25 Eylül 2024 Çarşamba

ÖHD'den Avukat Gülhan Kaya'nın tutuklanmasına tepki

Avukat Gülhan Kaya'nın mesleki faaliyetlerinin kriminalize edilerek tutuklanmasına tepki gösteren ÖHD İstanbul Şubesi, verilen tutuklama kararının esas gerekçesinin Kürtler, işçiler, ezilen ve yok sayılan tüm kesimlerin avukatlığını yapmanın bedelini ödetmek olduğunu vurguladı. Avukatlık mesleğinin 'suç pratiği' anlayışı ile tutuklama gerekçesi haline getirilmesine karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yapan ÖHD İstanbul Şubesi, "Savunma biat etmeyecek" dedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, mesleki faaliyetleri nedeniyle Avukat Gülhan Kaya'nın tutsak edilmesine tepki gösterdi.

9 Haziran 2023 tarihinde İzmir'de gözaltına alınan ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığında tutulduğu, Avukat Taylan Savran'ın ise hala gözaltında olduğu hatırlatılan açıklamada, "Meslektaşlarımızın 2017 öncesine ilişkin gerçekleştirdikleri müvekkil görüşmeleri, katıldıkları basın açıklamaları, hayatını kaybeden müvekkillerin cenazelerine katılmaları kısacası mesleki faaliyetleri, anayasal haklarının kullanımı ve insani temelde gerçekleştirdiği taziye ziyaretleri sebebiyle hali hazırda açık olan bir yargılama dosyası olmasına rağmen, yargılandıkları dosyada yargılandıkları delillerle ilgili mükerrer olarak bugün yeniden haklarında soruşturma açılmış olup meslektaşımız Gülhan Kaya hakkında, 12 Haziran 2023 tarihinde avukatlık faaliyetini kriminalize eden gerekçelerle tutuklama kararı verilmiştir" denildi.

Sulh Ceza Hakimliğinin tutuklama kararında, "haklarında mahkumiyet kararı verilen soruşturma ve kovuşturmaları olan örgüt mensupları ile HTS kayıtları bulunması" şeklinde bir gerekçeye yer verildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Meslektaşlarımızın, hakkında örgüt üyeliğinden soruşturma ve kovuşturma bulunan müvekkilleri ile görüşme yapmasının tutuklama gerekçesi haline getirilmesi, avukatlık mesleğine yapılan sadırının açık göstergesidir. Söz konusu tutuklama gerekçesi ile tüm avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmesinin yargılama konusu haline getirileceğinin açık tehdididir" ifadeleri yer aldı.

ÖHD İstanbul Şubesinin açıklaması şöyle devam etti: "Son zamanlarda siyasi iktidarın avukatları hedef gösteren açıklamalarının akabinde avukatlara dönük saldırıların gelişmesi tesadüf değildir. Bizler mesleğimizi yaparken, hiçbir tehdide boyun eğmeden etkin müdafilik görevimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Siyasi iktidarın bize dayattığı 'uslu avukatlar' kimliğini reddediyoruz. Avukatlık pratiğimizin hesabını hiçbir muktedire vermeyeceğiz! Bugün verilen tutuklama kararının esas gerekçesinin Kürtler, işçiler, ezilen ve yok sayılan tüm kesimlerin avukatlığını yapmanın bedelini ödetme anlayışı olduğunun bilincindeyiz.

"Avukatlık mesleğinin 'suç pratiği' anlayışı ile tutuklama gerekçesi haline getirilmesine karşı TBB, barolar ve hukuk örgütlerini dayanışma ve mücadeleye davet ediyoruz. Savunma biat etmeyecek! Savunma susmadı, susmayacak!"