korunduğu her bir olaydaki öfke Kanarya Mahallesi'nde patladı. 
 
Mahallede yaşanan öfkenin ve üzüntünün tam kalbine dokunabilirsiniz. Herkes öfkesini de acısını da ayrı yaşıyor. Komşular, aile, çocuklar ve O…
 
Evinin önünde arkadaşları ile oynayan 5 yaşında bir çocuk… Şuan şişmiş gözleri ile evindeki kalabalığı ve ona bakan gözleri anlamlandırmaya çalışıyor. Evin önünde oyun arkadaşları ise annelerinin göz hapsinde tedirgin oyunlarına devam ediyor.
 
'ÇOCUKLARIN TECRİDİ'
 
Kanarya Mahallesi'nde öfke ve tedirginlik bir arada. Komşulara ne yaşadıklarını sorduğunuzda aldığınız cevap "Öfke" oluyor. Komşulardan biri üç gündür yaşanılanları "Yerde miyiz gökte mi belli değil" diyerek özetledi. Hemen ardından da ekledi:  "Çocuklarımız okula giderken tedirgin oluyoruz"
 
Çocuklarının oyun arkadaşları olduğunu söyleyerek bilinçsizce yapılan haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına da isyan ediyorlar. "Çocuğun sosyal medyada fotoğraflarının paylaşılmasına karşıyız. O çocuk bu sokaklarda yine oynayacak" diyorlar.
 
Bunun kendi çocuklarının başına da gelebileceğini söyleyen başka bir komşu ise "Çocuklarımızı evimizin önüne bırakamayacak mıyız" diye soruyor. Bir diğer komşu ise itiraz ederek "Bu da çocuklarımızın yaşadığı tecrittir" diyor.
 
KARAKOLUN HEMEN YANINDA…
 
Tecavüzcü, karakolun neredeyse 50 metre ötesinde bu suçu işliyor. Mahalledekiler en çok da buna öfkeli. "Biz üzgünüz, öfkeliyiz ama haklıyız da. Bizim çocuklarımız sokakta oyun oynayamıyor. Baskı altındalar çünkü devlet onları korumuyor. Ama istismarcıları koruyorlar. İçişleri Bakanı'nın, Emniyet Müdürü'nün istifa etmesi gerekiyor" diye belirtiyor. 
 
Kanarya Mahallesi köy boşaltma politikaları ile Kürt kentlerinden göç alan bir yer. Aynı komşu "Madem bizim çocuklarımızı burada korumayacaklardı neden bizim köylerimizi yaktılar" diyerek devlete tepki gösteriyor.
 
Köylerinden "güvenlik" gerekçesi ile zorla çıkartıldıklarını ve sürgün geldikleri İstanbul'da çocuklarının korunmasız olduklarını ifade ettiler. Çünkü polisin, uyuşturucu ve madde bağımlılığını engellenmemesinin ve karakolun hemen yakınındaki çocukların cinsel istismara uğramasının tesadüf olmadığını söylüyorlar.
 
ÇOCUKLARIN SESSİZ ÖFKESİ
 
Evin önünde oynayan çocuklar, ürkek sesleri ile attıkları her adımı annelerine bildiriyor. 10 metre ötede oyun arkadaşlarının neler yaşadıklarının farkındalar. Konuşmuyorlar ama anlatıyorlar. Nasıl oyun oynadıklarını sorduğumda, kumdan yaptıkları yemekten ikram ediyorlar ve kendi dilimizde konuşmaya başlıyoruz. Kimlerle oyun oynadıklarını ve onlarla tanışmak istediğimi söylüyorum. Hemen "Ama bir tanesi burada değil" diyorlar. Sormasam da kim diye onlarda ben de biliyoruz sorunun cevabını. 
 
"Neden yok, yorulmuş mu oyun oynamaktan" diyorum. İşte orada karşımda 5 yaşındaki bir başka çocuk kocaman susuyor. Gözleri tedirgin ve elindeki topa hızlıca vuruyor. Küçücük elleri topa hışımla vuruyor ve veremediği cevap karşısında koşarak yanımdan uzaklaşıyor. 
 
GÖZLERİNDEN ÖPERİM ÇOCUK
 
Eve gittiğimizde kalabalık bizi karşılıyor. Kocaman odayı derin bir sessizlik ve koyu bir öfke kaplamış. Küçücük yüzü ve şişmiş gözleri ile bir çocuk bize bakıyor. Babasının arkasına saklanmış ve sokağa gitmek istiyor. Tedirgin ve ürkek gözleri…
 
BABA: CESARETLİ OLUN, KENDİNİZİ YALNIZ HİSSETMEYİN
 
Baba yaşanılanlar karşısında susmamak gerektiğini belirtiyor. Adı ve sesiz çığlığı duyulmayan onlarca aileye ve topluma şu çağrıyı yapıyor: "Bu kötülüğün karşısında kimse sessiz kalmasın. Bu kötülüğün engellenmesi için cesaretli olmak gerekiyor. Kimsenin canı yanmasın. Kimse kendini yalnız hissetmesin."