21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi kadın yasalarını tartıştı

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Yasama Komitesi tarafından kadın yasaları ve ilkelerine ilişkin toplantı gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Yasama Komitesi Qamişlo'da kadın yasaları ve ilkelerine ilişkin toplantı düzenlendi.

Qamişlo Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıda, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Yasama Komitesi üyesi Mizgîn Hesen konuştu. Konuşmasında, bölgede ve dünyada kadına dönük artan şiddete dikkat çekti. Mizgîn Hesen, "Kadınlar tüm dünyada kendilerini örgütlüyorlar ve eylem düzenliyorlar. Ortak bilinç ve örgütlenmeye dayalı tüm yöntemlerle mücadele ediyorlar" dedi.

Toplantı ortaklaşılan temel ilkelerin okunmasıyla son buldu.

26 MADDELİK TEMEL İLKELER
Kadına yönelik şiddetin, cinsiyetçiliğin engellenmesi, BM, İstanbul ve Cedaw anlaşmalarına bağlılığın da yer aldığı 26 maddeden oluşan temel ilkelerden bazıları şöyle:
🔹 "Yaşam hakkı, asimilasyon, soykırım, zorla göçertmeyi insanlığa karşı suçlar olarak görüyor ve tüm yöntemlere karşı mücadele ediyoruz.
🔹 Ataerkil ve cinsiyetçiliğe dayalı ideolojiyi değiştirmeye çalışıyor ve buna karşı mücadele ediyoruz.
🔹 Halkların demokratik komünal mirasını canlandırma, anadilde eğitim hakkı, kadınların toplumsal sözleşmesinin kurulması ekolojik davaların çözülmesi.
🔹 Bunun yanından kadın doğasını (jineoloji) araştıran bilimin gelişmesi, yüzde 50'den az olmamak kaydıyla her alanda erkek ve kadın arasında eşitliğin sağlanması gerekiyor.
🔹 Mahkemelerde kadın örgütlerin taraf olması ve savunma yapmak temel bir haktır.
🔹 Sivil evlilik sözleşmesi, ancak her iki tarafın rızasıyla olur. Miras konularında eşit olunacak, annelik ahlaki ve toplumsal bir değerdir."

'KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
Yasalara dair, "Kuzey ve Doğu Suriye kadınları ve Kadın Meclisi temsilcilerinin özgür ve ortak iradesiyle üzerinde anlaşma yapılan yukarıdaki kurallara odaklanmaktadır. Tüm kadınların özgürlük hareketleri, tüm partilerin kadın örgütleri, kadın meclisleri, sivil toplum kurum ve örgütleri kadınların özgürlüğü için mücadele edeceğine ilişkin bağlılığını vurgular" ifadeleri kullanıldı.