21 Eylül 2024 Cumartesi

'Ölseydim 'namus temizlendi' olacaktı, o öldü 'vahşet' oldu'

Sistematik şiddet uygulayan ve kızına cinsel tacizde bulunan Mikail Zor'u öldüren Havva Zor, "Ben ölseydim 'namus temizlendi' olacaktı. Namusuma göz dikeni öldürdüm, 'vahşet' dediler" sözleriyle cinsiyetçi medyaya tepki gösterdi. Zor, kadınları 8 Mart'ta yan yana gelerek, güç olmaya çağırdı.

Kendisine ve çocuklarına sistematik şiddet uygulayan ve kızına cinsel tacizde bulunan eşi Mikail Zor'u özsavunması hakkını kullanarak öldüren Havva Zor, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, 12 Temmuz 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında Havva Zor'a 15 yıl hapis cezası verdi. Karara itiraz eden avukatlar dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Kararın burada onaylanmasının ardından dosya Yargıtay'a gönderildi.

İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nden kalan Havva Zor avukatları aracılığıyla yaşadıklarını Mezapotamya Ajansı'na anlattı.

'İNSANLIĞIMI ÖLDÜRDÜ'
1982 yılında Antakya'da dünyaya gelen Zor, 5 çocuklu ailenin tek kız çocuğu olduğunu anlatarak, hayatının bir hayli zor geçtiğini belirtti. Zor, "Babam biz küçükken evi terk edip, başka bir evlilik yaptı. Benim de bu ikinci evliliğimdi. İlk evliliğimde de hiç mutlu olamadım. Hep huzurlu bir ailem olsun ve çocuklarım sevgi görsün istedim. İkinci evliliğimi Mikail'le yaptım. Ancak evliliğimin ilk gününden itibaren hep şiddet gördüm. Çocuklarım da sürekli hakarete uğruyordu. Olay günü kızıma yapılan tacizi öğrendim. Kızıma sordum, 'evet' dedi. Mikail'e sordum 'kızına da yaparım, sana da yaparım' yanıtı alınca deliye döndüm. Kızımın çektiği acıların farkına varamadığım için çok üzgün ve şoktaydım. Kızımı öldürebilir diye bir insanı öldürdüm. Çok üzgünüm. Benim insanlığımı öldürdü. Cezaevinde yaşadıklarıma bakıyorum. Bu ben değilim, benim burada ne işim var diyorum" dedi.

'DAYANIŞMA GÜÇ VERDİ'
Tutuklama ve yargılanma sürecini de anlatan Zor, artık kızına herhangi bir zarar verilmeyeceği için içinin rahat olduğunu ifade etti. İlk günden gösterilen kadın dayanışmasının kendisine güç verdiğini kaydeden Zor, "yanındayız" diye seslenen kadınların verdiği güçle savunma yaptığını belirtti. Avukatı Mehtap Sert'in de sadece duruşmalarda değil çocuklarıyla ilgili her sorunda yanında olup, destek verdiğini de dile getiren Zor, çocuklarının şimdi anneannelerinin yanında olduğunu ve eğitimlerine devam ettiklerini kaydetti.

Ana akım medyanın kullandığı eril dile tepki gösteren Zor, ikiyüzlü bir tutumun söz konusu olduğunu söyledi. Zor'un 8 Mart mesajı ise şöyle: "Bir programda, 'bu vahşete idam istiyoruz' diye haber yaptılar. Ben ölseydim 'namus temizlendi' olacaktı. Namusuma göz dikeni ben öldürdüm 'vahşet' dediler. Buna rağmen ben ve kadın dayanışması kazandı. 8 Mart'ta kadınların yan yana gelerek birbirine güç vermesini istiyorum."