23 Eylül 2024 Pazartesi

'Maraş'tan Roboskî'ye unutma unutturma'

Maraş katliamında yaşananların Roboskî katliamında da görüldüğünü kaydeden HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, katliamlar karşısında bir adım geri atmadan mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi'nin çağrısıyla Maraş katliamının yıldönümünde katledilenler anıldı, katliamların hesabının sorulacağın sözü yinelendi.

Kadıköy Rıhtım'da yapılan basın açıklamasına "Maraş'tan Roboskî'ye unutma unutturma" pankartı açıldı. Açıklamaya Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul il eşbaşkanları Gonca Yangöz ve Murat Kalmaz; Demokratik Alevi Dernekleri'nin (DAD) yanı sora çok sayıda kişi katıldı.

KALMAZ: KATLİAMLARIN HESABINI SORACAĞIZ
Söz alan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, iktidarın "tekçi" faşist anlayışının katliam kültürünü geliştirdiğine dikkat çekti. Kalmaz, "Bu zihniyeti devam ettirenler, Maraş katliamında Alevi halkına 'inancınızdan vazgeçin yoksa sizi yeryüzünden yok ederiz' mesajı verdi. Roboskî katliamında ise Kürt halkına 'dilinden, kültüründen ve kimliğinden vazgeç' mesajı verildi. Her iki katliamda da halkların farklılığına karşı yapıldı. Baskı ve katliam politikalarına karşı dün geri adım atmadık, bugün de geri adım atmayacağız. Biz sonuna kadar bu katliamların hesabını sormaya devam edeceğiz" dedi.

Basın metnini okuyan HDK Halklar ve İnançlar Meclisi üyesi Arife Çınar, Türkiye topraklarında yaşayan farklı halklar ve inançların sürekli baskıyla karşılaştığını belirtti. 19 Aralık 1978'de Kürt Alevilerin yaşadığı bir katliama tanıklık edildiğini ifade eden Çınar, "Sivil faşist görüntüsü altında 'devletin organizasyonu' olarak planlanan katliam için düğmeye basılmış, bir kez daha kanımız bu topraklara dökülmek istenmişti" dedi.

'MARAŞ KATLİAMININ ZİHNİYETİNİ ROBOSKÎ'DE GÖRDÜK'
Maraş'ta katliam yapan zihniyeti Roboskî'de de gördüklerini söyleyen Çınar, katliamın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen faillerin aleni şekilde korunduğunu hatırlattı. "HDK halklar inançlar olarak Maraş, Roboskî ve cezaevlerinde yaşamını yitiren tüm canları saygıyla anıyoruz" diyen Çınar, Halkların Demokratik Kongresi olarak karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması ve bütün halkların, inançların eşit koşullarda bir arada yaşayabileceği bir demokratik Türkiye cumhuriyetin gerçekleşmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından siyah pankart açılarak üzerine karanfiller bırakıldı.