25 Eylül 2024 Çarşamba

Lübnan'da emekli subaylar dışişleri bakanlığını işgal etti

Lübnan'daki bugünkü 'Öfke Günü' eylemlerine binlerce kişi katıldı. Lübnan yönetiminin artık gitmesini isteyen halk, parlamentoya yürüdü. Bir grup emekli asker Dıişleri Bakanlığı'nı işgal etti, halka bütün bakanlıkların işgal edilmesi çağrısı yaptı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos'taki patlamada sorumluluğu bulunanlar 'Öfke Günü' eylemiyle protesto edildi. Binlerce insanın Beyrut'un Şehitler Meydanı'na akın ettiği gösterilerde, hükümete öfke haykırıldı. Binlerce kişi, her kesimden yöneticiye tepki gösteriyor. Parlamento binasına yürümek isteyenlerin önü polis barikatlarıyla kesildi. Barikatı aşmak isteyenlere polis, gözyaşartıcı gaz sıktı. 

Reuters'in aktardığına göre gösterilerde yer yer silah sesleri duyuldu.

Yaşanan siyasi ve ekonomik krizden sorumlu tuttukları Cumhurbaşkanı Michel Avn'ın portresini yakan göstericiler bariyeri aşarak Dışişleri Bakanlığı'na girdi. Bu sırada bir gösterici "Burada kalıyoruz. Lübnan halkını bütün bakanlıkları işgal etmeye çağırıyoruz" şeklinde anons yaptı.

Eylemde, "Halk rejimin düşüşünü istiyor", "Devrim, devrim, devrim" sloganlarını atarken, birçok yere "Gidin, hepiniz katilsiniz" afişleri astı. 

HALKTAN ASKERLERE: BİZE KATILIN, BİRLİKTE SAVAŞALIM
Makineli tüfeklerle donatılmış askeri araçlar devriye gezerken, halk askerlere de tepki gösterdi. Reuters, bir kadının, "Gerçekten ordu burada mı? Bizi vurmaya mı geldin? Bize katılın ve hükümetle birlikte savaşabiliriz" sözleriyle askerlere seslendiğini yazdı. 

Bir yardım görevlisi olan Kareem, protesto etmenin halkın yapması gereken tek şey olduğunu söyledi, "İnsanlara yardım ettik, evleri temizledik, yas tuttuk ve çok, çok, çok ağladık" dedi. Ama bugün onlara burada olduğumuzu tekrar gösterme zamanı. Bu yüzden bugün buradayım" dedi.

EMEKLİ ASKERLER DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINI İŞGAL ETTİ
Euro Türkçe'nin aktardığına göre binlerce kişinin katıldığı eylemler devam ederken, emekli subayların önderliğindeki bir grup Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenledi, burayı "devrimin karargahı" ilan etti.

Emekli subay Sami Ramah, düzinelerce protestocunun binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak "Bu otorite istifa etmeli" dedi. 

"Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde sloganlar atıldı. 

Öte yandan eylemciler, Şehitler Meydanı'nda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

Gösterilerde 4 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.