23 Eylül 2024 Pazartesi

Mazlum Ebdî: Erdoğan Müslüman Kardeşlerin bölgesel lideridir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler örgütünün pratik önderliğini yaptığını belirten DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Mısır'ın Türkiye'nin Libya ve bölge genelinde gerçekleştirdiği saldırılarına karşı önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi.

Mısır'ın TEN televizyonuna konuşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türkiye'nin IŞİD ve diğer çetelerle ilişkilerine ve buna karşı Mısır'ın rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisini Müslüman Kardeşler'in bölgedeki temsilcisi ve lideri olarak gördüğüne işaret eden Ebdî, Müslüman Kardeşler ideolojisinin tüm bölgede hakim olması için mücadele ettiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler ideolojisinin bölgede yayılması ve kalıcı olabilmesi için Erdoğan'ın yürüttüğü faaliyetlere dikkat çeken Ebdî, "Bunu başta Mısır'da yapmak istedi, ancak başaramadı. Sonra aynısını Suriye'de yapmak istedi, yine başaramadı. Şimdi ise Libya'da yapmaya çalışıyor. İslam adı altında bir proje yürütüyor, ama bu bildiğimiz gerçek manada islam değildir. Bunu Müslüman Kardeşler gibi bir örgütle gerçekleştirmek istiyor. Yine aynı şekilde bu amacını gerçekleştirmek için IŞİD, El Nusra gibi çete yapılarını kullanıyor. Ancak maalesef Erdoğan'ın bu faaliyetlerine karşı dünyanın sessiz kalışı, bir yönüyle bölgede istediklerini yapmasının önünü açtı" dedi.

Müslüman Kardeşler örgütü üzerinden Erdoğan'ın yeni Osmanlı planlarına da dikkat çeken Ebdî, Türkiye'nin Osmanlı hayallerini gerçekleştirmek için, Kürt hareketini bahane ettiğini söyledi. Ebdî "Eğer Kürt hareketini tasfiye ederse, o zaman Libya ve bölgenin diğer yerlerinde de amaçlarını gerçekleştirmek için yeni bahaneler bulmaya çalışacaktır. Libya'ya geçebilirse sonrasında geçmek için yeni devletler de bulacaktır" değerlendirmesini yaptı.

MISIR'IN ROLÜ ÖNEMLİ
Türkiye'nin Girê Spî ve Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırılarını hatırlatan Ebdî, bu saldırılar sürecinde Arap Birliği'nin Mısır öncülüğünde geliştirdiği tutumun taktire değer olduğunu söyledi. Ebdî, "Bu temelde Arap Birliğine ve özellikle de Mısır devlet Başkanı Abdulfettah El Sisi'ye hem işgale karşı tutumundan hem de Suriye'nin toprak bütünlüğüne ilişkin hassasiyetinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi aynı zamanda sayın El Sisi'nin Kürt halkına ilişkin yaptığı açıklamalar da kutlanmaya değerdir" diye kaydetti.

Mısır'ın Suriye konusunda daha aktif rol alması gerektiğine de işaret eden Mazlum Ebdî, Türkiye'nin ve İran'ın Suriye'de yaptıklarının Suriye halklarının çıkarına olmadığını, Suriye'de faaliyet yürüten bu tür devletlerin, Suriye halklarının değil, kendi çıkarlarına göre siyaset yürüttüklerini belirtti. Ebdî, "Yürütülen bu faaliyetler Suriye krizinin çözümüne hizmet etmiyor. Bilakis bu faaliyetler krizin daha da derinleşmesine ve kendi çıkarlarını öncelemelerine, kendi ajandalarını uygulamalarına hizmet ediyor" dedi.

Mısır'ın Suriye ile tarihsel ilişkilerine dikkat çeken Ebdî, şöyle konuştu: "Mısır'ın Suriye de çıkarları değil, tarihsel olarak bir geçmişi vardır. Mısır Arapların en büyük devleti konumundadır. Tüm Araplar Mısır'ın krizin çözümünde etkili bir rol üslenmesini istiyor. Son dönemlerde Mısır'ın böyle rol oynamaya çalıştığı da görülmektedir."

Kendilerinin de Mısır'ın çözüm yönünde aktif rol almasını istediklerini belirten Mazlum Ebdî, bölgesel ve küresel çapta garantör devletler olarak kendilerini gösteren devletler arasında Suriye üzerine yapılan görüşmelerde ağırlığını koymasını istediklerini ve çözüm yönünde daha etkili olmasını istediklerini söyledi.

Mısır'ın bu kapsamda çalışmalara aktif katılması gerektiğini ama aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile de ilişkilenmesinin gerekliliğine işaret eden DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, "Suriye sorununun ülke birliği içinde çözülmesi, Suriye halklarının kendi aralarında çözüm bulmalarını sağlama yönünde rol oynayabilir. Şimdi bizimle Suriye merkezi hükümeti arasında değişik düzeyde bir ilişki durumu söz konusudur. Bunun daha da gelişmesinde Mısır rol oynayabilir" şekilde konuştu.