23 Eylül 2024 Pazartesi

MLKP komutanları Gürbüz ve Namoğlu Rojava'da anıldı

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinde işgalci burjuva Türk devleti ve emperyalistlerin işbirliğiyle SİHA ile katledilen MLKP komutanları Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu, ölümsüzlüklerinin birinci yılında Rojava kentlerinde anıldı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri, 3 Ocak 2023 tarihinde işgalci burjuva Türk devletinin SİHA saldırısı sonucunda katledilen MLKP MK üyesi Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve MLKP komutanlarından Özgür Namoğlu'nu (Firat Newal) Rojava kentlerinde andı.

HESEKÊ
Hesekê'de Okuma Parkı'nda gerçekleşen anma etkinliği devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Gürbüz ve Namoğlu'nun devrimci yaşamlarını anlatan sinevizyon gösterimi yapılan anmada TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo konuşma yaptı.

'HER YERDE ONLARIN İZİNİ SÜRMELİYİZ'
Tüm devrimlerin bedel ödenerek kazanıldığını söyleyen Sîdwo, Rojava devrimini savunurken ölümsüzleşenlerin izini süreceklerini, yollarını takip edeceklerini vurguladı. Saldırılar karşısında Rojava devrimine sahip çıkmanın daha önemli hale geldiğini söyleyen Sîdwo, Rojava devriminin ilk zamanlarında Zeki Gürbüz'ün yazdığı bir mektupta yer alan "Rojava devriminin içinde yer almalıyım" sözlerini hatırlattı, "Ağacın kökleri gibi bu topraklara bağlanırsak devrimi güçlendirebilir, amacımıza ulaşabiliriz" dedi.

Gürbüz'ün saldırılara halkla birlikte yanıt vermek gerektiğini söylediğini belirten Sîdwo, "Türk devleti her yere saldırıyor. Biz de her yerde bu düşmana karşı çıkmalıyız. El ele verirsek devrimi koruyabilir, amacımıza ulaşabiliriz. Düşman dört parça Kürdistan'da saldırıyor. Kadın, çocuk, yaşlı, genç dinlemiyor. Bu yüzden bu kan emici faşist düşmana karşı bizler de şehitlerimizin yolunda olmalıyız. Bu çizgiyi korumalı ve sürdürmeliyiz. TKŞ olarak biz şehitlerimizin yolundayız. Bu devrimle halkı sosyalist yurtsever çizgiye ulaştırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

'KÜRDİSTAN AĞIR BEDELLER İSTİYOR'
Anmada konuşan CKŞ Sözcüsü Destan Serhat da sözlerine devrim şehitlerini anarak başladı. Rojava devrim savunmasında ölümsüzleşenlerin ortak amacının devrim olduğuna dikkat çeken Destan Serhat, "Hepsi bugün bu toprakların altında tek bir amaç için toplanmış durumda. Bu devrim 'Sen Kürt müsün, Arap mısın, Ermeni misin, Çerkes misin, Süryani misin' diye sormadı. Bu yüzden bu iki yoldaş da yönlerini devrime döndü. Ferhat Erebo, Metîn Dîcle, Baran Serhat, Ahmet Şoreş, Firat Newal dediğimizde sosyalist yurtseverlik çizgisi aklımıza geliyor" dedi.

'ŞOREŞ DEVRİMDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYORDU'
Halkın içinde örgütlülüğün güçlendirilmesinin önemine değinen Destan Serhat, "Komutan Ahmet Şoreş'in bu devrimdeki varlığı çok önemli bir rol oynuyordu. Her zaman 'halkın içinde kendimizi daha fazla genişletmeliyiz, örgütlülüğümüzü güçlendirmeliyiz' diyordu. Çünkü halkımızın örgüte ihtiyacı var. Devrim gerçekleştirildi doğru. Fakat zorluklar hala yaşanmakta. Bu yüzden evlere girmeliyiz. Biz bu sözü komutan Baran Serhat'tan öğrendik. Bu yüzden 'şehitlerin mirası' diyoruz" diye konuştu.

'BEDEL VERMEYE HAZIRIZ'
Rojavalı gençlerin yüzünü göç yollarına döndüğü bir dönemde Özgür Namoğlu'nun Rojava'ya geldiğini söyleyen Destan Serhat şöyle konuştu: "Bugün Firat Newal'den bahsettiğimizde gençlerin öncüsüydü diyoruz. Kapitalist devletlerin gençleri devrimden uzaklaştırmak için göç kapısını açtığı sırada yoldaşımız Firat Newal devrimi korumak için Avrupa'dan yönünü bu devrime döndü. Biz de düşmana her zaman bedel vermeye hazır olduğumuzun mesajını gönderiyoruz. Ne tankınız, ne topunuz, ne de saldırılarınız bizi korkutmuyor. Madem ki Baran Serhat, Metîn Dîcle, Ferhat Erebo, Zîlan Destan, Ahmet Şoreş, Firat Newal'in takipçileriyiz, bu devrimin yıkılması mümkün değil. Evet biliyoruz 2024 yılı zorlu geçecek. Ama direneceğiz. Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm. Mücadele sürüyor."

Anma etkinliği söylenen marş ve şarkılarla bitirildi.

KOBANÊ
Kobanê TKŞ binasında yapılan anma etkinliği ise devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından TKŞ Temsilcisi Mîrza Berxo konuşma yaptı.

İki komünist şahsında devrim ve sosyalizm şehitlerini anarak sözlerine başlayan Berxo, suikast saldırısı ile katledilen MLKP Komutanlarından Baran Serhat'ın 'sosyalizm mücadelesinin bedel ödenerek kazanılacağı' sözlerini hatırlattı. 

Şehitleri anmanın onların amaçları ve hedeflerini anlamaktan geçtiğini belirten Berxo, Namoğlu'nun devrimci yaşamı hakkında bilgi verdi.

'SALDIRILAR KARŞISINDA ÖZGÜR, FIRAT OLDU'
16 yaşında KGÖ üyesi olan Özgür Namoğlu'nun komünist olan anne ve babasının yanında partili yaşam içinde büyüdüğünü söyleyen Berxo, faşizmin saldırıları ve tehdidi altında gittiği Avrupa'nın imkanları içindeki bir yaşamı değil devrimciliği büyütmek için yüzünü Rojava devrimine döndüğünü belirtti. Hiçbir zaman devrimci bir yaşamın dışında yaşam tahayyül etmeyen Namoğlu'nun saldırılar karşısında Özgür iken Firat olduğunu kaydeden Berxo, "Kararını verdi ve Rojava devrimine katıldı. Özgür dağlardan, Şengal'e, Rojava'da yeni bir insan inşa etti. Şehit düştüğünde Ahmet yoldaşın yanında görevliydi. Ağır bir görevdi. Cesaretle üstlendi bu görevleri" dedi.

Zeki Gürbüz'ün devrimci yaşamından aktarımlar yapan Berxo, "Ahmet yoldaş MLKP'nin Rojava'daki komutanıydı ve aynı zamanda Merkez Komite üyesiydi. 30 yıldan fazla bir süredir devrimciydi. Dersimli bir köylü çocuğuydu. Her insan toplumsal koşullara tabidir. Ahmet yoldaş Kuzey Kürdistan'ın savaş koşullarında büyümüş ve kendi devrimci kişiliğini oluşturmuştur" diye konuştu.

'30 YILI AŞKIN BİR SÜRE İLLEGAL YAŞADI AMA DÜŞMANIN ELİNE GEÇMEDİ'
Gürbüz'ün kurallı bir devrimci olduğuna dikkat çeken Berxo, "Gözaltına alındı, ağır işkencelere maruz kaldı ama teslim olmadı. Düşman Ahmet yoldaşı bir daha yakalayamadı. 30 yılı aşkın süre illegal yaşadı ama hiçbir zaman düşmanın eline geçmedi. Çünkü Ahmet yoldaş polisin yöntemlerine karşı çok dikkatli ve zekice davrandı. Bu aynı zamanda komünistlerin de sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.

Berxo, komünistlerin birlik devrimi sürecinde yer alan ve partili yaşamında önemli, zorlu görevler üstlenen Zeki Gürbüz'ün yoldaşlık ilişkilerinde devrimci hassasiyetinin, duyarlılığının yüksek olduğunu, deneyimlerini paylaştığını söyledi.

"Komünizm fikri sınırsızdır" diyen Berxo, Gürbüz'ün ölümsüzleşmesinin ardından çok sayıda ülkeden devrimci ve komünistlerin yaptıkları açıklamalarla enternasyonalist dayanışma örnekleri sergilediğini hatırlattı.

'ÖZGÜR KÜRDİSTAN ONUN YÜREĞİNDE BİR ÖZLEMDİ'
Gürbüz'ün Kürt bir komünist olarak tüm dünya halklarının acısını hissettiğini söyleyen Berxo, "Ahmet yoldaş Kürdistanlıydı. Kürdistan komünistleri olarak özgür Kürdistan için savaştı ve canını feda etti. MLKP, Medya Savunma Alanları'nda yer almaya karar verince Ahmet yoldaş da ilk grupla beraber gitti. Rojava Devrimi başladığında büyük bir coşkuyla devrimdeki yerini aldı. Özgür Kürdistan onun yüreğinde bir özlem gibiydi. Kürdistan komünistleri olarak devrimin ön saflarında kızıl bayrağı kaldırdılar. Devrim sırasında Rojava'ya gelerek birçok komünisti eğitti. Çok sayıda MLKP savaşçısı Ahmet Şoreş'in eğitiminden geçerek büyük bir fedakarlıkla Rojava cephelerine gitti. Baran yoldaşın ardından Rojava'da Ahmet yoldaş sorumluluğu devraldı. Partinin ve devrimci hareketlerin tasfiye saldırılarına maruz kaldığı zor bir dönemde partinin bayrağını yükseltti" dedi.

"Ahmet yoldaşı tanımak istiyorsak, onun devrimci çizgisini anlamalı ve takip etmeliyiz" diyen Berxo, "Ahmet yoldaş birleşik, özgür, sosyalist Kürdistan fikrinden bir kez bile kopmadı. Ahmet yoldaş gibi Kürdistan komünistlerinin hedef alınmasının sebebi budur" diye vurguladı.

'KOMÜNİSTLERİN VARLIĞI, EMPERYALİSTLERİN YOKLUĞUDUR'
Berxo, Rojava devriminde komünist öncünün hedef alınmasının nedenlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Rojava'da komünistlerin varlığı emperyalist devletler açısından tehlikelidir. Çünkü biz halkımıza sosyalizmin yolunu gösteriyoruz. Adaleti, eşitliği ve özgürlüğü gösteriyoruz. Komünistlerin varlığı, emperyalistlerin yokluğudur. İşgalci Türk devleti ve emperyalist devletler elele vererek Ahmet ve Firat yoldaşa saldırdı. Partimiz çokça saldırıya uğradı. Bu bir fikre saldırıdır."

Saldırıların komünistlerin mücadelesini engellemeyeceğini belirten Berxo, "Bir Ahmet'in gideceğini, yüz Ahmet'in Rojava topraklarında ortaya çıkacağını bilmeleri gerekir" şeklinde konuştu. 

'DÜŞMANA EN GÜZEL CEVAP KONGRE VE KONFERANSIN TOPLANMASIYLA VERİLDİ'
Berxo, MLKP'nin bu saldırılara en iyi yanıtı 7. Kongresini toplayarak verdiğini söyledi: "Parti mutlaka hesap soracak. Onlar da biliyorlar bu gerçeği, bu yüzden her saat, her gün korkuyorlar. Hesap gününü korkuyla beklesinler. Düşmana en güzel cevabı MLKP verdi. Faşist saldırı altında MLKP 7. Kongresini, KKÖ ise 3. konferansını gerçekleştirdi. Kongre ve konferanslar bir çağrıdır. Yoldaşlarımız hapiste, yoldaşlarımız özgür dağlarda direniyor. Yoldaşlarımız her alanda kızıl bayrağı kaldırıyor, şan olsun onlara! Partimiz zafer için gereken bedeli ödüyor. Kongre ve konferans komutan Ahmet ve Firat yoldaş ile tüm şehitlerimize kutlu olsun."

Anma etkinliği, "Şehîd namirin" sloganıyla sona erdi.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê TKŞ binasında gerçekleştirilen anma saygı duruşu ile başladı. Ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.
TKŞ adına konuşan Sûzan Ebdûlah, Gürbüz ve Namoğlu'nu anarak konuşmasına başladı. Gürbüz'ün Türkiye'den Kürdistan'a uzanan devrimci yaşam öyküsünü anlatan Sûzan Ebdûlah, "İradesi, disiplini, özverisi, emekçiliği güçlü bir yoldaştı. Devrimci iyimserliği temel alır, sorunların çözümünde rol üstlenir, çözüm gücü olurdu. Yoldaşlarının başarısı ve onların gelişimi için yol açar ve onlara güç verirdi" diye konuştu.

Zeki Gürbüz'ün Rojava'da Şehit Serkan Taburu'nun kurulmasında ve onlarca savaşçının yetiştirilmesinde komutanlık görevini yerine getirdiğini, savaş cephelerinde, kitle çalışmasında yer aldığını, komün ve meclislerin başarısı için emek verdiğini hatırlatan Sûzan Ebdûlah, "Baran yoldaş ölümsüzlüğe yürüdükten sonra onun bayrağını devralıp onun hayallerini, partisinin amaçlarını gerçekleştirmek için büyük emekler verdi. TKŞ, JKŞ ve CKŞ'nin kuruluşunda onun ilerletilmesinde rolü vardı. Büyük devrimci hayallere sahipti. Partinin gelişimi için sınırlarını zorlayan bir yoldaştı. Sözü ve pratiği birdi. Bizler de onun bayrağını hep yükseklerde taşıyacağız. Onun hayallerini ve amaçlarını gerçekleştirmek için onun gibi durdurak bilmeden çalışacağız. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

Özgür Namoğlu'nun mücadelesine ilişkin bilgiler aktaran Sûzan Ebdûlah sözlerini şöyle tamamladı: "Onun yolundan fedaice bir yaşamı temel alarak zafere kilitlenmiş bir hatta yürüyeceğiz. Bu fedai devrimcileri var eden komünistler ve Rojava devrimimiz kazanacak, biz kazanacağız." 

Anma etkinliği katılımcıların Gürbüz ve Namoğlu'na ilişkin anılarını paylaşmasıyla sona erdi.

QAMIŞLO
Qamişlo TKŞ Binası'nda gerçekleşen anma etkinliği ise saygı duruşuyla başladı. Anmada konuşan SYPG temsilcilerinden Mizgîn Erebo, Zeki Gürbüz'ün devrimci yaşamında hep öncü olduğunu, daha fazlasını yapmak için çaba harcadığını vurguladı. Mizgîn Erebo, "Türkiye'de 1980 yılında faşizmin yükselişe geçtiği, devrimcilikten geri duranların olduğu süreçte Ahmet yoldaş devrimciliğini derinleştirmek için çalıştı, okumalar yaptı. Sosyalizmin, komünizmin gerçekleşmesini istiyordu ve kendini buna uygun örgütledi. O bu süreçte kendini çekenlerden değil çalışmanın merkezinde duranlardan oldu" dedi.

'AHMET YOLDAŞ KİŞİLERİN DEĞİL PARTİSİNİN YOLDAŞIYDI'
Gürbüz'ün partisi MLKP'nin çizgisinin yılmaz bir savunucusu olduğunu hatırlatan Mizgîn Erebo, "Ahmet yoldaş kişilerin değil partisinin yoldaşıydı. Her ne kadar kendi fikirleri olsa da her zaman parti fikirlerini ve çizgisini savundu. Ondan dolayı komünist gençler arasında seviliyordu. Çünkü o her zaman kapitalizme karşı halkların eşitliği, işçi ve emekçilerin hakları için mücadele etti. Sınıflı toplum sistemine karşı mücadeleyi tartışmalarının merkezine oturttu. Sosyalizmin inşası konusunda kafası açıktı. O çok büyük bir inançla halk için mücadele yürütüyordu. Birilerinin rüzgarda sallandığını, yalpaladığını görürse hemen müdahale ederdi. Çünkü bugün bu halk için mücadele eden hiçbir devrimcinin yorulması, durması, sızlanması kabul edilemezdir. Çünkü bugün bir devrimcinin inşası için en önemli ve en gerekli şey halkına ve partisine güvendir. Ahmet yoldaşın eğitim verdiği, yetiştirdiği yüzlerce kadroda yarattığı şey halkına ve partisine güvendi" diye konuştu.

Özgür Namoğlu'nun sade ve kararlı bir devrimcilik yürüttüğünü anlatan Mizgîn Erebo, "Firat yoldaşın elinde fiziki bir sorun vardı ve bu yüzden askeri alana geçmekten çekiniyordu. İvana Hoffmann'ın şehadetinden sonra tüm bu çekincelerini aştı. Buraya gelebilmek için ameliyat oldu ve yüzünü özgür alanlara döndü. Sabotaj eğitimi aldı ve bu eğitimi uzman olarak tamamladı. Düşmana karşı yoldaşlarını eğitti" dedi.

'PARTİSİNİN EN KARARLI SAVUNUCULARINDANDI'
Namoğlu'nun gençlik içerisinde örnek teşkil ettiğini vurgulayan Mizgîn Erebo şunları ifade etti: "Firat yoldaşın utangaç bir mizacı vardı. Fakat partisinin en kararlı savunucularındandı. Firat yoldaş gençlerin içinde bir örnek oldu. Firat yoldaş her zaman çalışkanlığıyla bilinirdi. Partisi MLKP'nin öne çıkan genç komutanlarındandı. Bize çok şey öğretti."

Mizgîn Erebo konuşmasının sonunda şunları vurguladı: "Onlar nasıl ki partiye ve halklarına bağlılıklarıyla bize örnek oldular ise bugün bizler de partimize, halkımıza bağlı kalacağız. Faşist Türk devleti Rojava halklarını yeni bir sürece sokmaya çalışıyor. Rojava devrimi mutlaka kazanacak, işgalci Türk devleti yenilecek. O zaman bizde bu halkın ve onların öğrencileri olarak onlara zaferi armağan edeceğiz."

Anma Botan Müzik Grubu'nun ezgileri ile sona erdi.