EMEK
Kocaeli'de işçi intiharları arttı, kalp krizi oranı yüzde 20
Kocaeli İSİG Meclisinin raporuna göre Kocaeli, İstanbul'dan sonra en çok iş cinayeti yaşanan kent. Kentte kalp krizi ve intihar oranı da yüksek.
Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, düzenlediği toplantıda 2018'in 10 ayında Kocaeli'de 70 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen toplantı, Kocaeli İSİG Meclisinin 2018 faaliyet raporunun sunulmasıyla başladı. Raporu Sendika Uzmanı Aykut Günel sundu.
İSTANBUL'DAN SONRA İKİNCİ SIRADA
Faaliyet raporunun ardından 10 aylık Kocaeli iş cinayeti raporunu İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Uzmanı Gizem Güzel paylaştı. 2018'in ilk 10 ayında Türkiye'de en az 1640 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Güzel, bu süreçte Kocaeli'de en az 70 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini ifade etti. Güzel, "En fazla iş cinayetinin yaşandığı iller sıralamasında İstanbul'dan sonra ikinci sırada Kocaeli yer alıyor. İş cinayetlerinin nüfusa ve sigortalı sayısına oranları sıralamasında ise Kocaeli 5. sırada. İş cinayetlerinin Kocaeli ilçelerine dağılımında 13 ölümle ilk sırayı Gebze alıyor" dedi.
KOCAELİ'DE KALP KRİZİ ORANI YÜZDE 20
2018 yılı iş cinayetlerinde en fazla ölümün ezilme ve göçük sebebiyle meydana geldiğini belirten Güzel, "Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı ülke genelinde yüzde 10 iken Kocaeli'de bu oran yüzde 20 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran geçtiğimiz yıllarda da ülke geneline göre yüksek seyretmiştir" ifadelerini kullandı. 2018 yılı istatistiklerine göre iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yüzde 7'sinin ileri yaşına rağmen çalışan insanlardan oluştuğunu vurgulayan Güzel, "Yüzde 24'ü ise çalışma hayatına başladıklarında emekli olmayı planladıkları yaşta çalışırken yaşamını yitirmiştir" dedi.
Kocaeli İSİG Meclisi Meslek Hastalıkları/İş Cinayetleri Çalışma Grubunun raporunu ise Av. Elvan Olkun sundu. Kocaeli'de işçilerin yaşamını ve sağlığını etkileyen nedenleri saptamak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla işçi ölümlerinin araştırılmasına karar verildiğini ifade eden Olkun, 2013-2017 yılları arasında yerel ve ulusal medyaya yansımış ölümlerin incelendiğini belirtti.
Olkun sunduğu raporun sonuç kısmında özetle şunları söyledi: "Sadece medyaya yansımış olan ve İSİG Meclisinin sahadan elde etmiş olduğu verilerle sınırlı olarak hazırlamış olduğumuz raporda, kalp krizi ve intihardan dolayı meydana gelen işçi ölümlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bu nedenle il özelinde bu iki ölüm nedeninin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Çalışma koşullarının işçilerde kalp krizini tetiklediği, elimizdeki verilerin ise sadece kalp krizi nedeni ile ölümlü olaylarla sınırlı olduğu göz önüne alındığında, incelemenin ayrı bir uzmanlık ve uzun uğraş gerektirmesi nedeni ile işçilerde kalp krizinin bir sektör ya da işyeri bazında sınırlandırılarak araştırılması bu aşamada yararlı olacaktır. İşçi sağlı iş güvenliği açısından emekten yana politikaların üretilebilmesi ve etkili bir politik hat örülebilmesi açısından alan ile ilgili veriler hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle veri elde etmeye yönelik çalışmaların yapılması, meclis bileşenlerinin buna ilişkin katkıda bulunması, özellikle sendikaların alana ilişkin kayıtları tutarak bu kayıtların meclisle paylaşılmasına ihtiyaç bulunduğu değerlendirilmiştir."