23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey Kıbrıs'ta emekçiler 1 Nisan'da greve gidiyor

Kuzey Kıbrıs'ta Sendikal Platforma bağlı sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partile 1 Nisan'da greve çıkarak, hayat pahalılığı karşısında artan vergi ve zamların kaldırılması çağrısı yaptı.

Kuzey Kıbrıs'ta Sendikal Platforma bağlı sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler 1 Nisan'da "Yoksulluğa ve yok oluşa hayır" sloganıyla 1 günlük genel greve çıkacak. Krizin faturasını ödemeyeceğini dile getiren emekçiler, grev günü saat 11.00'de Başbakanlık binası önünde açıklama yapacak. saat 11.00'de Başbakanlık önünde açıklama yapılacak.

Greve ilişkin yazılı açıklama yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Emel Tel, vergilerin ve zamların arttırılarak halkın fakirleştirilmesine göz yummayacaklarını belirtti. Tel, şöyle devam etti: "Esnafına, işçisine, öğretmenine, memuruna, çiftçisine, hayvancısına, tarımcısına, emeklisine, öğrencisine ve vatandaşına reva görülen bu çarpık düzene karşı birlikte mücadele etme, sessiz çoğunluğun sesi olma zamanı!"

Asgari ücret ve kamu maaşlarına yapılan zamlara rağmen alım gücünün düştüğünü kaydeden Tel, "Ocak ayıda asgari ücrete yüzde 40'lık artış yapılmasına, kamu maaşlarına ise yüzde 37,26'lık hayat pahalılığı yansıtılmasına karşın alım gücünün tepetaklak olduğunu belirten Tel, "Alınan artış, cüzdanlarda yerini almadan, zamlar karşısında eridi. Maaş ve ücretlerin artırılması, toplumun bu kara delikten uzaklaştırılması gerekirken, Hükümet edenler hayat pahalılığı ödeneğini kaldırma, vergi yükümlülüğünü artırma peşinde" dedi.

Tel, taleplerini ise şöyle açıkladı:
🔹 "İki ayda bir asgari ücrete de dahil olacak şekilde, maaş/ücretlere hayat pahalılığının yansıtılması,
🔹 Türk Lirası yerine stabil bir para birimi kullanılması, 
🔹 Zamların geri alınması,
🔹 Dar gelirlinin, üreticinin, esnafın desteklenmesi."

Toplumsal hakların herkese eşit şekilde sağlanmasının bir araya gelerek mümkün olduğunu ifade eden Tel, "Krizin faturasını öğretmenler, emekçiler ödemeyecek" dedi.