23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey Suriye halkları Efrin için yürüdü

Türkiye ve desteklediği çetelerin Efrin'e yönelik işgal saldırısının ikinci yılında Kuzey ve Doğu Suriye'nin bir çok kentinde halklar, işgale karşı yürüdü.

Türkiye ve desteklediği çetelerin, Efrin'e yönelik işgal saldırısının üzerinden iki yıl geçti. Haseke, Qamişlo, Til Temir ve Amude'de binlerce kişi işgale karşı yürüyüş yaptı.

QAMİŞLO
Qamişlo'da Osman Sabri Kavşağı'nda toplanan kitle Şehit Rubar Qamişlo Kavşağı'na yürüdü. Kürtçe, Arapça ve İngilizce "Direnişi büyüteceğiz, Efrin'i, Serekaniye'yi ve Gire Spi'yi özgürleştireceğiz" pankartları ve ölümsüzleşen savaşçıların fotoğrafları taşındı. Eyleme Kongre Star, PYD, Özerk Yönetim, TKŞ, JKŞ, CKŞ, İşçiler Komitesi, YCR, İnsan Hakları Kurumu katıldı.

Yürüyüş boyunca, "Efrin ölene kadar seninleyiz", "Yaşasın Efrin direnişi", "Katil Erdoğan", "Efrin bizimdir" sloganları atıldı.

'EFRİN YENİLMEDİ, DİRENİYOR'
Rojava ve Efrin direnişinde ölümsüzleşenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Kongre Star üyesi Şemsixan Gulo, şunları söyledi: "Efrin asla yenilmedi. Efrin şuana kadar direniyor ve mücadele veriyor. Erdoğan ve komplocular bilsin ki Efrin'in zeytin ağaçları onları rahat bırakmayacak. Kanımızın son damlasına kadar bu topraklarda yaşayan halk olarak Efrin için direneceğiz, mücadele edeceğiz. Biz hiçbir zaman yenilmedik geri adım atmadık. Efrin halkı tanka topa ve bütün saldırılara karşı direndiler. Şimdi de göç ettikleri kamplarda direniyorlar. Direnmeye devam edecekler."

Efrin'i yeniden özgürleştirene kadar direneceklerini vurgulayan Gulo, "Biz Qamişlo halkı olarak nasıl ki Efrin için sonuna kadar direndik. Bundan sonrada Avesta'ların, Barin'lerin, Gülan ve İlan'ların izinden yürüyerek Efrin'i özgürleştireceğiz. Efrin halkı şunu iyi bilsin ki topraklarımıza ve zeytin ağaçlarımıza kavuşacağız" dedi.

TIL TEMİR
Haseke Kantonu'nda ise Til Temir kentinde açıklama yapıldı. "Efrin'in özgürleştirilmesi halkların ortak amacı ve duygusudur" dinelerek, direnişin süreceği vurgulandı.

DİRBESİYE
Gençlik Kavşağı'nda bir araya gelen Kongre Star, PYD, TKŞ, Sol Parti, JKŞ, CKŞ üyelerinin de aralarında olduğu kitle Serekaniye Kavşağı'na yürüdü. "Direnişi büyüteceğiz, Efrin, Gire Spi ve Serekaniye'yi özgürleştireceğiz" pankartının açıldığı eylemde Kongre Star adına yapılan konuşmada, Efrin'in özgürlüğü için mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

HASEKE
Haseke'de binlerce yürüdü. Heyva Sor a Kurd binasının önünde toplanan kitle, Haseke Kent Meclisine kadar, "Yaşasın Efrin direnişi", "Efrin seninleyiz" sloganlarıyla yürüdü. İşgal saldırısı nedeniyle göçetmek zorunda kalan Serekaniye halkı da eylemde yer aldı. Ayrıca, TEV-DEM, PYD, Kongre Star, Özerk Yönetim Temsilcileri, TKŞ, JKŞ, CKŞ, PDKS, KKP, Kürdistan Sol Partisi üyeleri de katıldı.

Kongre Star adına konuşan Muna İbrahim, "İşgalci Türk devleti ve çetelerine karşı Efrin halkı direnişini her yerde sürdürüyor. Efrin halkının mücadelesi devam ediyor. Türk devleti ve çetelerinin topraklarımızı işgal etmesine göz yumanlar, bu işgalin ortaklarıdırlar. Biz halk olarak başta kadınlar ve gençler Efrin'in ve işgal altında ki topraklarımızın özgürleştirilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

AMUDE
Amude'de Kadın Meydanı'ndan Şengal Kavşağı'na yürüyüş yapıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilcileri, TEV-DEM, Kongre Star, TKŞ, JKŞ, PYD üyeleri de eyleme katıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Özerk Yönetim İçişleri Bakanı Kenan Berekat, Efrin'e yönelik işgali kınadı, işgale karşı direnişin her yerde sürdüğünü söyledi.