23 Eylül 2024 Pazartesi

Kazakistan'da petrol işçilerinin kamulaştırma talebi sürüyor

Kazakistan'ın Janözen kentindeki petrol işçileri çalıştıkları şirketin kamulaştırılması için Devlet Başkanı Tokayev'e çağrı yaptı. Kazakistan Sosyalist Hareketi'nin yaptığı açıklamada, işçilerin bu talebinin sadece Janözen için değil bütün Batı Kazakistan bölgesi için önem taşıdığı dile getirildi.

Kazakistan'ın Janözen kentindeki MH Industry şirketine bağlı petrol işçileri şirketin acilen kamulaştırılması için Devlet Başkanı Tokayev'e çağrı yaptı.

Kazakistan Sosyalist Hareketi yaptığı açıklamayla, Janartu sendikası ile işçilerin grevini desteklediğini belirtti. Açıklamada, 2007'deki özelleştirme ile sondaj işçilerinin özel firmaya geçirildikleri ve o tarihten beri maaş ödemelerinde düzensizliklerin yaşandığı şirkette İş Kanunu maddelerinin de uygulanmadığı belirtildi.

Binlerce işçinin çalıştığı fabrikada 2008'den bu yana sayısız grev örgütlendi, ancak ilk defa işçilerin kontrolünde bir kamulaştırma talebi yükseltiliyor.

Gaz ve petrol endüstrisindeki yüz binlerce işçi optimizasyon sonucu özel firmalara geçirilmeleriyle birlikte maaş ve sosyal haklara dair sorunlar yaşıyorlar. Bu yüzden Burgılau işçilerinin bu hareketi sadece grevlerin devam ettiği Janözen kenti için değil bütün Batı Kazakistan için önem arz ediyor.

TOKAYEV'E KAMULAŞTIRMA TALEBİNİ İLETTİLER
Açıklamaya göre, işçiler kamulaştırmanın yanında sendikacıların kovuşturulmasına son verilmesini de istiyor. İşveren ise grevcilerle diyaloğa girmeyi reddetti. Bunun sonucunda işçiler Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'e çağrıda bulundu.

Açıklamada, patronların uyguladığı optimizasyonun sonuçlarının iptal edilmesi için çağrı yapan bu mücadelenin büyük önem dikkat çekildi, 2011'deki 8 aylık Magnistau petrol işçileri grevinde de kamulaştırma talebinin yükseldiği hatırlatıldı.

Mücadelenin bu etabında, işçi hareketinin 5 Ocak'ta Janaozen'deki grevde ortaya konulan politik programın uygulanmasını önüne koyduğu belirtilen açıklamada, kamulaştırma talebinin 1993 Anayasası'na geri dönülmesi, sendikalara, grevlere ve siyasi partilere özgürlük tanınması ve emekçilere garanti verilmesi talepleri ile yan yana durduğuna işaret edildi.

Açıklamada ArcelorMittal Temirtau, Eurasia Group, Kazakhmys şirketlerinin de kamulaştırılması gerektiği dile getirildi ve işçilerin mücadelesinin desteklenmesi için her türlü yardım ve desteğin verilmesi gerektiği vurgulandı.