3 Ekim 2024 Perşembe

Kayyumu protestosu eden avukatlara beraat

HDP'li belediyelere atanan kayyumları protesto ettikleri için haklarında dava açılan 25 avukat ve bir gazeteci, beraat etti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 25 avukat ve gazeteci Oktay İnce hakkında belediyelere kayyum atamasını protesto ettikleri gerekçesiyle açılan davanın 2'nci duruşması İzmir 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, 4 avukat, gazeteci Oktay İnce ve avukatları hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan avukat Abdulmecit Yıldırım, açılan davanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Hükümetin seçme ve seçilme hakkını gasp ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Yıllarca doktorluk, avukatlık ve vekillik yapmış insanlar neden belediye başkanlığı yapamadı? Bizde bunun için basın açıklaması yapmak istedik. Fakat polis gözaltına alınacağımızı alana gitmeden söyledi. Hiçbir anons ve ihtar yapılmadan darp edilerek gözaltına alındık. Bizi gözaltına alan polislerin yargılanması gerekirken savunma yapmak zül geliyor" dedi.

'YARGILAMAYA KOLLUK KARAR VERİYOR'
Yargılanan avukat Erdoğan Aydoğdu da, Anayasa'nın bir kişiye ya da gruba bağlanamayacağını belirtti. Aydoğdu, "Hangi basın açıklaması suç teşkil ediyor, bizim de kafamız karışık. Basın açıklamasının suç olup olmadığını savcılar değil kolluk belirliyor" diye belirtti.

Avukat Fatma Demirel de, hakimin "İhtar yapıldı mı" sorusuna, "Kolluk ihtar yapsa bile onların yaptığı suç. Bugün biz sanık olarak yargılanıyoruz, yarın kim sanık olacak bunu bilmiyoruz. Sanık olmamız tarihe bir not. Yarın iktidar gider, halk yine söyleyeceğini söyler. Biz avukatlık yapmaya devam ederiz" yanıtı verdi.

'POLİS ÖNCE TEHDİT ETTİ ARDINDAN GÖZALTINA ALDI'
Gazeteci Oktay İnce ise, basın açıklamasına haber amaçlı katıldığını aktardı. Polislerin, eylemcilere saldırmadan önce ilk olarak gazetecileri alandan uzaklaştırdığını kaydeden İnce, "Polisler eylem başlamadan çekim yapmamam için beni tehdit etti. Eylem başladığında da ilk beni gözaltına aldılar. İhtar gibi yasal prosedürlere hiç gerek duymadılar" diye aktardı.

'AVUKATLARA SOPA SALLAYARAK GERİ ADIM ATTIRAMAZSINIZ'
Sanık müdafilerinden İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yargılamanın halen neden devam ettiğini anlamadığını dile getirdi. "Kürt lafını kullanırsanız tüyler diken diken oluyor" diyen Yücel, "Kolluk iktidara bağlı çalışıyor onu anladık. Ama bizim korkumuz yargı. Birinin bile ifadesi alınmadan beraat kararı verebilirdiniz. Kolluk şiddeti işkenceye varan bir yerde duruyor ama sanıklar açısından böyle bir durum yok. Bu yargılama avukatlara ve yurttaşlara yönelik bir tehdit davası. Sakıncalı konulara girerseniz sizi yargılarız tehdididir. Yargı eliyle yurttaşların ve avukatların başında sopa sallamakla avukatlara geri adım attıramazsınız" ifadelerini kullandı.

Sanıkların avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, suç koşulları oluşmadığını belirterek, "İhtar yapılıp yapılmadığı üzerinden bir yargılama yapıyorsunuz. Ama kolluğun hukuka aykırı uyguladığı bir müdahale söz konusu. AİHM kararlarına ve Anayasanın temel düzenlemelerine uygun davranmanızı bekliyorum. Mahkemenin derhal beraat kararı vermesi gerekir" dedi.

Diğer sanık avukatları da olayın suç teşkil etmediğini belirterek, müvekkillerinin beraatini istedi. 

BERAAT KARARI
Mütalaasını açıklayan savcı, tüm sanıkların "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek"ten cezalandırılmasını talepederken, hakim, suç unsuru oluşmadığı belirterek 26 kişi hakkında beraat kararı verdi.