24 Eylül 2024 Salı

MLKP savaşçıları Erebo ve Dîcle Hesekê'de anıldı

TKŞ şehadetlerinin birinci yıldönümünde Ferhat Erebo ve Metîn Dîcle'yi andı.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) 16 Eylül 2022 tarihinde bir pusuda katledilen MLKP savaşçıları Ferhat Erebo (Şenol Sağaltıcı) ve Metîn Dîcle'yi (Ümit Tekin) Hesekê'de andı. Xabûr Salonu'nda gerçekleşen anma saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından JKŞ sözcüsü Fadya Sido, MLKP Merkez Komitesi'nin Dîcle ve Erebo ölümsüzleştiğinde yaptığı açıklamayı okudu.

SÎDWO: BÜYÜK BİR ZAFERE DOĞRU GİDİYORUZ
TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, devrimin şehitler sayesinde kurulduğunu hatırlattı. Rojava devriminin tüm halkların, fedakarlığı, kahramanlığıyla her şeyini ortaya koyduğunu kaydeden Sîdwo şunları belirtti: "Bu yüzden her zaman şehitlerimizin takipçisiyiz. İhanet hiçbir zaman bizi geri düşüremez. Düşman böyle görüyor. Ama iyi bilsin ki ne kadar ihaneti aramıza sokmaya çalışsa da her zaman karşılarında duruyoruz. Daha fazla ileri adımlar atıyor, düşmanın karşısında duruyoruz. İrademiz daha fazla güçleniyor. Büyük bir zafere doğru gidiyoruz."

Faşist Türk devletinin uzun yıllardır devrimcilere, komünistlere karşı savaştığını ifade eden Sîdwo, "Bütün imkanlarıyla bize saldırıyorlar. Bu yüzden biz de küçük, büyük, yaşlı, kadın, bütün ağır silahlarıyla bize saldıran Türk devletinin karşısında duruyoruz" dedi.

Türk devletinin SİHA saldırılarına dikkat çeken Cemîl Sîdwo, "Uçaklarla sivilleri, yönetici kadroları hedef alıyorlar. Ama hiçbir zaman inancımız kırılmayacak ve her zaman zafere doğru adım atacağız" vurgusu yaptı.

'KDP BİR KEZ DAHA DÜŞMANLA EL ELE VERİYOR'
Güney Kürdistan'da KDP'nin gerillalara yönelik saldırısını kınayan Cemîl Sîdwo, "Bugün Güney Kürdistan'da KDP ihanetiyle gerillaya saldırılıyor. KDP bir kez daha düşmanla el ele veriyor. Ama hiçbir zaman bu halkın, gerillanın iradesini kıramazlar. Düşman, halkın arkasında olduğu, kanın döküldüğü hiçbir devrimi yıkamaz" dedi.

Neredeyse her aileden devrimci olduğunu, şehit, yaralı verildiğini vurgulayan Sîdwo, "Bu yüzden hiçbir zaman inancımız kırılmayacak. Hiçbir zaman yolumuzdan dönmeyeceğiz. Doğru bugün düşman kendini satan insanları aramıza sokmaya çalışıyor ama amacına ulaşamayacak. Metîn Dîcle ve Ferhat Erebo ihanetin eliyle şehit düştü. Ama düşman bunu iyi bilsin ki aramızda onlarca Metîn Dicle, Ferhat Erebo, Ahmet Şoreş, Baran Serhat oluştu. Şehitlerimizin takipçisiyiz" dedi.

OSMAN: ROJAVA DEVRİMİNE BİZİM DE EMEK VERMEMİZ GEREKİYOR
Ferhat Erebo'nun şehadet belgesini alan aile adına konuşan Abdûlhalîm Osman, Biz Ferhat Erebo'nun ailesi olarak biliyoruz ki Ferhat'ın Rojava devrimine verdiği emekler tek başına yetmedi. Bizim de emek vermemiz gerekiyor. Şehadet mertebesine yükseldiğinde de böyle düşündük" dedi.

"Bu kahramanların, aslanların bu topraklar için kendini feda etmesi bizi şaşırtmıyor" diyen Osman, hainler tarafından şehit düşürüldüklerini ve bunun hesabının sorulacağını vurguladı.

'SON DAMLA KANIMIZ KALANA KADAR KIZIL BAYRAĞI YÜKSELTECEĞİZ'
Rojava halkının hiçbir zaman şehitlerin emeğini unutmayacağını, onların çizgisini bırakmayacağını kaydeden Osman, şu ifadeleri kullandı: "Bugün binlerce şehidin sayesinde bu huzurlu hayatı yaşıyoruz. Şehitlerimiz sayesinde bir araya gelip düşmanımıza karşı eylemlere çıkabiliyoruz. Bugün şehitlerimizin sayesinde emperyalizme ve faşist Türk devletine karşı mücadele ediyoruz. Şehit olan öncülerimiz sayesinde Rojava halkımız örgütleniyor. Biz de aile olarak şehitlerimize söz veriyoruz: Yollarının takipçisiyiz. Son damla kanımız kalana kadar kızıl bayrağı yükselteceğiz. Şehitlerimizin hayallerini gerçekleştireceğiz ve sosyalizme ulaşacağız."

XİDİR: HİÇBİR ZAMAN YENİLMEYECEĞİZ
TKŞ Hesekê Meclisi adına konuşma yapan Ehmed Xidir, özgürlük için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Xidir, "Türk devleti ve işbirlikçileri iyi bilsinler. Biz buradayız. Hiçbir zaman yenilmeyeceğiz. İrade sahibiyiz. Ne olursa olsun onların karşısında duracağız. Hiçbir zaman yorulmayacağız. Son olarak bütün şehitlere söz veriyorum. Şehitlerin intikamını alacağız. İhaneti yeneceğiz. Biz kazanacağız"

SERHAT: ŞEHİTLERİN DİRENİŞİNİ HİÇBİR KELİME TAM ANLATAMAZ
CKŞ Sözcüsü Destan Serhat ise şehitlerin huzurunda konuşmanın zorluğundan bahsederek "Dünyadaki bütün harfleri toplasak da şehitlerimizin huzurunda bir kelime dile getiremeyiz. Çünkü onların direnişlerini, mücadelelerini ve fedakarlıklarını hiçbir kelime tam anlatamaz" dedi.

Her iki komünistin de ihanetçiler eliyle şehit düştüğüne dikkat çeken Destan Serhat, "Bu yüzden her sözümüz faşist düşmana karşı bir cevap olmalı. Her savaşçı, genç, militan, anne, genç kadın söz ve eylemiyle bu faşist düşmana bir cevap olmalı" dedi.

'PARTİNİN YOLUNDA YOLDAŞ OLDULAR'
Metîn Dîcle ve Ferhat Erebo'nun gözlerinden şehadete yaraşır devrimciler olduklarının görüldüğünü ifade eden Destan Serhat, iki komünist için şunları söyledi: "Nerede bir gülen yüz varsa her iki yoldaşımızı görürdük. Bir insanın morali düştüğünde her iki yoldaşımızı da sorunu çözmeleri için orada görürdük. Bu yüzden 'yoldaşlarımız' diyebiliriz. Bu yüzden 'heval' kelimesini aştık. Bu yüzden 'yoldaş' diyoruz. Çünkü bu her iki kişi gerçekten de yoldaştır. Partinin yolunda yoldaş oldular. Partinin amaçları için yoldaş oldular."

Düşmanın Baran Serhat'tan kalan mirası omuzlayan Erebo ve Dîcle'yi hedef alarak MLKP'nin mirastan yoksun bırakılmasını hedeflendiğini kaydeden Destan Serhat; Baranlar, Ferhatlar, Metînler, Alişerler, Saryalar, Zîlanların yolundan ilerleyenler oldukça devrimin asla yıkılamayacağını vurguladı. Serhat, düşmanı şu sözlerle uyardı: "İyi bilinsin ki her birimiz bir cevap olarak onların karşısında duracağız."

Metîn Dîcle'nin Kürdistani ve sosyalist-yurtsever kimliğine dikkat çeken Destan Serhat, "Bu yaştaki bir genç Suruç Katliamının ardından nasıl etkilendi? Hemen yönünü partiye döndü, yer almak istedi. Mardinli bir genç olarak gençlerin arasında yer aldı. Katılımıyla düşmana karşı bir cevap oldu. 33 yoldaşımızı toprağa uğurlamak bizim için kolay değildi. Yoldaşlarımız şehit düştüğünde birçok yoldaş onlardan etkilendi ve partiye katıldı. Onlardan biri de Metîn Dîcle'ydi. Metîn yoldaşımızın devrimi korumak, bu devrimin topraklarına sahip çıkmak için yönünü buraya döndüğünde birçok genç yüzünü yurtdışına dönüyordu" dedi.

'HER SAVAŞÇININ VE YARANIN 'DOKTORU'YDU'
Destan Serhat, Dîcle'nin her zaman "emperyalist devletlerin koydukları sınırlar benim yaşamım için bir sınır değil" sözlerini hatırlattı. Ferhat Erebo'nun Türk devletinin işkencelerinden geçtiğini fakat boyun eğmediğini ifade eden Destan Serhat, sözlerini şöyle tamamladı: "Ferhat yoldaş Alevi bir yoldaştı. 'Doktor' diyoruz. Gerçekten de her savaşçının ve yaranın doktoruydu. Doktor sözü boşuna çıkmadı. Ne zaman bir bedende ağrı ya da bir yara çıksa Ferhat yoldaş onu tedavi ederdi. İnsanların içinde çıkan yaralarda da Ferhat yoldaş hazırdı ve sorunu çözüyordu. Hem yoldaştı hem de doktordu. Şehadetleriyle öncü oldular."

Konuşmaların ardından etkinlikte şiirler okundu. Anma, "şehit namırın" ve "kahrolsun ihanet" sloganlarıyla sona erdi.