20 Eylül 2024 Cuma

KESK: Esnek çalışma ile güvencesiz çalışma daha da yaygınlaşacak

KESK, kamu emekçilerine müjde diye duyurulan esnek çalışma modeline dair açıklama yaparak bu model ile güvencesiz istihdamın daha da yaygınlaşacağına dikkat çekti.
KESK, kamu emekçilerine "müjde" diye duyurulan esnek çalışma modeline dair açıklama yaptı.
 
Yıllardır ardı arkası kesilmeyen "müjdelere" boğulan, kamu emekçilerinin dün yeni bir "müjde" haberi ile güne başladığı ifade edilen açıklamada, bu haberin hükümete yakınlığı ile bilinen, bir gazete kanalıyla, "2,5 milyon memurun hayatı değişiyor" manşeti ile servis edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada "Yeni Ekonomi Programı'yla (YEP) birlikte kamu personel rejimi değişiyor" diye başlayan söz konusu haberde kamu emekçilerine esnek çalışma müjdesi verildiği ifadeleri yer aldı.
 
Daha önce verilen benzer "müjdelerin" sonuçlarını göz önüne getiren her kamu emekçisi bu yeni haberde bazı soruların yanıtlarının olmadığını gördüğüne dikkat çekilen açıklamada şu sorular sıralandı:
"-Çalışma saatlerim esnek olunca çalışma süreme bağlı mali ve sosyal haklarım olduğu gibi kalacak mı? Onlarda da bir esneme mi olacak? Örneğin fiili hizmet süremin, prim gün sayımın, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan sürelerin hesabında, bir değişiklik olur mu?
-Ya da çalışma süreme göre belirlenen haklarımda, örneğin yemek ücreti, servis, ek ödeme, ek ders ücreti, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı)  gibi haklarımda değişiklik olur mu?
-Esnek çalışmaya göre hangi saatlerde çalışacağıma ben mi karar vereceğim yoksa benim üstüm, amirim pozisyonunda olanlar mı? Ya da kurumun idarecisi mi?
-Pratikte her kamu emekçisinin kendi çalışma saatlerine karar vermesi deyim yerindeyse her kamu emekçisinin kafasına göre çalışma saatleri belirlemesi mümkün mü?
-Kimin hangi günlerde, hangi saatlerde mesai yapacağına karar verecek olan amirlerin, yöneticilerin kamu emekçileri arasında ayrım yapmaması, adil olması mümkün mü?
-Hangi saatlerde mesai yapacağıma kendim veya amirim-idarecim karar verecekse fazla mesai ücretim doğal olarak ortadan kalkmayacak mı?
-Mevcut durumda işçiler için esnek çalışma uygulanıyor. Denkleştirme çalışmasına göre bir işçi günde 11 saat,  6 günde haftada toplam 66 saat çalışsa bile fazla mesai ücreti alamıyor. Bunun yerine daha sonraki haftalarda çalışma süresi azaltılarak iki ay içerisinde haftalık 45 saate denk getiriliyor. Bu iki aylık süre 4 aya kadar uzatılabiliyor. Yani işveren işlerin yoğun olduğu dönemde işçiyi fazla mesai ücreti ödemeden günde 11 saat, haftada 66 saat çalıştırabiliyor. İşlerin yoğun olmadığı zaman ise haftalık çalışma süresini düşürebiliyor. Kamu emekçileri için de aynı yol mu izlenecek?"
 
Bu ülkede "tasarruf" ya da "kemer sıkma" dendiğinde akla hep emekçilerinin geldiğini hatırlatılan açıklamada, ekonomide yaşanan/yaşanacak olumsuzluklara neden olanlar ne pahasına olursa olsun korunurken, krizde hiçbir sorumluluğu olmayan emekçilere krizin bedelini ödetmek için yoğun bir hazırlık yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada "müjde" olarak sunulan esnek çalışmanın, güvencesiz istihdamın yaygınlaşmasının önünü açacağı kaydedildi.
 
KESK açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün 'müjde' olarak sunulan kamuda esnek çalışma, hükümet temsilcileri tarafından kamuda istihdamın daraltılacağına ilişkin yapılan açıklamalar, kamuda kadrolu-güvenceli istihdam sınırlanırken sözleşmeli-güvencesiz istihdamın yaygınlaşması, önümüzdeki süreçte alınacak 80 bin kişinin bile kadrolu olarak değil, maaşı İŞKUR tarafından-işsizlik fonundan karşılanan Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında çalışanlardan olması söz konusu hazırlığın adımlarıdır."