23 Eylül 2024 Pazartesi

Maraş katliamının 45. yılında katledilenler anıldı

Alevi örgütleri Maraş katliamının 45. yılında kentlerde anma etkinlikleri gerçekleştirdi.

MARAŞ
Maraş Yörük Selim Mahallesindeki Erenler Cemevi'nde Maraş katliamının 45. yılına ilişkin anma düzenlendi. Törene Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve çok sayıda kişi katıldı.

'KATİLLERİ KORUYANLARI, SERBEST BIRAKANLARI BİLİYORUZ'
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, "Katillerivicdanlarda mahkum etmek için her yıl buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Katilleri, failleri sürekli koruyan bir anlayış ile karşı karşıyayız. 1993 Sivas Madımak Katliamının katillerini serbest bırakanları dabiliyoruz. Davayı zaman aşımına uğratanları da biliyoruz" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN'E TEPKİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız on tane protokolümüz vardır. Onlarla protokol yapmaya devam edeceğiz çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor" sözlerine tepki gösteren Aslan, "TBMM de haddini aşarak laikliğe, demokrasiye, bilimsel eğitime meydan okuyan Milli Eğitim Bakanının o koltukta oturmaması için hep birlikte el ele verip Türkiye'de bu hadsize cevap verilmesine ihtiyaç var. Bugün okullar medreselere dönüştü. Okullarda tabelalar sadece imam hatipdeğil, eğitimin tümü medreseye dönüştü. Okulları medreseye dönüştürenler bilinki 45 yıl önce Maraş'ta katliam yapanların aynı zihniyetini taşıyorlar" ifadelerini kullandı.

'NEFES ALMAMIZA DAHİ TAHAMMÜLÜ OLMAYAN BİR İKTİDARLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
AKP iktidarını eleştiren Aslan, "AKP iktidarı 45 yılın 21'inde iktidar. Hâlâ o zihniyeti taşıyan iktidar partisi bırakın Maraş katliamının üzerinden 45 yıl geçmesine rağmen hesap sormak, arşivleri açmak, kaybettiğimiz canların mezar yerlerini bizegöstermek, bizim bu ülkede nefes almamıza dahi tahammülü olmayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Artık bizim değil, bizim geleceğimiz olan çocuklarımıza göz dikmiş bir iktidar ile karşıkarşıyayız" dedi.

'LAİKLİK VE EŞİTLİK İLKESİNİ YOK SAYDI'
Milli Eğitim Bakanı Tekin'e tepkisini sürdüren Aslan, "Çorum'da, Sivas'ta, Maraş'ta nice katliamlar yaşatan zihniyet artık göz göre aleni bir şekilde çocuklarımızın bilimyuvalarına göz diktiler. Düşünün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin laiklik ilkesini, eşitlik ilkesini yok sayan, hak ve özgürlükleriniyok sayan din ve vicdan özgürlüğünü yok sayan bir Milli Eğitim Bakanı ile karşıkarşıyayız. Bunu da TBMM kürsüsünde söyleyecek kadar da cesaret ediyorlar" diye konuştu.

'DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜK İÇİN DAHA ÖRGÜTLÜ OLACAĞIZ
Maraş'ya yasağa rağmen anma törenlerine devam edeceklerini vurgulayan Aslan, "Peki biz ne yapağız? Biz de onların inadına nasıl ki 45 yıldır Maraş'ta inadına tüm yasaklamalara rağmen anma yapıyorsak, bundan sonra da daha da kitlesel olarak, büyüyerekburada olacağız. Biz biliyoruz ki adalet önünde hesap vermiyorlar. Biz biliyoruz ki katilleri serbest bırakacaklar. Biz demokrasi, laiklik, özgürlükiçin ve bu topraklarda katliamlar yaşanmaması adına daha da örgütlü olacağız" dedi.

'BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ'
Katliamlarda yaşamını yitirenleri anan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Dardayız dedik, sadece Maraş'ta, Sivas'ta kaybettiğimiz canlarımız için değil 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz canlarımız için de dardayız. Koçgiri'de, Maraş'ta, Roboskî'de, 19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu'nda katledilen canlar için ve coğrafyamızda hayatlarını kaybeden canlarımız için dardayız. Sadece Filistin değil, Suriye kan gölüne dönmüş. Sadece Filistin değil, aynı zamanda Ukrayna... Coğrafyamızın dört bir yanı kan gölüne dönmüş ve kandan beslenen bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Biz de o zihniyete karşı barış diyeceğiz, barış diyeceğiz, barış diyeceğiz. Örgütleneceğiz, yükseleceğiz, bir arada olacağız, birlik olacak, birlikte mücadele edeceğiz."

Erenler Cemevi'nde katliamlarda, depremde ve Filistin'de yaşamını yitirenler için çırağ yakıldı, semah dönüldü. Ardından anma etkinliğine katılanlara lokma verildi.

SAMSUN
Maraş Katliamı'nda öldürülenleri için Samsun'da PirSultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şubesi tarafından anma töreni düzenlendi. Alevi Bektaşi Federasyonu Karadeniz Bölge Sorumlusu Cem Sultan Ermiş, "Maraş Katliamı da diğer Alevi katliamları gibi devletin gözetiminde gerçekleşti. Şehirdeki kolluk kuvvetleri herhangi bir müdahalede bulunmayarak katliama ortak oldu. Maraş'ta yaşlı, genç, çocukyüzlerce insan sadece Alevi oldukları için hunharca katledildi. Tüm bunlar odönemde, 'Allah için savaşa' diye slogan atan ve bugün AKP ilebirlikte ülkeyi yöneten MHP öncülüğünde, devlet gözetiminde gerçekleşti" dedi.

'UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'
Alevilerin tekçi, asimilasyoncu, inkarcı bir zihniyete karşı mücadeleye devam edeceğini vurgulayan Ermiş, "Tarih boyunca Alevileri katledenler, bugün dedelere maaş, cemevlerine ise kültürmerkezi gömleğini giydirerek Alevileri katletme ve asimile etme peşindeler. Devletten maaş alan ya da alacak olandedeler Kerbela'da Ali Askeri, Maraş'ta Ali Traş'ı, Madımak'ta Koray Kaya'yıkatledenlerle el sıkışmış sayılacaktır. Biz Aleviler, şeriata, ırkçılığa ve her türlügericiliğe karşı laikliği savunmaya devam edeceğiz. Başta Alevi katliamlarıolmak üzere hiçbir katliamı unutmadık, unutturmayacağız" diye konuştu.

MERSİN
Mersin Cemevinde anma düzenlendi. Saygı duruşu, gülbeng ve çerağların uyandırılmasıyla başlayan anmada, katliama ilişkin görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz açılış konuşmasını, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Kamalak ise 'Demokrasi ve Alevilik' konulu sunum yaptı.

Kılavuz, yaşanan katliamları unutturmamanın önemine değinerek konuşmasına başladı. Devlet tarafından katliamların unutturulmaya çalışıldığını belirten Kılavuz, "Bitmeyen acının, unutulmayan ağıtın adıdır Maraş Katliamı. Unutturmamak adına duyarlı olmak lazım ancak bu konuda duyarsızlık had safhada. Devlet tarafından duyarsızlık yaratılarak acılar unutturulmaya  çalışılıyor. Bu konuda özellikle Alevi kurumlarına, demokratik kitle örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor" dedi.

'KATLİAMLAR DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELDİ'
Hasan Kılavuz, Türkiye'deki iktidarların yaşanan hiçbir katliamla yüzleşmediğini, tam tersi üstünü örtmek ve failleri korumak için her şeyin yapıldığına dikkat çekerek, "Katliamlar devlet politikası haline geldi. Bizlerin haksız olduğuna dair bir algı yaratıp unutturmaya çalışıyorlar. Ancak her şeye rağmen unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu topraklarda bir daha bu acılar yaşanmasın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Maraş'ta her yıl Valilik tarafından yürüyüş yapma yasağı konulduğunu hatırlatan Kılavuz, bu yıl da yasağa rağmen Maraş'ta olacaklarının altını çizdi.

Prof. Dr. İhsan Kamalak ise, 'Demokrasi ve Alevilik' konulu sunumda Alevilik inancında hoşgörünün önemine değinerek, "İnsana ve hoşgörüye Aleviliğin verdiği değer ve bu değerleri pratiğe dökmesi konusunda Alevilik demokrasi için çok önemli" dedi.

Anma, Ayhan Danyeli ve Zakir Rıza Aydın'ın deyişler seslendirmesinin ardından semah dönülmesiyle anma sona erdi.

ADIYAMAN
İHD Adıyaman Şubesi, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri şubenin bulunduğu konteyner önünde andı. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) üye ve yöneticileri de katıldı.

İHD Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gülsen Taner yaptığı açıklamada, Alevilere yönelik diğer katliamlarda olduğu Maraş katliamının da devletin gözetiminde gerçekleştiğini belirterek, faillere uygulanan cezasızlık politikasına dikkat çekti.

Devletin katliamla yüzleşmek ve onarıcı adalet mekanizmalarını kurmak yerine Maraş'ta yapılmak istenen anmaları yasakladığını hatırlatan Taner, "Sıklıkla darbelere ve geçmişte yaşanmış katliamlara atıfta bulunarak; darbelere karşı olduğunu ifade eden iktidarın; 12 Eylül askeri darbesine giden yolda devletin gözü önünde Maraş'ta gerçekleştirilen bu katliamın sorumlularının bulunarak yargılanmaları konusundaki duyarsızlığı darbeleri 'Allah'ın Lütfu' olarak gördüğünü bir kez daha kanıtlamıştır" dedi.

Maraş Katliamı'nın aydınlatılması gerektiğinin altını çizen Taner, Alevilerden özür dilenmesi gerektiğini söyledi, "Gerçek bir toplumsal barışın yolu, hakikatın ortaya çıkarılması ve geçmişle yüzleşmekten geçmektedir. Maraş katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmeli, sorumlular yargı önünde hesap vermelidir" diye konuştu.

Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anan Taner, hakikat ve adalet için komisyon kurulması önerisinde bulundu. Taner, "Maraş katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Maraş katliamı başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz" dedi.