24 Eylül 2024 Salı

Omer: Kayıp kişilerin akıbetlerini bulmak çalışma yürüteceğiz

Geçen ay kuruluşunu ilan eden Kuzey ve Doğu Suriye Kayıplar Komitesi, kayıpların akıbetini öğrenmek için mücadele edeceklerini kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye Kayıplar Komitesi; Suriye Rejimi döneminde ya da devrim sonrası çeteler ve DAİŞ'le yaşanan savaşlarda, Türk devletinin işgal savaşlarında kaybedilen kişilerin akıbetini araştırmak için kuruldu. Geçtiğimiz aylarda kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Kayıplar Komitesi Sözcüsü Avukat Xalid Omer kuruluş amaçlarını ve çalışmalarını ETHA'ya anlattı.

Omer komitenin kuruluşuna ilişkin şunları belirtti: "Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Genel Temsilciliği bu kişilerin akıbetlerini ve yerlerini öğrenmek için Suriye'de bağımsız bir kurum kurma kararı verdi. Özerk Yönetim de bu esas üzerinden Dışişleri Dairesi yoluyla uluslararası topluma ‘bu kuruma yardım etmek için hazırız' dedi. Çünkü BM'nin kararında bu kuruma destek olma çağrısı yapıldı. Bu esas üzerine de Özerk Yönetim tutumunu gösterdi. İlişkiler geliştirildi ve bir komite kuruldu."

Kayıplar Komitesi'nin merkezinin Qamişlo'da olduğunu belirten Avukat Xalid Omer, Rakka, Şexmeqsûd, Şehba, Kobanê, Minbic, Qamişlo, Hesekê, Dere Zor olmak üzere 8 kentte çalışmalar yaptığını belirtti. Komitelerin, "Kuzey ve Doğu Suriye'de komitelerimiz Özerk Yönetim'in ve sivil yönetimlerin içinde" yer aldıklarını söyledi.

Omer komitenin hazırlık çalışmalarına dair şunları aktardı: "Yakın zamanda bürokratik işlerimizi bitirdikten sonra arşiv mekanizması ve ona bağlı çalışmaların ardından komitenin çalışmaya başlayacağı tarih belli olacak. Elektronik ve matbu arşivleme mekanizması hazırlayacağız. Kayıp yakınları olan kişilerin buralara başvurabileceği ilan edilecek. Dosyalar oluşturulacak, bu kişilerin isimleri ve kişisel bilgileri arşivlenecek."

Komite çalışmalarına dair planlarını aktaran Xalid Omer, şunları vurguladı: "Örneğin kayıp kişiler için şu kadar kişi başvurdu. Bunlardan kaç kişi kadın kaç kişisi erkek. Bunlardan kaçı Suriyeli kaçı yabancı. Bu şekilde bilançolar da çıkaracağız. Uluslararası kurumlarla ilişkili olacağız, ortak bir çalışma yapabilmek için birlikte görüşmelerimiz de olacaktır."

"Özerk Yönetim bölgelerinin bazı vatandaşları Suriye Hükümetinin elinde Şam'da ya da başka bir yerde tutuklular. Uluslararası kurumların aracılığıyla eğer imkan varsa Suriye Hükümetinin zindanlarına gideceğiz. Bu kişilerin akıbeti öğrenilene kadar takip edeceğiz. Ölüler mi yaşıyorlar mı? Yaşıyorlarsa neredeler? Öldülerse nereye defnedildiler. Örneğin Türk devleti Serêkaniyê'den Efrîn'den Girê Spî'den birçok kişi kaçırdı ve akıbetleri bilinmiyor. Kişilere dair son bilinen, kaçırılma tarihleri. Ama bu kişilerin sonraki durumları, akıbetleri belli değil. Aileleri komitemize gelirler, form hazırlanır ayrıca fotoğrafı varsa ya da formda istenilen bilgilerin dışında bir şey gerekiyorsa onu getirirler. Numara alırlar, bir dosyası olur."

Savaş öncesi kurulan insan hakları ve kayıplar kurumundan da arşiv desteği isteyeceklerini belirten Xalid Omer, kayıp kişilerin akıbetlerini bulmak için hassas bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.