21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye'de 25 Kasım eylem ve etkinlikleri başladı

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş ve seminerler yapıldı. Hesekê'de yapılan yürüyüşte kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin önemi vurgulandı. Hesekê, Til Temir ve Hol'de seminerler düzenlendi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü'nün dolayısıyla Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde eylemler yapıldı. Hesekê, Qamişlo, Til Temir, Dêrik ve Hol de kadınlar paneller düzenlendi ve yürüyüş gerçekleştirdi. Halep de basın açıklaması yapıldı.

HESEKÊ
Genç Kadınlar Birliği 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Sînalko Dörtyolu'nda başlayan yürüyüş boyunca sık sık "Jin jiyan azadi", "Kadına şiddete hayır" sloganları atıldı. Yürüyüşte, "Hepimiz Jîna Emini'yiz" "Jin, Jiyan, Azadî", "Mücadelemiz özgürlük, direnişimiz zaferdir", "Viyan ve Nûjiyanların ruhuyla özgürlük savaşında zaferi elde edeceğiz" ve "Kadınların katledilmesi yaşamın katledilmesidir" yazılı pankartlar taşındı.

Kevokê Dörtyolu'nda açıklama yapan Hesekê Genç Kadınlar Birliği Yürütme Üyesi Medya Ebdurehman, Kuzey ve Doğu Suriyede kadınların devlet ve erkek egemen zihniyete karşı direnişi büyütmeye devam edeceklerini kaydetti.

Kadının özgürlüğünün toplumun özgürlüğü olduğunu belirten Medya Ebdurehman, mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Yürüyüş, "Jin, Jiyan, Azadî" sloganlarıyla sona erdi.

QAMİŞLO
Qamişlo'da Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi de panel düzenledi. Panelde konuşan PYD Kadın Meclisi Başkanı Zehra Semo, erkek egemen şiddete karşı mücadele eden kadın savaşçıların direnişini selamladı.

Kadınların ataerkil zihniyete ve devlete karşı mücadele ettiklerini belirten Zehra Semo, "Şiddet dediğimizde devletin şiddetini görüyoruz" dedi. Zehra Semo, Türk devletinin kadınların iradelerini kırmaya, mücadelelerini bitirmeye çalıştığını söyledi.

PYD Genel Meclis Üyesi Erife Bekir ise şöyle konuştu, "Kadınlar bu devrimde hem devrime hem de halklarına önderlik ettiler. Tüm örgütsel faaliyetlere katıldılar. Kürdistan genelinde çizilen cinsiyetçiliği değiştirdiler. Baskıya, ırkçılığa, zalimlere, ataerkil zihniyete ve kapitalist rejime karşı mücadele edeceğiz.

Hesekê, Dêrik, Til Temir ve Hol'de de 25 Kasım gündemli seminerler düzenlendi. Seminerlerde 25 Kasım'ın tarihi ve şiddet türleri aktarıldı. Erkek egemen "şiddete ve işgale karşı mücadelenin sürdürülmesinin ve özsavunmanın önemine vurgu yapıldı. Seminerler, "Jin, Jiyan, Azadî" sloganlarıyla sona erdi.

HALEP
Halep Öğretmenler Birliği de 25 Kasım'a ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Şêxmeqsûd mahallesi Alan Mihemed okulu önünde yapılan açıklamayı Öğretmenler Birliği Yönetim kurulu Üyesi Zozan Dehar okudu.

Zozan Dehar, kadına yönelik şiddetin 5 bin yıllık tarihi olduğunu belirtti, ataerkil zihniyete ve kapitalist sisteme karşı kadınların haklarını güvence altına almak için bir devrime ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Açıklamanın sonunda "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.