24 Eylül 2024 Salı

Mülteci ve göçmenleri katletmeye varan girişimler

Mülteci ve göçmenlere yönelik hak ihlallerini raporlaştıran İzmir Mülteci Dayanışma Platformu; geri gönderme merkezlerinde işkence yapıldığını, polisin taciz ve benzeri suçları işlediğini, GGM'ye götürülen mülteci ve göçmenlerden masrafları zorla aldığını, mülteci ve göçmenleri öldürmeye varan girişimlerde bulunulduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu haziran-temmuz 2023 tarihlerinde göçmen ve mültecilere yönelik hak ihlallerini raporlaştırdı. Mültecilere yönelik her türden saldırıya karşı mücadele etmenin ve bu alanda tüm dayanışma hareketlerinin içinde olarak çalışmanın yanı sıra mültecilere yönelik ırkçı-milliyetçi söylem ve saldırılara karış mücadeleyi birleştirme ve büyütmeyi hedeflediklerini kaydeden Mülteci Dayanışma Platformu, mültecilere yönelik düşman politikalarının egemenler tarafından beslendiğini belirtti.

GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE İŞKENCE GÖRÜYORLAR
75 sığınmacıyla görüşerek yöneltilen 13 sorunun yanıtına göre hazırlanan raporda, katılımcılardan 72'sinin jandarma veya polis tarafından yakalama veya gözaltı işlemine maruz kaldığını aktardı. Katılımcılardan 4'ü polisin evlerini herhangi bir evrak göstermeden bastığını ve işlem yaptığını; 59'u yakalama, gözaltı, göç idaresi veya geri gönderme merkezinde bulundukları aşamaların hiçbirisinde tercüme desteği sağlanmadığını aktardı. Katılımcılardan 68'i yakalama, gözaltı, göç idaresi ve Geri Gönderme Merkezinde kendilerine herhangi bir açıklama-bilgilendirme yapılmadığını aktardı.

POLİSİN TACİZ VE BENZERİ SUÇLARINA MARUZ KALIYORLAR
Katılımcıların 35'i kendilerine zorla boş veya anlaşılamayan bir evrak imzalatıldığını; 49'u bağırma, itme, vurma, ters kelepçe işkencesi veya şiddet eylemlerinden biri veya birden fazlasına maruz kaldığını aktardı. Sığınmacıların kötü muamele öykülerinde polisin işkence taciz ve benzeri suç vasfı taşıyan eylemi gerçekleştirdiği belirtilen rapor, şöyle devam etti:

'BİZİ ÜLKEDEKİ SORUNLAR İÇİN SUÇLUYORLAR'
"Farsça dil grubundan 27 yaşındaki sığınmacı kadın çocuğuyla yaşadıklarını şu şekilde aktarmıştır: 'Çok küfür ettiler ve bizi ülkelerindeki sorunlar için suçladılar. Geri Gönderme Merkezine götürmek için 400-500 lira para aldılar. Benzin parası. Ve ailemize, anne ve babamıza küfür ettiler. Ben kadınım biraz iyi davrandılar yine de küfür ettiler ama erkeklere çok vurdular sopayla hep vuruyorlardı ve özellikle jandarmalar benzin parası istiyorlardı. 400 lira. Kamptan çıkarmak için para aldılar, arabaya bindirdiler ve birkaç dakika sonra yol ortasında bıraktılar.'

'İZMİR'DEN İSTANBUL'A KADAR TERS KELEPÇELİ GETİRİLDİM'
"Farsça dil grubundan 19 yaşındaki erkek sığınmacı yaşadıklarını şu şekilde aktarmıştır: 'Ters kelepçe vardı. İzmir'den İstanbul'a götürülürken yaklaşık 200 kişiye ters kelepçe taktılar. Üç otobüstü ve İstanbul'a kadar kelepçeler takılıydı. Çok kötü davrandılar yedi gün İstanbul Geri Gönderme Merkezinde kaldık ve hep sopayla vuruyorlardı.'

'KAYSERİ'YE TERS KELEPÇELİ GÖTÜRÜLDÜM'
"Fransızca dil grubundan 22 yaşında erkek sığınmacı yaşadıklarını şu şekilde aktarmıştır: 'Kayseri'ye giderken kelepçe takmışlar tüm yol boyunca karanlıkta kelepçeyi 2 kişiye takıyorlardı.'

'NEFES DARLIĞIM OLMASINA RAĞMEN YÜZÜME SİGARA ÜFLEDİLER'
"Somalice dil grubundan 24 yaşında erkek sığınmacı yaşadıklarını şu şekilde aktarmıştır: 'Yüzüme sigara üflediler boğazımda sıkışma olduğunu sigara kokusu geldiğinde nefesimin kesildiğini söylemeye çalıştım. Tokatladılar.'"