23 Eylül 2024 Pazartesi

Koç Üniversitesi yurdunda Kürt ve Alevi öğrenciye ırkçı saldırı

Koç Üniversitesi yurdunda F.B., Kürt ve Alevi olduğu için aynı odada kaldığı Hasan Ege Karanfil ve Arda Demir tarafından saldırıya uğradı. Kemerle dövüldü, yüzüne ütü basılmak istendi, kesici aletle yaralandı.

Koç Üniversitesi'nde yurtta kalan F.B., Kürt ve Alevi olduğu için Hasan Ege Karanfil ve Arda Demir tarafından faşist saldırıya uğradı. F.B.'nin kendileri ile kaldığı odadan ayrılmasını isteyen Hasan Ege Karanfil, bu kişiyi kemerle dövdü. Kızgın ütüyü F.B.'nin yüzüne yapıştırmaya çalışan Hasan Ege Karanfil'in yönlendirmesi ile Arda Demir de F.B.'nin yüzünü ve karnını kesici aletle kesti. Soruşturma başlatıldı.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada olay 15 Kasım 2023 gecesi yaşandı. Koç Üniversitesi'nde tam burslu okuyan F.B. 19 Ekim 2023'te, 3 öğrencinin kalabildiği yurt odasına yerleşti.

ODADAN AYRILMASI İÇİN BASKI KURMUŞLAR
F.B.'nin kaldığı odadaki Hasan Ege Karanfil ile arkadaşı Arda Demir ile kısa süre sonra gerilim yaşanmaya başlandı. Soruşturma dosyasına giren kayıtlara göre, Karanfil ve Demir, F.B.'nin odayı terk etmesi için baskı kurmaya başladı.

Karanfil ve Demir bir süre sonra F.B.'ye şiddet uygulamaya başladı. Gördüğü baskı nedeniyle 13-14 Kasım'da okulun laboratuvarında yatan F. B., 15 Kasım gecesi banyo yapmak için odasına gittiğinde banyodan çıktığı esnada Arda Demir'in saldırısına uğradı.

YÜZÜNDEN VE KARNINDAN YARALADI
Arda Demir, derslerde kullandığı ve başında kesici cisim bulunan kretuar ile F.B.'nin yüzünü ve karnını kesti. Yüzü ve karnı kanayan F.B., yurt binasının yangın alarmına basarak güvenliği çağırdı. Bir süre özel güvenliğin gelmesini bekleyen F.B., daha sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Arda Demir, savcılık ifadesinde F.B.'nin kendisine sarkıntılık yaptığını öne sürerek "Üzerime gelmeye devam etti. O an yaşadığım olayın siniriyle derslerde kullandığım ve sanat bıçağı olarak adlandırılan ucunda neşter bulunan malzeme ile F.'yi belinden ve yüzünden çizerek yaraladım" dedi.

F.B.'ye yönelik faşist hakaretlerde bulunan Hasan Ege Karanfil ise ifadesinde olayın kendisi dışında yaşandığını öne sürdü ve "Arda, F.'ye kretuarı salladı. Ben de o sırada F.'nin belinden kan aktığını gördüm" dedi.

'ALEVİ OLDUĞUM İÇİN ODADAN ATMAK İSTİYORDU'
F.B. ise ifadesinde "Hasan Ege Karanfil, ben Alevi olduğum için ve bana karşı ayrımcılık yaptığından dolayı beni odadan atmak istiyordu. Kendisinden şikayetçi olacaktım. Ancak, öğrenci olduğu için sabıkasına yansımasını istemediğim içim şikayetçi olmadım. Halen bana ayrımcılık yapmaya devam ediyor" dedi.

Bu kişinin yüzüne ütüyü yapıştırmaya çalıştığını anlatan F.B., Arda Demir'in yüzünü kesmesinden sonra kendisini yumruklamaya devam ettiğini kaydetti.

İTHAKİ YAYINLARI KARANFİL İLE SÖZLEŞMESİNİ FESHETTİ
İthaki Yayınları, Hasan Ege Karanfil ile sözleşmesini feshettiğini duyurdu. İthaki Yayınları, yaptığı paylaşımda "Hasan Ege Karanfil isimli yazarın sözleşmesi feshedilmiştir. Kamuoyuna duyururuz" ifadelerini kullandı.

5 AYRI SES KAYDI DOSYAYA GİRDİ
Öte yandan savcılık soruşturma dosyasına, 5 ayrı ses kaydının çözümü girdi. Kendisini odadan atmaya çalışan Hasan Ege Karanfil, F.B.'ye yönelik "Türkiye'nin, belli bir noktadan sonraki doğusu olduğu gibi ateşe verilse…" diyor. Karanfil, F.B.'nin Kürt ve Alevi olmasına ilişkin, "Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Seni bu odadan istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz" ifadelerini kullanıyor. Karanfil ayrıca, "Siz ama kader olarak Yahudilerle çok birbirinize benzeşiyorsunuz. Zafer Partisi iktidarında benzer şeyler yaşayacaksınız" tehdidinde de bulunuyor.

Konu ile ilgili telefonla ulaşılan Hasan Ege Karanfil, söz konusu kayıtların "montaj" olduğunu öne sürdü.

YURT MÜDÜRÜ OKULU DONDURMASINI TAVSİYE ETTİ
Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Alper Sarıca ırkçı saldırıyı düzenleyenlerin hiçbir yaptırıma uğramadığını, F.B.'nin ise cinsel saldırıyla suçlanarak uzaklaştırma aldığını ve sınavlarına girmediğini, yurt müdürünün kendisine okulu dondurmasını tavsiye ettiğini söyledi.