21 Eylül 2024 Cumartesi

Merve'yi katleden sanığa 2 ağırlaştırılmış müebbet istendi

Kendisinden ayrılmak isteyen Merve Kotan'ı ve arkadaşı Ekim Türkmen'i katleden Muhammet Gürsoy'un tutuklu yargılandığı davada iki kez ağırlaştırılmış müebbet istendi. Mersin'de öğretmen Kübra Aşkın'ı katleden Davut Demir'in yargılandığı davaya devam edildi.

Aydın'da Merve Kotan'ı ve Mersin'de de Kübra Aşkın'ı katledenlerin duruşmaları görüldü. Aydın'da Merve'yi katleden Muhammet Gürsoy hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.

Aydın'da kendisinden ayrılmak isteyen Merve Kotan'ı ve arkadaşı Ekim Türkmen'i ateşli silahla katleden Muhammet Gürsoy'un tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşması Aydın Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Aydın Kadın Dayanışması Platformu'nun çağrısıyla Türkiye'nin çeşitli illerinden kadın örgütleri katılırken, Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu da duruşmada yer aldı.

Mahkeme duruşma salonundan sosyal medyaya paylaşım gönderilmesine yasak getirdi. Aydın Cumhuriyet Savcısı verdiği mütalaasında, sanığa tasarlayarak kasten öldürme suçundan, indirim uygulanmaksızın iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Mahkeme savcılık mütalaasını değerlendirmek ve eksik belgelerin tamamlaması için üçüncü duruşmayı 24 Mart tarihine erteledi.

MERSİN'DE KATLEDİLEN KÜBRA AŞKIN'IN DAVASI ERTELENDİ
Mersin'de 14 Şubat 2019 tarihinde boşandığı Davut Demir adlı erkek tarafından katledilen öğretmen Kübra Aşkın'ın üçüncü duruşması Mersin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşma öncesi kentte bulunan kadın örgütleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Mersin Kadın Platformu adına konuşan Gizem Tatar, erkek egemen sistemin ve erkek yargıdan güç alan erkeklerin kadınları öldürdüğünü sonra da "haksız tahrik indirimi" ve "İyi hal indirimi" ile ödüllendirilmemesi için adliyede olduklarını söyledi. Tatar, "Kübra Aşkın'ın katili haksız tahrik indirimi almasın, iyi hal indirimi ile ödüllendirilmesin diye buradayız. Erkek yargı, erkekleri cesaretlendiren indirimlerle potansiyel katiller yaratmasın diye buradayız. Artık yeter diye buradayız. Katilin en yüksek cezayı alması için buradayız" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar duruşmaya girdi. Duruşmaya tutuklu sanık Demir ile avukatı, Aşkın'ın ailesi ile avukatı katılırken çok sayıda kadın kurumu da duruşmayı takip etti.

Duruşmada, sanık Davut Demir'in cinayete gerekçe olarak ileri sürdüğü Kübra'nın başka birisiyle ilişkisi olduğu gerekçesi çürütüldü. Kübra'nın çalışma arkadaşları, boşandıktan sonra sürekli tedirgin olduğunu dile getirdi. Aşkın'ın avukatları da, sanığın tutukluluk halinin sürmesini ve "Kasten ve tasarlayarak adam öldürmek" suçuyla da cezalandırılmasını istedi. Savcının da benzer yönde talebini dikkate alan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk haline karar vererek, duruşmayı 5 Mart tarihine erteledi.