24 Eylül 2024 Salı

Ovacık'ın en genç kadın muhtar adayı: Kadın isterse kazanır

Dersim'in en genç kadın muhtar adayı olan Arjin Şilan Aslan, "Genç ve kadın olduğum için yapamayacağımı düşünenler oldu ama yılmadım. Kadın isterse kazanır" diyor.
Dersim, halkın iradesiyle seçilen belediye başkanlarının tutuklandığı ve belediyeye kayyumun atandığı kentlerden biri. Sadece belediye değil, aynı zamanda dolaylı yoldan muhtarlıklara da kayyum atandı. Bu nedenle seçimler ve halk iradesinin yeniden kazanması tek gündem. Dersim'in Ovacık İlçesi'ne bağlı Buzlutepe Köyü de muhtarlık seçimlerinin gündem olduğu yerlerden biri.
 
Buzlutepe Köyü'nde muhtarlık seçimlerinin gündem olmasının bir sebebi daha var. Ovacık'ın ilk en genç kadın muhtar adayı Arjin Şilan Aslan, Buzlutepe Köyü'nde muhtar adayı. Şilan, 22 yaşında genç bir kadın. Dersim'de her ailenin gördüğü devlet baskılarından nasibi almış bir aileden geliyor. 1994 yılında köyleri yakılarak boşaltılmış, daha birkaç sene önce köylerine yeniden yerleşebilmişler. Üniversiteye gideceği yıl babası ve amcası tutuklandığı için Dersim merkezde yaşarken köyüne dönmek zorunda kalıyor. Köyde de birçok uğraş buluyor Şilan, fotoğraf çekiyor, kitap okuyor, hayvanlara bakıyor. Kendini Ovacık halkına muhtar olarak şimdiden kabul ettirmiş aslında. Ovacık'ta birlikte yürürken herkes şimdiden "Ooo muhtar nasılsın" diye sesleniyor.
 
Şilan, muhtarlığa aday olma hikayesini şöyle anlatıyor: "Normalde aklımda böyle bir şey yoktu. Babam tutukluydu hem aileye ekonomik bir destek sunmak istedim hem de genç bir kadın olarak sürekli erkeklerin söz söylediği bir alanda söz söylemek istedim. İlk olarak amcam bu fikri bana verdi. Aslında şu an yaşadığımız köy kendi köyümüz değil, sonradan yerleştiğimiz bir köy. O yüzden kendi köyüme de yerleşmeyi çok istiyordum. Aynı zamanda yakılan köyümüz tam olarak yeniden yapılmış değil. Köyümüze yeniden bir şeyler yapmak da çok heyecanlandırdı."
 
KADINLARI BİLİNÇLENDİRMEK İSTİYORUM
 
Bu kararını ailesinin büyük kısmının desteklediğini, küçük de olsa bir kısımdan da itirazlar geldiğini söyleyen Şilan, "Karşı çıkanlar aslında hem okulla birlikte yapamayacağımı düşünüyor hem de devlet baskısını kaldıramayacağımı düşünüyor. Çünkü; bizim köyümüz daha önce boşaltılmış bir köy olduğu için baskısının daha yoğun olduğu bir köy. Onun dışında tepkiler gayet olumlu" dedi.
 
Köyünün tarıma çok verimli olduğunu söylüyor Şilan, tarımı geliştirip, köyüne ekonomik bir gelir getirecek şeyler yapmak istiyor. Şilan, köyünün sorunlarını şu şekilde anlatıyor: "Köyün alt yapısı yok, yolu yok. Sadece tek bir yol var, o da orman yolu. Oradan sadece motor gidebiliyor, herhangi bir araç gidemiyor. En temel sorunumuz yol, eğer yolumuz olursa başka sorunları kendimizde elimizden geldiğince hallederiz. Elektrik yok, su yok. Bu yüzden yazdan yaza gidip kalabiliyoruz, kışın gidemiyoruz."
 
Dersim'de genelde kadınların çalıştığını ve emek verdiğine dikkat çeken Şilan, dolayısıyla da yönetimde de söz sahibi olmaları gerektiğini söylüyor. Kadınların çok yoğun çalıştığını ifade eden Şilan, "Erkeklerin kadınlarla iş bölümünü paylaşması için ortamlar yaratmak, kadınları bu konuda bilinçlendirmek istiyorum" diye konuştu.
 
YAPAMAZSIN DEDİLER AMA YILMADIM
 
Çalışmaları sırasında ev ev dolaşmış Şilan, iki erkek rakibi ise Şilan'ın kazanacağını anlayınca, erkek egemen aklının her yerde yaptığı gibi Şilan'a karşı ittifak kurmuş. Şilan aldığı tepkileri şu şekilde aktarıyor: "İttifak kurdukları için bıçak sırtında bir seçim olacak. Kurmasalar eğer ben kazanıyordum. Yapamayacağımı düşünenler oldu başta ama konuşarak onları ikna ettim. Adaylardan biri şuan muhtarlık yapan aynı zamanda. Köyde hiçbir şeyle uğraşmamış, köyün sorunlarına çözüm bulmaya çalışmamış. Yapamayacağımı düşünenlere bir şans vermelerini istedim. Genç bir kadın olmamdan kaynaklı insanlara ilginç geliyor bu da ilgiyi yoğunlaştırıyor. Genç kadınlardan çok daha güzel tepkiler alıyorum. Elbette genç ve kadın olmamdan kaynaklı 'yapamazsın' dediler ama yılmadım, adaylıktan çekilmedim."
 
'KADIN İSTERSE KAZANIR'
 
Şilan, muhtar olur olmaz öncelikle köydeki alt yapı sorununa çözüm bulmak istiyor. Köyünde birçok meyve ağacının olduğunu ve hayvanların bu ağaçlara zarar verdiğini aktaran Şilan, şunları da söylüyor: "O kadar çok meyve var ki, kendi ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde başkalarının da ihtiyacını karşılayabilir. Şuan oturduğumuz köyde hayvancılık yapıyoruz ama  otu, arpayı para ile alıyoruz. Kendi köyümüzde otumuzu, arpamızı ekebileceğimiz alanlar var."
 
Şilan, başta kadınlardan, özel olarak da genç kadınlardan destek bekliyor ve kazanacağına inanarak, "Kadınlar isterse kazanır" diyor.