23 Eylül 2024 Pazartesi

Latin Amerikalı binlerce göçmen Meksika sınırında

Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Honduras ve Guatemala'dan ABD'ye gitmek üzere yola çıkan yüzlerce göçmen Meksika sınırına vardı. Meksika polisinin kapattığı Hidalgo kentindeki sınıra ulaşan göçmenlerin küçük gruplar halinde ülkeye girmelerine izin verilmeye başlandı.

El Salvador, Honduras ve Guatemala'da yaşanan işsizlik ve yoksulluk nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 2 bin göçmenin yolculuğu devam ediyor.

Guatemala'nın Meksika sınırındaki Tecun Uman kentine ulaşan göçmenler, Meksika polisinin kapattığı Hidalgo sınır kapısına dayandı.

Sınırda göçmenlik idaresi yetkilileri, yalnızca belgeleri olanların içeri alınacağını duyurması üzerine kısa süreli arbede yaşandı.

Sorunun, yetkililerin sükunet çağrısıyla çözülmesinin ardından sınırdan küçük gruplar halinde girişlere izin verilmeye başlandı. Bu arada yeni grupların ulaşmasının beklendiği sınırdaki Suchiate, Hondo ve Usumacinta nehirlerinde de polisin denetimleri arttırıldı.

Orta Amerika ülkelerinden yola çıkan çok sayıda göçmen, Guatemala ve Meksika üzerinden ABD'ye ulaşmaya çalışıyor. ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra Orta ve Güney Amerika'dan gelen göçmenleri Meksika sınırında bekletme kararı almıştı.

ABD ve Meksika hükümetleri arasında varılan "Meksika'da Kal" mutabakatı kapsamında, bu ülke üzerinden ABD'ye göç başvurusunda bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana'da ikamet etmesi öngörülmüştü.