25 Eylül 2024 Çarşamba

Meslek hastalığı nedeniyle işten atılan İBB çalışanları eylem yaptı

Meslek hastalığı raporu aldığı gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden atılan işçiler, belediyenin Saraçhane binası önünde eylem yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Çalışanları Derneği (İBBÇ-DER), meslek hastalığı raporu aldığı gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden atılan işçilerin işe geri alınması talebiyle İBB'nin Saraçhane'deki binası önünde basın açıklaması yaptı.

"Meslek hastalığı işten atılma sebebi olamaz. İşten atılanlar geri alınsın" pankartının açıldığı eylemde "İşten atılan işçiler geri alınsın", "Yaşasın işçilerin birliği", "Herşey işçiler için ne zaman güzel olacak" dövizleri taşındı. Eylem boyunca "Atılan işçiler geri alınsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İBB işçisi yalnız değildir" sloganları atıldı.

Eylemde ilk konuşan İBBÇ-DER Başkanı Ali Rıza İlhan, "İBB'deki iş yükünden dolayı birçok arkadaşımız meslek hastalığına yakalandı. Bunun neticesinde 4'ü İSKİ'de olmak üzere sayısını bilmediğimiz çok sayıda arkadaşımızın iş akdi bu nedenle feshedildi" dedi. İş yükünden dolayı en çok meslek hastalığı raporu alınan İSKİ'den örnek veren İlhan, "Yıl 2011, İSKİ'nin abone sayısı 3 milyon. İSKİ sayaç okuma ve açma-kapama departmanına toplam 900 kişilik bir kadro belirlenmiş. Yıl olmuş 2019, İSKİ'nin abone sayısı 6 milyon olmuş fakat personel sayısı artmadığı gibi emekli olan ve istifa eden arkadaşlarımızla birlikte sayı 850'ye düşmüştür. Bunun neticesinde çalışanlara iş yükü olarak geri döndü. Maalesef arkadaşlarımız sağlıklarını kaybediyor" diye konuştu.

İSKİ Esenyurt Şubesi'nde sayaç okuma bölümünde çalışan ve meslek hastalığına yakalandıktan sonra işten atılan Bahadır Öçalan, bu bölümde az sayıda işçi ile çok iş yapılmasının beklendiğini söyledi. Duruma itiraz ettiklerini ancak dikkate alınmadıklarını kaydeden Öçalan, "Bütün iş yükünü bize yüklediler. Yıllar geçti ve bu iş yükünü kaldıramayacak duruma geldik. Bende iş yükünden dolayı belimden rahatsızlık oluştu. Buna ilişkin rapor aldım. Rapora rağmen 9 ay çalıştırıldım. Bizler özverili bir şekilde çalışırken pandemiden faydalanılarak bizi ücretsiz izne çıkardılar" dedi.

İş yükünden dolayı bir çok işçinin rahatsızlık geçirdiğini ifade eden Öçalan, "Bu rahatsızlıklardan dolayı rapor almak isteyen yüzlerce işçi var. Ama alamıyorlar. Yöneticiler 'kol kırılsın yen içinde kalsın' istiyorlar. İşçiler eskiden daha fazla çalıştırılıyor. Biz bu güne kadar sağlığımızdan ödün verilecek şekilde çalıştık. Bunun sonucu işten atılmak olmamalıdır. İBB yapılan iş tekliflerinin kabul edilmediğini söylüyor. Ama öyle bir şey yok. Mevcut sağlık durumumuza göre işlerin verilmesini istiyorum" diye konuştu.

Eylemde basın açıklamasını okuyan İBBÇ-DER üyesi Bülay Doğan, "İBB'ye bağlı İSPER iştirakinde en az dört personel, meslek hastalığı raporu olması sebebiyle işten atıldı. Benzer durumda olan 15 civarında çalışan, endişeyle işten atılmayı bekliyor. İBB'nin farklı iştiraklerinde bu sayının 30 kişiyi aştığı duyumu var. İş akdi sonlandırılan işçilerden biri olan Bahadır Öçalan'dır" dedi.

Bahadır Öçalan'ın ağır iş yükü sebebiyle sağlığının bozulduğunu ifade eden Doğan, bu durumdan doğrudan alt işveren İSPER ve asıl işveren İSKİ'nin sorumlu olduğunu belirtti.

Doğan, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹İlk ve en yakıcı talebimiz, meslek hastalığı raporu olduğu gerekçesiyle atılan işçiler geri alınsın ve sağlık durumlarına uygun pozisyonlara yerleştirilsin.
🔹İkincisi, İBB personeli üzerinde olan fazla iş yükü, hakkaniyetli bir biçimde azaltılsın.
🔹Üçüncüsü, İBB'nin tüm çalışanları için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, göstermelik değil, ciddi bir şekilde uygulansın.

İBBÇ-DER üyesi Bülay Doğan, "Bahadır Öçalan arkadaşımızın uğradığı haksızlığın giderilmesi ve işine geri dönmesi için İBB yöneticilerinin duyarlı davranışını ve çözüme yönelik adımlarını bir an önce görmek istiyoruz. Pazartesi sabahına kadar, arkadaşımızın işine dönmesi için İBB, İSKİ ve İSPER yöneticilerinin atacağı adımları bekleyeceğiz. Eğer Pazartesi sabahı arkadaşımız Bahadır Öçalan işine halen dönmemiş olursa, bekleyişimize buradan devam edeceğiz ve dernek üyemiz işe alınana kadar İBB binası önünden ayrılmayacağız" diye konuştu.