23 Eylül 2024 Pazartesi

Katledilen Fatma Altınmakas'ın duruşması ertelendi

Fatma Altınmakas'ı katleden Kazım Altınmakas'ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması ertelendi. Mahkeme temsilci atanmadığı için Fatma Altınmakas'ın 6 yaşındaki kızının ifadesini alamadı, katilin tutukluluğun devamına karar verdi.

Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın öldürülmesiyle ilgili açılan davanın 5'inci duruşması görüldü. Patnos Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fatma Altınmakas'ın aile avukatı Mir Bedirhan Ayaz hazır bulundu. Sanık Kazım Altınmakas duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Avukatların talebiyle tanık olarak dinlenecek olan devlet koruması altındaki Fatma Altınmakas'ın 6 yaşındaki kızının, duruşmada bir temsilcinin olmaması nedeniyle ifadesi alınmadı. Mahkeme bir sonraki celse çocuğa temsilci atanması, eksik evrakların giderilmesi ve katil Kazım Altınmakas hakkında tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 23 Aralık'a erteledi.

NE OLMUŞTU?
Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi s. Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğrayarak, tehdit edilmiş 12 Temmuz 2020'de Konakkuran Jandarma Karakolu'na suç duyurusunda bulunmuştu. Şikayet sonrası S. Altınmakas gözaltına alınmış ancak tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından "dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgahının oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması" gerekçeleriyle serbest bırakılmıştı.

S. Altınmakas'ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından katledilmişti. Kazım Altınmakas, "kasten öldürme" suçundan tutuklanmıştı.

Fatma Altınmakas'a tecavüz eden S. Altınmakas'ın tutuklanması için Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuru ise "adli kontrol tedbirleri ölçülü" denilerek reddedilmişti.

Fatma Altınmakas, jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda, Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıkmıştı.