7 Ekim 2024 Pazartesi

Kayyumların 2'nci yılında eylem: Biz halkız, sizden güçlüyüz

Devletin HDP'li belediyelere kayyum atamalarının üzerinden iki yıl geçti. Halk iradesini gasp eden kayyumlarla ilgili Van'da yapılan eylemde konuşan HDP Grup Başkanvekili Beştaş, Türkiye'nin kayyum cumhuriyetine çevrildiğini belirtti, "Halkımızın iradesine diz çöktüremeyeceksiniz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının 2'nci yıldönümünde Van'da açıklama yapıldı.

HDP Van İl Örgütü önünde bir araya gelen HDP'liler, "HDP'liyiz her yerdeyiz. Kayyumlara karşı mücadeledeyiz" pankartı açtı, "Hırsız kayyum işbirlikçi AKP" sloganını attı.

'KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ'
HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, 2014 seçimlerinden iki yıl sonra başlayan kayyum saldırısını halkın kabul etmediğini hatırlattı, "Kayyumlar atandığı andan itibaren belediye binalarımız karakol gibi taş duvarlarla çevrildi, halktan uzaklaştırıldı. O günden bugüne kadar yapılan gasp, rüşvet ve demokratik hakların ortadan kaldırılmasıdır. Ant olsun ki kayyumları geldikleri yere göndereceğiz" diye konuştu.

'TEKÇİ YÖNETİMLE MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı da konuşmasında, görevde kaldıkları 4 ay 9 gün içinde yüzlerce mahalle ve köyde halk toplantıları yaptıklarını, hedeflerinin katılımcı belediyecilik olduğunu söyledi. Halkın ihtiyaçlarını tespit ederek planlamaya bağlamayı hedeflediklerini aktaran Avcı, "Planlamamızı yaptık ama 19 Ağustos sabahı halkın iradesine darbe yapıldı ve tüm programımız rafa kalktı. Görevde kaldığımız 4 ay içerisinde hırsızlık, yolsuzluk yapılanların peşine düştük, yerlerini değiştirdik, suç duyurusunda bulunduk. Ama kayyum atandıktan sonra aynı hırsızlar aynı yere görevlendirildi ve dosyalar sümenaltı edildi. Borca rağmen 3 ay içerisinde 5 yıl içerisinde yapılamayacak hizmetler yapıldı. Tamamen belediyenin öz gücünü kullanarak ve hırsızlık musluklarını kapatarak yaptık. Biz kayyum zihniyetine kabul etmeyeceğiz, Van halkı da kabul etmeyecek. Şeffaf, katılımcı belediyecilik anlayışımız devam edecek. Tekçi yönetim devam ettikçe bu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

KAYYUMLAR YOLSUZLUK, HIRSIZLIK DEMEK
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise konuşmasına tutsak belediye eşbaşkanlarını selamlayarak başladı. Belediye eşbaşkanlarının tutuklu değil rehin olduğunu söyleyen Beştaş, "Türkiye'nin dört bir yanı kayyum rejimine teslim ediliyor. İlk kayyum atanmasında 'Sesimizi çıkarmazsak ülke kayyum rejimine teslim edilecek' demiştik ve bugün o korkularımız gerçekleşti" dedi.

Kayyum atamalarına gerekçe yapmak için belediye eşbaşkanları hakkında açılan soruşturmalara değinen Beştaş, kayyumlara da kayyum atandığını söyledi, Nusaybin'de 4 kez kayyum değiştiğini hatırlattı. Kayyumların yaptığı yolsuzluk ve hırsızlıklara da değinen Beştaş, kayyumların atandığı belediyelerde trilyonlarca TL zarar ve yolsuzluk tespit edildiğini, buna ilişkin verdikleri soru önergelerine yanıt bile verilmediğini söyledi. Beştaş, sistemin yolsuzluk üzerine kurulu olduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Ama şunu bilmek gerekiyor ki balık baştan kokar. Bavullarla para çalan bakanlar aklanmasaydı kayyumlar da hırsızlık yapmazdı. Sedat Peker her gün hırsızlıklarını ifşa ediyor ama tek savcı çıkıp bu suçları soruşturma cesareti gösteremiyor. Çünkü yargı iktidarın aparatı haline geldi."

'KAYYUMLARI TANIMIYORUZ'
Bu suçların bir gün yargılanacağını hatırlatan Meral Danış Beştaş, o mahkemelere müdahil olacaklarını söyledi. Kayyumların belediyeleri karakollara çevirdiğini, yüzlerce korumayla şehir için tur attıklarını söyleyerek, halktan ne kadar kopuk olduklarını aktaran Beştaş, "Sonra da 'biz bu halkı temsil ediyoruz' diyorlar. Siz bu halkı temsil etmiyorsunuz. Siz sadece o korumalara, o belediyelere bekçilik yapabilirsiniz. Sizi tanımıyoruz. Siz halkın malına, mülküne, halkın lokmasına el koyanlarsınız" diye konuştu.

'KAYYUMLAR KÜRT HALKINA DÜŞMAN'
Kayyumların Kürt halkına düşmanlık yaptığını vurgulayan HDP Grup Başkanvekili Beştaş, görevden alınan belediye eşbaşkanlarıyla ilgili; 'haklarında soruşturma olduğu', 'örgüte para gönderdikleri' yalanını hatırlattı, hiçbir mahkeme tutanağında bu yalanlara dair tek bir satır olmadığını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in görevden alınmasının ardından yerlerine belediye meclis üyelerinden birinin başkan seçildiğini hatırlatan Beştaş, HDP'li belediyelerde bu yöntemin izlenmediğini ve kayyumların atandığını söyledi. Bunun darbe olduğunu belirten Beştaş, "2023'te kayyumların gideceğini tartışmak bile istemiyoruz. Bu konuda halkımızdan şüphemiz yoktur. Gasp etmek; alenen, zor ve baskı kullanarak bir iradeyi yok etmektir. Ne olursa olsun halk iradesine sahip çıkacaktır. Ama şimdiden bir seçimi beklemeyelim. Çünkü derhal kayyumlar geri çekilmelidir. Bu kayyumların suçu her geçen gün büyüyor, yolsuzlukları çığ gibi büyüyor. Bu suçlar büyüdükçe mahkemelerde vereceğiniz hesap da artıyor" dedi.

Kayyum politikalarının Türk Hava Kurumu'nu getirdiği noktaya işaret eden Beştaş, yangınlara müdahalede bu durumun görüldüğünü belirtti. Merkez Bankası, TÜİK ve diğer tüm kurumlarla yönetildiğini söyleyen Beştaş, "Türkiye artık bir kayyum cumhuriyetine dönüştürüldü" diye belirtti.

'BİZ HALKIZ, SİZDEN GÜÇLÜYÜZ'
Kürt halkının kayyumları tanımadığını ve tanımayacağını bir kez daha hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Beştaş son olarak şunları söyledi: "Kayyumların; halkımızın tarihine, kültürüne, doğasına, diline düşmanlık olduğunu biliyoruz. HDP olarak Türkiye'de yaşayan herkesin iradesine saygı duyulması gerektiğini biliyoruz. Nasıl ki İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Trabzon'da halkın seçtiği belediye başkanları yönetiyorsa Amed, Van, Mardin ve Siirt belediyelerini de halkın seçtiği insanlar yönetmelidir. Ama bunların Kürt halkına yaptıkları düşmanlık yeni değil. Gökyüzünde bir uzay aracı Kürtçe anons yapsa ona da düşmanlık yapacaklar. Biz, sizden daha güçlüyüz çünkü biz haklıyız. Siz, halkımızın iradesine diz çöktüremeyeceksiniz. Biz halkımızla birlikte hep beraber bu gemiyi limana ulaştıracağız. HDP umuttur, umut dimdik ayakta."