24 Eylül 2024 Salı

Korucu tecavüzcü ve arkadaşları serbest bırakıldı

Mardin'de korucu Yakup A., arkadaşları Çetin T., Harun Y., 22 yaşındaki genç kadına tecavüz etti ve videoyu çekti. Görüntüleri izleyen Suud Ö. tarafından da genç kadın tecavüze maruz kaldı. Gözaltına alınan 3 tecavüzcü kendilerini aklamaya çalıştı, iftira bahanesine sığındı. Korucu Yakup A. ise genç kadının örgüte katılımını engellediği için iftiraya uğradığını öne sürdü. Tecavüz suçunda bulunan erkekler serbest bırakıldı, mahkeme adli kontrol tedbirinin ağır geleceğini öne sürdü.

Kürdistan'da özel savaş politikası olarak sistematik tecavüz suçu sürüyor. Asker, polis ve işbirlikçi korucuların özel olarak kullandığı bu yöntemle genç kadınları örgütlü mücadeleden koparılmaya, ajanlaştırılmaya ve itirafçılaştırılmak isteniyor. Katledilmekle, tecavüz sırasında çekilen görüntülerin yayılmasıyla tehdit ediliyor. Erkek egemen sistemin yargısı ise bu suçlar karşısında elbette tecavüze uğrayan kadından değil tecavüzcü erkeklerden yana tavır alıyor.

KORUCU VE ARKADAŞLARI GENÇ KADINA TECAVÜZ İŞKENCESİNDE BULUNDU
Mardin'in Derik ilçesinde korucu Yakup A. ile arkadaşları Çetin T., Harun Y. ve Suud Ö. 22 yaşındaki bir kadına tecavüz etti. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, koruculuğun yanı sıra okul servisi şoförlüğü yapan Yakup A., kendisi gibi servis şoförü Çetin T. ile bir buçuk yıl önce genç kadını darp etti, ardından da tecavüz etti. Görüntüleri kayda alan Yakup A. ve Çetin T.'nin tecavüz sırasında Harun Y. dışarıda gözcülük yaptı.

GÖRÜNTÜLERİ İZLEYEN SUUD Ö. DE TECAVÜZ İŞKENCESİNDE BULUNDU
Görüntülerin Suud Ö.'nün eline geçmesinin ardından, Suud Ö. de genç kadına tecavüz etti. Genç kadın, Yakup A.'nın tecavüz sırasında, "sen 7. kişisin" sözleriyle, sistematik tecavüz suçunu işlediğini itiraf etti.

'ÖRGÜTE KATILIMINI ENGELLEDİĞİM İÇİN İFTİRA ATTI' İDDİASI
Mardin Cumhuriyet Baysavcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Korucu Yakup A. ile arkadaşları Çetin T. ve Suud Ö gözaltına alınırken, Harun Y. hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Emniyet ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen üç tecavüzcü savcılık sorgusunda bilindik ifadelerle kendilerini aklamaya çalıştı. Tecavüzcü Suud Ö. ifadesinde "rıza" savunması yaparken, Çetin T., "iftira" dedi. Korucu Yakup A. ise, ifadesinde kadının ailesi tarafından kendisine "emanet" edildiğini öne sürerek, tecavüzü reddetti. Yakup A., savunmasının devamında kadınla ilgili "(…) örgüte katılacağını öğrendim. Ben ailesine haber verdim" iddiasında bulunarak, genç kadının dağa çıkmasını engellediği için kendisine iftira atıldığını iddia etti.

TECAVÜZ SUÇU İŞLEDİLER AMA ADLİ KONTROL AĞIR GELİRMİŞ
Savcılık, adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartı ile Sulh Ceza Hâkimliğine sevk etti. Hakimlik tecavüzcüler hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının "ağır olacağı" gerekçesiyle sadece yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak, serbest bırakılmasına karar verdi.