24 Eylül 2024 Salı

Nagihan Akarsel Rojava Başur Kürdistan'da anıldı

MİT tarafından geçtiğimiz yıl Süleymaniye kentinde katledilen Jineoloji Akademi üyesi gazeteci ve akademisyen Nagihan Akarsel Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde ve Süleymaniye'de katledildiği yerde anıldı.

MİT tarafından geçtiğimiz yıl 4 Ekim günü Süleymaniye'de katledilen Nagihan Akarsel Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde yapılan etkinliklerle anıldı. Akarsel'in katledilmesiyle kadın iradesinin hedeflendiği belirtildi. Kadın iradesinin kırılmadığına dikkat çekilen anma etkinliklerinde "kadın direnişi devam ediyor" denildi.

QAMİŞLO
Qamişlo kentinde yapılan jinerji günleri adıyla bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte Özerk Yönetim Kurumlarından kadın temsilciler, kadın örgütleri, Rojava üniversitesi öğretim üyesi kadınlar katıldı. Etkinlik saygı duruşuyla başlatıldı. Etkinlikte Akarsel'in yazdığı şiirler okunurken, tiyatro gösterimi ve şarkılar söylendi.

Söz alan Rojava Üniversitesi Jineoloji bölümü öğretim üyesi Rende Mistefa, Nagihan Akarsel'in gazeteci, yazar kimliğiyle birlikte Jineoloji çalışmalarında ki emeklerine dikkat çekti. Rende Mistefa, "Her zaman kadınları tanımak ve bir araya getirmek istiyordu" dedi. Rende Mistefa, "İşini büyük bir aşkla yapıyor ve engelleri tanımıyordu. Hayalleri ve idealleri çok büyük olduğu için şehadeti de çok ağırdı. Jineoloji çalışmalarında hem üretken hem kadınların dostuydu" şeklinde konuştu.

'BİZİM İRADEMİZİ KIRAMAZLAR'
Nagihan Akarsel'in katledilmesiyle kadın iradesinin kırılmak istendiğine dikkat çeken Rende Mistefa, "Nagihan Akarsel'in üzerimizde emeği bulunuyor. Şehitlerimizle gurur duyuyoruz ve mücadelemizi büyütüyoruz. Bizim irademizi kıramazlar" ifadelerini kullandı.

Rende Mistefa ardından söz alan YPJ komutanlarından Jiyan Bengi ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Düşman saldırıları giderek artıyor. Kadın mücadelesinin durdurulamayacağını, umutlarımızın kırılmayacağını düşünmediler. Canımız acıyor ve dostlarımızı özlüyoruz, ama direnmek zorundayız. Bu acıyı hissetmek teslim olmamızı sağlamaz, tersine öfkelenmemizi sağlar. Buranın kadınlarıyla dünyanın kadınları dosttur."

Arkadaşlarımızı katlederek kadın iradesinin hedeflendiğine dikkat çeken Jiyan Bengi, "Biz kırılmadık. Bugün mücadelenin gücünü yükseltiyoruz. Kadınlar mevcut baskı ve iktidarı kabu etmiyor. Nagihan Akarsel özgürlük yolunda yürüdü ve biz de o yolda devam ediyoruz" dedi.

Söz alan öğretmen Nûrşan Hisên "jinerji" anlamını değerlendirdi. Nagihan Akarsel'in jineolojiye verdiği emeklere değindi.

Etkinlikte Hîlala Zerin, tiyatro grubu "jin jiyan azadî" oyun gösterimini sergiledi. Koma Şehit Elefterya ise şarkılar söylendi. Nagihan Akarsel'in yazdığı "ben nisanım" şiiri seslendirildi, öyküler okundu. Anma, "jin jiyan azadî" sloganlarıyla son buldu.

KOBANÊ
Kobanê'de bulunan Evîn Parkı'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Kobanê Jineoloji merkezi sözcüsü Sedîka Xilo, kadın direnişinin devam edeceğini söyledi. Etkinlik Nagihan Akarsel'in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

SÜLEYMANİYE
Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Jineoloji Akademisi Üyesi, Gazeteci-Yazar ve Araştırmacı Nagihan Akarsel için şehadetinin birinci yılında Süleymaniye'nin Bextiyari mahallesinde katledildiği yerde anma etkinliği yaptı.

Nagihan Akarsel'in katledildiği yere gül bırakan kadınlar Akarsel'in mücadelesini sürdürme sözü vererek "Şehit Nagihan ve diğer tüm hakikat şehitlerimizin yürüdüğü özgürlük yolunu takip edeceğiz" denildi.