21 Eylül 2024 Cumartesi

'Nagihan'ın, Gurbetelli'nin kalemini yerde bırakmayacağız'

7 Ekim Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü dolayısıyla Diyarbakır ve Van'da yapılan açıklamalarda, "Nagihan Akarsel ve Gurbetelli'nin kalemini yerde bırakmayacağız" denildi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 7 Ekim Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü ve Özgür Gündem Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Gurbetelli Ersöz'ün katledilmesinin yıldönümü dolayısıyla Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde eylem yaptı. Van'da da HDP Edremit İlçe binası önünde açıklama yapıldı.

Diyarbakır Hapishanesi önünde gerçekleştirilen eyleme MKGP üyeleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve çok sayıda basın emekçisi katıldı.

Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan açıklamada, Gurbetelli Ersöz'ün Türkiye basın tarihinde ilk kadın yayın yönetmeni olduğu hatırlatıldı, Gurbetelli'nin 7 Ekim 1997 yılında KDP'nin işbirliği ile Güney Kürdistan'da katledildiğini belirtildi. Açıklamada, "Biz Kürt kadınları olarak, Gurbetelli'nin ve yaşamını yitiren özgür basının kadın emekçileri adına 7 Ekim gününü 2014 yılından beri 'Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü' olarak anıyoruz. Bu anmayı bugün tutuklu bulunan gazeteci arkadaşlarımız için Diyarbakır Cezaevi önünde yapıyoruz. En son 8 Haziran'da gözaltına alınarak tutuklanan 16 gazeteci arasında bulunan Safiye Alağaş, Remziye Temel, Elif Üngür ve Neşe Toprak'ın sesine ses olmaya geldik" denildi.

'GURBETELLİ'DEN ALDIĞIMIZ MEŞALEYİ TAŞIYORUZ'
Gurbetelli Ersöz'ün mirasını devralan kadın gazetecilerin erkek-devlet egemenliğine karşı mücadele ettiği vurgulanan açıklamada, "Halkının özgürlük çığlıklarını duymazdan gelmeyerek gerçek bir gazeteci duyarlılığıyla çalışmalarını yürüten Gurbetelli'nin ardılları olan Kürt kadın gazeteciler, ondan devraldıkları meşaleyi her geçen gün daha da yükseğe taşıyarak halkların ve kadınların özgürlük umudu olmaya devam etmektedir. Bundan dolayıdır ki; yıllarca beraber gazetecilik yaptığımız, Jineolojî Araştırma Merkezi'nin üyesi Nagihan Akarsel, Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde sokak ortasında 10 kurşunla hunharca katledildi. Ömrünü kadın özgürlük mücadelesine ve kadının tarih boyunca yarattığı değerleri ortaya çıkarmaya adayan Nagihan, kadın gazeteciliğinin öncüsü, karanlıkta bırakılmak istenen kadın hakikatinin sesiydi. Nagihan'ın seçilmesi bir tesadüf değil, hep karşısında mücadele ettiği erkek egemen ulus-devlet zihniyetinin bilinçli bir hedefiydi. İşbirlikçilerle beraber hedef alınan kadın özgürlüğü ve kadın devriminin öncülüğüdür. Kısılmak istenen ise özgür Kürt kadının sesidir" diye belirtildi.

'SUSMAYACAĞIZ'
Nagihan'ı katledenlerle Gurbetelli'yi katledenlerin aynı güçler olduğu belirtilen açıklamada, "Kürt kadın gazeteciler olarak Gurbetelli Ersöz ve Nagihan Akarsel'i katleden anlayışın işbirlikçisi olan KDP zihniyetine karşı mücadelemizden geri adım atmayacağız. Bu anlayış ve zihniyete karşı Kürt kadın gazeteciler olarak baş eğmeyeceğiz, Nagihan'ın kaleminden dökülen hakikatle daha güçlü ve kararlı bir şekilde işimize sarılacağız. Ama susmayacağız… İktidarcı erkek egemen aklın yaşamın her alanında topluma uyguladığı şiddet ve bastırmayla en fazla karşı karşıya kalan özgür basın ve Kürt kadın gazeteciler olarak susmayacağız" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada son olarak kadın gazetecilerin sahada yaşadığı taciz, tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamalara değinildi, "Gerçeğin dili ve sesi olma yolundan asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'den İran'a, Kuzey ve Doğu Suriye'den Federe Kürdistan Bölgesi'ne, Lübnan'dan Yemen'e, Avrupa'ya ABD'ye, farklı kıtalarda farklı dillerde de olsa her kadının sesini duyurmak için, medyanın eril diline karşı gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Dünyanın her tarafında iktidarların özgür ve muhalif düşünen biz kadın gazetecilere yönelik her türlü baskı ve sindirme çabalarına karşı, kendi öz irademizden aldığımız güçle erkek egemen akla karşı gerçeğin dili olmaya devam edecek, kalemleri iktidarın güdümünde olan medya gruplarının hedef göstermelerine boyun eğmeyeceğiz. Nagihan'ın, Gurbetelli'nin, Deniz'in, Şilan'ın kalemini yerde bırakmayacağız. Onlardan aldığımız güçle, açtıkları yolda yürümeye devam edeceğiz" denildi.

VAN'DA 7 EKİM AÇIKLAMASI: BİZE BIRAKILAN MİRASI BÜYÜTECEĞİZ
Van'da HDP, TJA ve DBP tarafından yapılan açıklamada da Gurbetelli ve Nagihan'ın mirasını büyütme çağrısı yapıldı. HDP Edremit İlçe binası önünde yapılan açıklamada, "Hêza pênusa jinan wê dawiya faşîzmê bîne" pankartı açıldı, Nagihan'ın fotoğrafları ile "Kadının saklı hakikatini anlamaya çalışırken bu hakikatin direniş ile var olduğu gerçeği ortaya çıkar", "Zamanı kolonileştiren tüm razı oluşlara karşı isyanımızı farklı yöntemlerle öreriz" yazılı dövizler taşındı.

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun yaptığı açıklamada, "Katledilen kadınların bize bıraktığı mirası Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu ve tüm dünyada büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Barikatlar karşısında geri adım atmadığımızı ifade etmek istiyoruz. Kadın katliamlarını, nerede olursa olsun lanetliyoruz. Kahrolsun faşizm, yaşasın kadın mücadelesi" dedi.

Açıklama, "Jin jiyan azadî", "Şehid namirin" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları, alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.