25 Eylül 2024 Çarşamba

Kolombiya'da hükümet ile Ulusal Grev Komitesi 'ön anlaşmaya' vardı

Kolombiya'da hükümet ile Ulusal Grev Komitesi arasındaki görüşmelerde "ön anlaşmaya" varıldığı açıklandı.

Kolombiya'da 28 Nisan'da başlayan kitlesel eylemler devam ederken, hükümet ve Ulusal Grev Komitesi arasındaki görüşmelerde "ön anlaşmaya" varıldığı açıklandı.

Eylemler birinci ayına yaklaşırken dün de birçok noktada eylemlere yönelik polis saldırıları yaşandı. Öte yandan Kolombiya hükümeti ve Ulusal Grev Komitesi arasında bir haftadır devam eden görüşmelerde, Pazartesi günü geç saatlerde nihai bir ön anlaşma belgesi ile imzalandığı berlirtildi.

Anlaşmanın ayrıntıları açıklanmazken ön anlaşmanın Grev Komitesi Meclisi ve hükümet temsilcileri tarafından değerlendirileceği belirtiliyor.

Öte yandan Grev Komitesi temsilcileri hükümeti anlaşmalara uyması konusunda uyardılar ve bu hafta boyunca kitlesel eylemlere devam edilmesi çağrısında bulundular.

İnsan hakları grupları tarafından yapılan açıklamalarda, 28 Nisan'dan bugüne kadar devam eden eylemlerde en az 55 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Öte yandan yüzlerce kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı eylemlerde, bugüne kadar polislerin faili olduğu onlarca cinsel saldırı, işkence ve kötü muamale olayı rapor edildi.

Yoğun polis şiddetine rağmen bugüne kadar devam eden eylemler sonucunda, hükümet yürürlüğe sokmak istediği "Vergi Reformu" ve "Sağlık Reformu" tasarılarını rafa kaldırmak zorunda kaldı.