23 Eylül 2024 Pazartesi

Lübnan'da polis eylem yapan halka saldırdı: 220 yaralı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan ekonomik krize karşı sokağa çıkan halka polis saldırdı. Saldırıda 220 kişi yaralandı.

Lübnan'da ekonomik krize karşı 17 Ekim'de başlayan ve 13 gün sonra Başbakan Saad el-Hariri'yi istifa etmeye zorlayan eylemler, her geçen gün daha da kötüye giden ekonominin düzeltilmesi için hükümetinin biran önce kurulması talebiyle halk başkent Beyrut'un merkezinde bulunan Meclis binası önünde toplandı.

Polis, Meclis'e açılan tüm yolların demir bariyer ve dikenli tellerle kapattı. Gündüz saatlerinden itibaren "Bedel ödemeyeceğiz" sloganıyla toplanan yüzlerce kişi, sloganlar eşliğinde Meclis binasına açılan anayola kadar yürüdü.

Burada polis, ülkenin kuzeyindeki Tarblusşam, Akkar ve doğudaki Bekaa bölgesi ile Beyrut'un farklı bölgelerinden gelen eylemcilere ses bombaları, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı.

Daha sonra Meclis binasına yakın Şehitler Meydanı ve çevresine geçen eylemciler ile polis arasındaki çatışma gece saatlere kadar sürdü.

Ekonomik kriz nedeniyle eylemlerin başladığı 17 Ekim'den beri ilk defa bu kadar büyüyen eylemler sırasında Şehitler Meydanı'nda yer alan eylemcilere ait bazı çadırlar ve bölgedeki bazı iş yerleri ateşe verildi.

Lübnan Kızılhaç Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, Beyrut'un merkezinde eylemciler ile polis arasında saatlerce süren çatışma sonucu 220 kişinin yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, 140 yaralıya olay yerinde müdahale edildiği ve diğer 80 yaralanın ise yakındaki farklı hastanelere nakledildiği aktarıldı.

Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve diğer bazı kentlerde de Beyrut'taki protestolara destek eylemleri düzenledi.

Trablusşam hükümet konağında toplanan onlarca kişi, "yolsuzluk ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerden hesap sorma ve yağmalanan kamu mallarının iade etme" yönündeki talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini dillendirdi.