25 Eylül 2024 Çarşamba

Lübnan'da sıra 'öfke patlaması'nda

Beyrut halkı, patlamaların yaralarını sarmaya çalışıyor. Üç gündür yapılan temizliğin ardından halk sıranın hesap sormada olduğunu söylüyor. Bugün ilan edilen 'Öfke Günü'ne binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un limanında 4 Ağustos'taki patlamanın şokunu atlatan halk, sıranın hükümete karşı öfke patlamasında olduğunu söylüyor. 

158 kişinin öldüğü, onlarca kişinin kayıp olduğu patlamanın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Limanda depolanan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlamasıyla 5 bin kişi yaralanmış, 300 bin kişi de evsiz kalmıştı. Binlerce kişi kentin temizlenmesinde görev alırken, bugün aynı zaman da 'Öfke Günü' ilan edildi. 

PROTESTOYA BİNLERCE KİŞİ KATILIYOR
BBC Türkçe'nin haberine göre halk 'Öfke Günü' protestoları için Şehitler Meydanı'nda toplanmaya başladı. Siyasi liderlere karşı düzenlenen protestolara binlerce kişi katılıyor.

Halk, yaşananlarda hükümetin 'ihmali olduğunu' söylüyor ve siyasileri 'yolsuzluk yapmakla' suçluyor. Hükümet olayın sorumlularının bulunacağı sözü verdi ama halkın çoğunluğunun iktidara güveni yok.

Kötüleşen ekonomi ve para biriminin değer kaybetmesiyle geçen yıl Ekim ayında hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Gösteriler, koronavirüs önlemleri nedeniyle kısıtlamalar getirilene kadar sürdü.

Patlamadan zarar gören mahalleleri ziyaret etmek isteyen iki Lübnanlı bakan halk tarafından bölgeden kovulmuştu. Dün düzenlenen gösterilere polis kitleye gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırmıştı. 

'SIRA ÖFKE PATLAMASINA GELDİ'
AFP'ye konuşan 29 yaşındaki Fares Halabi, 'Öfke Günü' protestoları öncesi "Üç gün temizlik yaptıktan, molozları taşıdıktan ve yaralarımızı sardıktan sonra şimdi sıra öfke patlamasına ve onları cezalandırmaya geldi" dedi.