23 Eylül 2024 Pazartesi

MLKP/KKÖ komutanı Sibel Bulut ölümsüzleştiği yerde anıldı

Rojavalı komünistler MLKP/KKÖ komutanlarından Sibel Bulut'u ölümsüzleştiği yerde andı. Anma da yapılan konuşmalarda "Nasıl ki komutanlarımız şehit Sarya ve Yılmaz burada direndi ve şehit düştülerse bizlerde onlar gibi mücadele edecek ve gerekirse şehit de düşeceğiz. Bu sözümüzü bir kez daha yineliyoruz" denildi. Anmanın ardından Şehitler Sergisi ziyaret edildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Kobanê savunmasında ölümsüzleşen MLKP'nin Rojava'daki ilk kadın şehidi Sibel Bulut'u (Sarya Özgür) ölümsüzleştiği yerde andı. Yapılan anma etkinliğine Rêkeftîn Partisi ve Mala Jin katıldı.

Sibel Bulut şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Anma konuşma yapan TKŞ temsilcilerinden Mîrza Berxo, Sibel Bulut'un Kobanê savaşında fedai ruhla savaştığını hatırlattı.

Faşist Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı Arîn Mîrxan, Sarya Özgür, Rewana gibi savaşçı ve komutanların yolundan mücadeleyi yükselttiklerini vurguladı. Türk devletinin saldırılarının sürdüğünü hatırlatan Mîrza Berxo, "Türk devleti o dönem Kobanê için 'ha düştü ha düşecek' diyordu ama Saryalar, Arînler direndi ve Kobanê'nin düşmesine izin vermedi. Şehit Sarya 'Bu devrim için gerekirse şehit de düşeriz' demişti ve sözüyle pratiği bir oldu. Şehit Sarya Türk devleti ve çetesi DAİŞ'e karşı mücadelesini, direnişini ve feda ruhunu Kürt halkına miras bıraktı" dedi.

'ONLAR GİBİ MÜCADELE EDECEK VE GEREKİRSE ŞEHİT DE DÜŞECEĞİZ'
Ölümsüzleşenlerin yolundan direnişi büyüteceklerini kaydeden Berxo şunları ifade etti: "Türk burjuva devleti ne kadar saldırırsa saldırsın biz yine Sarya yoldaşın ve bütün şehitlerin izinde burayı savunacağız. Halkımız her gün direniyor ve mücadele ediyor. Her gün mücadelesini daha da yükseltiyor. Bizim burada yürüttüğümüz mücadele başka ülkelerdeki halklara güç veriyor. Ezilen ve yoksul halklar bizden güç alıyor."

İsrail ve Filistin savaşının yeni olmadığını ve 70 yıldır Filistin halkının direnişinin sürdüğünü hatırlatan Berxo, "Emperyalist ve burjuva devletler ezilenlerin direniş tarihini yok etmek istiyor. Ama bugün burada şehitlerimiz bizim kaderimizi belirledi. Bizim savunduğumuz 'Bütün halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkının' olduğudur. Her şehidimiz bize bir miras bırakıyor. Ulusların kendi kaderini tayin hakkı mücadelesi şehitlerimizin bize mirasıdır" dedi.

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan';a yönelik tecrit saldırısının ağırlaşarak sürdüğünü belirten Berxo, şöyle devam etti: "Bugün İmralı zindanında büyük bir direniş sergileniyor. Kürt halk önderine karşı 25 yıldır yürütülen tecrit politikası o kadar ağırlaştı ki, deprem olmasına rağmen ne ailesi ne de avukatı ile görüşmesine izin verilmedi. Kuzey Kürdistan'da faşist Türk devletinin zindanlarında PKK ve MLKP'li yoldaşlarımızı Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için açlık grevine girdiler. Nasıl şehitlerimiz Kobanê'de direndi ve özgürleştirdiyse, zindandaki direnişlerle de bu tecridi kıracağız. Nasıl ki komutanlarımız Şehit Sarya ve Yılmaz (Osman Nuri Ocaklı) burada direndi ve şehit düştülerse bizlerde onlar gibi mücadele edecek ve gerekirse şehit de düşeceğiz. Bu sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz."

'KOBANÊ'DE ÇOK GÖRKEMLİ BİR SAVAŞ YÜRÜTTÜLER'
Anma da JKŞ adına yapılan konuşmada, Xanim Îbrahîm, Sibel Bulut'un mücadele tarihini aktardı. Xanim Îbrahîm, "Sarya yoldaş 'Yoldaşlarım şehit düşmesinler gerekirse ben şehit düşerim' diyerek mayınını kaldırmaya gitti ve ölümsüzleşti. Sarya yoldaştan geriye kalan bir tutam saçı Dersim'deki ailesine gönderildi" dedi.

21. yüzyılın kadın devrimi yüzyılı olduğunu hatırlatan Xanim Îbrahîm, "Sarya yoldaş bir kadın devrimi olan Rojava devrimine katıldı. Kobanê'de çok görkemli bir savaş yürüttüler. Kürdistan'ın dört parçasından kadınlar gelerek burada savaştılar ve bütün dünyaya seslerini duyurdular. Arîn gibi Rewana gibi Sarya yoldaş gibi şehit düştüler" dedi.

Tüm kadınlara Rojava devrimine sahip çıkma çağrısı yapan Xanim Îbrahîm, "Rojava devrimi bir kadın devrimidir. Daha önce ellerine hiç silah almamış kadınlar burada direndi, savaştı, mevzilerde yerlerini aldılar. Bizlerde onlara sahip çıkacağız, yolların takipçisi olacağız. Kanlarını yerde bırakmayacağız. Ya zafer, ya zafer" dedi.

Anma "Şehit Sarya ölümsüzdür" sloganı ile sona erdi.

ŞEHİTLER SERGİSİ KOBANÊ'DE DE AÇILDI
Kitle anmanın ardından Hesekê ve Qamişlo'nun ardından Kobanê'de de açılan gezici "Şehitler Sergisi"ni ziyaret etti.