23 Eylül 2024 Pazartesi

'Özak patronu böyle devam ettikçe her yer eylem alanına dönüşecek'

Kadıköy'de 16 sendikanın çağrısıyla bir araya gelenler, Özak Tekstil işçilerini selamladı. BİRTEK-SEN üyesi direnişçilerden öğrenerek bu çemberi kırılacağı kaydedilen açıklamada, "Özak patronu bu tutumunu devam ettirdiği sürece ürettiği bütün ürünlerin satıldığı yerler de eylem alanına dönüşecektir buradan son kez uyarıyoruz" denildi.

BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerinin direnişi 20. gününde. İstanbul'da bir araya gelen 16 sendika Kadıköy Süreyya Operası önünden işçilerin haklı mücadelesini selamladı, dayanışma çağrısını yükseltti.

KESK, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, TGS, DİSK Gıda-İş, İnşaat-İş, DİSK Sosyal-İş, Depo, DGD-Sen, Türkiye Yazarlar Sendikası'nın da aralarında bulunduğu sendikalar sık sık, "Özak Tekstil işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçilerin birliği patronları yenecek", "Özak işçisi direnişin simgesi", "Birleşen işçiler yenilmezler", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı. "İşçiler birlikte güçlüdür. Özak tekstil işçileri yalnız değildir" pankartının açıldığı eylemde "Üreten biziz yöneten de biz olacağız", "Sendikayı istemeyen ekmeğimize düşmandır" dövizleri taşındı.

'İŞÇİLERİN İRADESİ KIRILMADI'
Basın metnini okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fadime Kavak, işçilerin sarı sendika ve devletin saldırılarına rağmen yürüttüğü direnişi hatırlattı. Kavak, direnişin ilk günlerinden itibaren Özak patronunun isteğiyle valilik tarafından OSB'de eylem yasağı getirildiğini, sonrasında ise işçilerin ve sendikanın yetkililerinin organize sanayi bölgesinden (OSB) içeriye alınmamaya başlandığını anımsattı. Hakları için bekleyişlerini sürdüren işçilerin yoğun yağmurdan korunmak için girdikleri camiden müftünün kararıyla çıkarılmaya çalışıldığını hatırlatan Kavak, "İşçilerden korkanlar ertesi gün camiye girişi yasaklamıştır. İşçileri yeri geldiğinde dini söylemlerle bölmeye, direnişçi sendikalara karşı bu söylemlerle kışkırtmaya çalışan iktidar gerçek yüzünü göstermiş ve işçilerin camiye girmesini engellemiştir. Urfa'da ve benzer OSB'lerde o camiler yeri geldiğinde patronların 'Din kardeşiyiz' gösterisi yapmaları için özel olarak organize ediliyor ama işçiler sığınmak istediğinde girişleri kapatılıyor. Bu süreç içerisinde işçiler ve sendika yöneticileri defalarca gözaltına alınmış, direniş sert müdahalelerle bastırılmaya çalışılırken bir yandan da patron organizasyonuyla sarı Öz İplik-İş sendikası işçileri ziyaret etme görüntüsü altında direnişi rüşvetle kırmaya çalışmıştır. Ancak işçilerin kararlılığını kırmaya yönelik her hamle her defasında geri tepmiş ve işçiler daha büyük bir kararlılıkla mücadeleye devam etmiştir" ifadelerini kullandı.

'BU ÇEMBERİ KIRACAĞIZ'
"Artık yeter artık etrafımıza kurulan bu çemberi kıracağız" diyen Kavak, şöyle devam etti: "Özak Tekstil işçilerinin yolundan yürüyerek bu çemberi kıracağız. Yıllardır ülkemizin her tarafında ortaya çıkan onlarca işçi direnişinin yolundan yürüyerek bu çemberi kıracağız. En önemlisi de hiçbir işçi direnişini yalnız bırakmayan bir sınıf kardeşliği, sınıf dayanışması ortaya koyacağız. Çünkü biliyoruz ki işçiler ancak birleşirse güçlü, işçiler birlikte güçlü! Son olarak, Özak işçilerinin taleplerini sahipleniyoruz ve bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Özak patronu bu tutumunu devam ettirdiği sürece ürettiği bütün ürünlerin satıldığı yerler de eylem alanına dönüşecektir buradan son kez uyarıyoruz. Yaşasın Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi."