23 Eylül 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları: İsa Soysal nerede?

Batman'da yapılan kayıplar eyleminde 1 Ocak 1988'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İsa Soysal'ın akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 614. haftada Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Batman Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.
 
Bu hafta, Şınak'ın Silopi ilçesine bağlı Bozalan köyünün Karox mezrasında 1 Ocak 1988'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İsa Soysal'ın akıbeti soruldu. Eylemde basın açıklamasını İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi "Evli ve üç çocuk babası İsa Soysal, evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Ailesi Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'na giderek İsa'nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını sorar, ancak olumsuz cevap alır. Soysal'ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamadı. 2008 yılında gazeteci Faruk Arslan'ın kaleme aldığı 'Karakutu: Ergenekon'un Karanlık İsmi Tuncay Güney' isimli bir kitapta JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu. Bunun üzerine yakınları Silopi Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu ve bahsi geçen yerlerde kazı yapılması talep edildi. Yapılan kazıda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı ancak İsa Soysal'a ait herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp" dedi.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.