8 Ekim 2024 Salı

Müzede 'muhafaza' edilen Roma ve İslam dönemine ait sikkeler kayboldu

Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi'nde bulunan piyasa değeri 10 milyon lira olan 20'ye yakın Roma ve İslam dönemine ait sikke kayboldu. 

Dolmabahçe Sarayı'nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid'den kalmak her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından iki vazonun kaybolmasının ardından, Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi'nde bulunan piyasa değeri 10 milyon lira olan 20'ye yakın Roma ve İslam dönemine ait sikke kayboldu. 

Tarihi eser kaçakçılarından 2017 yılında ele geçirilen ve Batman İl Kültür Müzesi'ne teslim edilen sikkelerin kaybolmasının ortaya çıkmasıyla, Batman İl Kültür Müdürlüğü'ne gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinin, tüm personelin tek tek ifadelerini aldığı belirtildi.

ANKA'nın haberine göre bakanlık müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda olayın savcılığa intikal etmesi bekleniyor. Batman Valiliği olayla ilgili bir açıklama yapmazken, Müze Müdürü Şeyhmus Genç ise konuyla ilgili bilgi verme yetkisinin kendisinde olmadığını söyledi.

SON ÜÇ YILDA BİN 118 ESER KAYBOLDU
2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, 98 ayrı müzede yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü denetim çalışmalarının sonucunda bin 118 tarihi eserin kayıp olduğunu bin 241 eser ise taklit çıktığını raporlamıştı.