23 Eylül 2024 Pazartesi

Maraş ve Roboskî katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Maraş ve Roboskî katliamlarında yaşamını yitirenleri andı, devleti özür dilemeye ve yaşananlara dair gerçekleri açığa çıkarmaya çağırdı.

Maraş ve Roboskî katliamlarında yaşamını yitirenler Mersin'de Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan eylemde anıldı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından yapılan eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan da katıldı.

"Maraş Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız", "İnsanlığın devam eden utancı Roboskî'yi unutma, unutturma" pankartlarının taşındığı eylemde katliamlarda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

MARAŞ KATLİAMI DARBEYE ZEMİN HAZIRLADI
Açıklamayı okuyan İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, 1978 yılının 19-26 Aralık tarihleri arasında Alevi yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen Maraş Katliamı'nda, 111 kişinin öldürüldüğünü, binin üzerinde insanın yaralandığını, 552 ev ve 290'a yakın işyerinin yakılıp yağmalandığını, katliamdan sonra ise 13 ilde sıkıyönetim ilan edildiğini hatırlattı.

Katliamdan sağ kurtulsalar da can güvenlikleri kalmayan Alevilerin, Maraş'tan göç etmek zorunda kaldığını ve bölgenin demografik yapısının değiştiğini söyleyen Keçeci, "Maraş Katliamı, 12 Eylül 1980 askeri darbesine giden süreçte gerçekleştirilen katliamlardan birisidir ve o dönemin kontra yapılarının kullanıldığı bir katliamdır. Nitekim 12 Eylül askeri darbe davasının iddianamesinde, Maraş olayları etraflıca anlatılmış ve bunun darbeye zemin oluşturmak için çıkarıldığı ve müdahale edilmediği açıkça belirtilmiştir. Katliamın perde arkası bu kadar barizken, ne yazık ki olaylar birkaç kişinin üzerine atılarak bu katliamın üzeri örtülmüş ve asıl failler ortaya çıkarılmamıştır" ifadelerini kullandı.

'SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI'
Ülkede yakın tarihte gerçekleşen katliamlardan birinin de 12 yıl önce Roboskî'de yaşandığını ifade eden Keçeci, 19'u çocuk 34 kişinin TSK uçaklarından atılan bombalarla katledildiğini hatırlattı. Bu katliamın sorumlularının da ortaya çıkarılmadığını, aksine katledilenlerin ailelerinin yargılandığını vurgulayan Keçeci, "Roboskî Katliamı sadece Kürtlere değil, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.

2015 yılında Suruç ve Ankara Gar katliamları yaşandığını hatırlatan Keçeci, bugüne kadar yaşanan katliamlar aydınlatılmadan, tüm askeri ve siyasi sorumluları cezalandırılmadan geçmişle yüzleşmenin mümkün olmayacağının altını çizdi. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işletilmeden faillerin yargı önüne çıkarılması ve hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Keçeci, "Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi. Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.