2 Ekim 2024 Çarşamba

Kiralar yükseldi, ev sahibi-kiracı davaları arttı

Kiralardaki fahiş artış nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki dava sayıları artmaya başladı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, pandemi öncesi 2 bin 500 lira olan konut kirasının bugün 8 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 27'ye yakını kirada otururken, bu kişilerin büyük kısmı işçi, emekçilerden oluşuyor. Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde kiraların fahiş oranda artması nedeniyle emekçiler kiralarını ödeyemez hale geldi. Ev sahipleri enflasyon oranının çok üzerinde kiralar talep edince mahkemelerdeki kiracı-ev sahibi davalarında da patlama yaşandı.

Cumhuriyet gazetesine konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemi öncesi 2 bin 500 TL olan bir konutun kirasının semtine göre 8 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Asgari ücret alan bir işçinin bu kiraları ödemesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Aşa, fahiş fiyatlara ev kiralayanların, ikinci üçüncü aydan itibaren kirayı ödeyemez duruma geldiğini belirterek, "Bu sorunu yaşayanların sayısında önümüzdeki günlerde büyük artış yaşanacak" uyarısında bulundu.

Kiraların ödenemeyecek düzeye yükseldiğine dikkat çeken Aşa, icra tahliye davası dosyalarındaki artışa işaret etti. "Bu davalar daha da artacak, çünkü kirayı ödemeyenler her geçen gün artıyor" diyen Aşa, ev sahiplerinin özellikle satılık evlerde fiyatları günlük değiştirmeye başladığını söyledi.

5 YILDAN SONRA KİRA BEDELİNDE FAHİŞ ARTIŞA DİKKAT
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ise kira sözleşmelerinde temel olan 1-5 yıl arasındaki artışın TÜFE 12 aylık ortalamayla sınırlandırıldığını fakat beş yıldan sonra ev sahiplerinin dava açarak kira bedelinin değişen koşullara göre tespitini talep edebildiğini söyledi.

Bu davalarda mahkemenin, enflasyon, bölgedeki fiziki değişim ve emsal kiralar, taşınmazın son durumuna göre değerlendirme yaptığını belirten Kiraz, davaların genelde mal sahibi lehine sonuçlandığını kaydetti.