23 Eylül 2024 Pazartesi

MSD'den Suriye halklarına: Kurtuluş savaşına çağırıyoruz

Demokratik Suriye Meclisi, Efrîn'e yönelik işgal saldırısının 2. yılına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Suriye halklarına Efrîn ve Türkiye'nin işgal ettiği diğer bölgeler için "Kurtuluş savaşı" çağrısı yaptı.


Türkiye'nin desteklediği çeteler ile birlikte 20 Ocak 2018'de Efrîn'e başlattığı işgal saldırıların ikinci yılı. Bu işgal saldırılarında yüzlerce sivil hayatını kaybetti, onbinlerce sivil göç etmek zorunda kaldı. İşgalin ardından Türkiye ve desteklediği çeteler bölgenin demografik yapısını değiştirmeye ve Efrîn'de kalan sivillere ve doğaya yönelik katliamlarını sürdürüyor.

İşgal saldırılarının 2. yılına ilişkin yazılı açıklama yapan Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Efrîn halkına karşı işlenen suçları kınayarak, Efrîn ve diğer işgal altındaki bölgelerin kurtuluşu için çağrı yaptı.

MSD'nin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklama şöyle:

'TALAN VE ZORLA GÖÇLER SÜRÜYOR'
"20 Ocak 2018'de işgalci Türk devlet güçleri ağır silahları ve ÖSO adı altındaki grupların katılımıyla Efrîn'i işgal saldırılarına başladı. Saldırılar sonucu yüzlerce kişi şehit düştü, onbinler göç etmek zorunda kaldı. Hava ve kara saldırılarıyla yıkım siyaseti izleyen işgalci Türk devleti, çetelerinin eliyle demografi değişimi, halkı zorla göç ettirme ve talanlarını sürdürmektedir.

"Türk devleti başından bu yana bölgedeki oyunculardan biridir ve bazı amaçları vardır. Türk devletinin başında bulunan AKP hükümeti Osmanlı dönemini yeniden canlandırmanın peşindedir. Bu amacını gerçekleştirmek için sürekli eylem içinde olduğu, 9. yılına giren Suriye krizinin başından beri görülmektedir.

'ULUSLARARASI TOPLUM SESSİZLİK İÇİNDE'
"Efrîn, Suriye'nin en güvenli bölgesiydi ve Suriye'nin diğer bölgelerinden gelen çok sayıda göçmeni karşılamıştı. Fakat Türk devletinin saldırılarının ardından artık bu bölge şiddetin, savaşın, talanın, yıkımın ve demografik değişimin en yoğun yaşandığı yer olmuştur. Başta İdlib olmak üzere Suriye'nin diğer kentlerinden gelenler demografiyi değiştirmek için Efrîn'e yerleştirilmiştir fakat tüm bu yaşananlara karşın uluslararası toplum büyük bir sessizlik içindedir.

"MSD olarak Efrînli halkımız üzerinde yaşatılan bu büyük felaketi kınıyor; uluslararası toplum, BM Güvenlik Konseyi, insan hakları örgütleri, koalisyon ülkeleri ve Rusya'ya, Türkiye'nin Efrîn'deki işgaline son vermeyi ve zorla göç ettirilen Efrîn halkının topraklarına geri dönebilmeleri için çağrı yapıyoruz.

'KURTULUŞ SAVAŞI' ÇAĞRISI
"Ayrıca, Suriyeli halkımıza, yek vücut halinde, Efrîn başta olmak üzere Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelerin kurtuluş savaşını ilan etmesi çağrısında bulunuyoruz. Efrîn halkına, uluslararası alanda siyasi mücadelemizi sürdüreceğimize söz veriyoruz. Başlıca amacımız olana Efrîn'in özgürlüğü için direniş güçlerimize destek olacağız."