23 Eylül 2024 Pazartesi

Muslim: DAİŞ saldırılarının arkasında Türk devleti var

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Muslim, Hesekê'de yaşanan IŞİD saldırısının arkasında Türk devleti olduğunu belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Muslim, Hesekê'de IŞİD'lilerin tutulduğu Sinaa Hapishanesi'ne yönelik saldırıların arkasında Türk devletinin olduğunu söyledi.

ANF'nin sorularını yanıtlayan Muslim, hapishaneye yönelik bombalı saldırı ve çete mensuplarının kaçmaya çalışmasının önceden planlandığını dile getirdi. IŞİD'in hapishaneye yönelik bir saldırı hazırlığı olduğuna ilişkin istihbarat olduğunu belirten Muslim şunları söyledi: "DSG güçleri tarafından bir ay önce düzenlenen operasyonda yakalanan üst düzey bir DAİŞ'li bu saldırının parçasıydı. O zaman kendisi bu saldırı planlarını anlatmıştı. Bomba yüklü araçlarla başlanması planlanan saldırının ardından çete elemanlarının içeriye girmesi ve tutuklu DAİŞ'lileri serbest bırakılmasının hedeflendiğini itiraf etmişti."

'MÜHİMMAT TÜRK İŞGALİ ALTINDAKİ BÖLGELER İLE IRAK'TAN GELİYOR'
Saldırı ve bir grup çete mensubunun kaçması sonrasında yaşanan çatışmaların saldırı planının büyüklüğüne işaret ettiğini dile getiren Muslim, "Daha önce yakalanan çete lideri bunları söyledi. Bölgedeki gizli hücreler ve tüm mühimmat ve lojistik, Türk devletinin işgali altındaki bölgeler ile Irak'tan geliyor. Demek ki bunların da saldırılar parmağı var. Öyle anlaşılıyor ki bir süredir bu saldırıların hazırlığı yapılıyor. Aniden gelişen bir olay olmadığı anlaşılıyor" şeklinde konuştu.

Hapishanedeki çete mensuplarının IŞİD'in gizli hücreleri aracılığıyla saklanmaya çalıştığını belirten Muslim, kentteki güvenlik operasyonu kapsamında sokağa çıkma ilan edildiğini hatırlattı. Muslim, saldırının ardında Türk devletinin olduğunu söyledi ve şunları kaydetti: "Şimdiye kadar yakalanan onlarca DAİŞ hücresinin tamamının Türk devletiyle ilişkileri ortaya çıkıyor. Bu saldırıları gerçekleştirenler tek başına değildir. Birileri onlara mühimmat ve lojistik destek sağlıyor. Yoksa tek başlarına yapacakları bir şeyler değil."

'ULUSLARARASI GÜÇLER SALDIRILARI DESTEKLEYENLERE KARŞI DURMALI'
Kuzey ve Doğu Suriye'de tutuklu 5 bin IŞİD'li ile onların ailelerinin kaldığı Hol Kampı'nı tehlike arz ettiğini vurgulaşan Muslim, "Uluslararası güçler buradaki DAİŞ tehlikesini görmelidir. Uluslararası güçler DAİŞ'i bitirme noktasında ısrarlıysa bu saldırıları destekleyenlere karşı durmalıdır" dedi.

Uluslararası bir mahkeme kurulması gerektiğini belirten Muslim şöyle konuştu: "DAİŞ'lilerin yargılanmasını istiyoruz. Hol Kampı'nda yaşananlar da ayrı bir sorun. Günlük olarak birbirlerini öldürüyorlar. Onların alınması için bağırıyoruz. Saldırılar yüzünden özgür yaşamımızdan ve demokratik projelerimizden vazgeçecek değiliz. Bu saldırılara karşı geçmişte yaptığımız gibi yine direneceğiz."