23 Eylül 2024 Pazartesi

Özerk Yönetim Dışişleri Komitesi: Çözüm için hazırız

Kuzey ve Doğu Suriye Dış ilişkiler Komitesi, Rusya'dan yapılan "Anayasa görüşmelerine Kürtler de katılmalı" açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu, "Bu açıklama Suriye'nin çözüme ihtiyacı olduğu gerçekliğini gözler önüne seriyor" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un "Anayasa görüşmelerine Kürtler de katılmalı" sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

Bir süredir devam eden yeni Suriye anayasası tartışmalarına Özerk Yönetim temsilcilerinin katılımı Esad rejimi ve Türk devletinin baskıları sonucu engellenmişti. Özerk Yönetim, "Çözüm hedefleyen demokratik anayasa isteniyorsa buna Özerk Yönetim'de katılmalı" şeklinde defalarca yaptığı çağrılara rağmen toplantılara dahil edilmemişti.
 
Suriye'de siyasi çözüm tartışmalarına ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov şunları söyledi: "Kürt halkı temsilcileri anayasanın değiştirilmesine dahil olmalı. Eğer anayasayı değiştirmekten bahsediyorsak, buna Kürtler de dahil edilmelidir. Bu ayrımcılık yapıldığına dair gelen suçlamaların önüne geçecektir."

Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Komitesi Eşbaşkan Yardımcısı Fener El Giêt, Bogdanov'un sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. El Giêt, "Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un Özerk Yönetim'in anayasa komitesine katılması gerekliliği konusundaki açıklamalarını takip ettik. Bu açıklama, Suriye'nin bu süreçte bir çözüme ihtiyacı olduğu gerçekliğini gözler önüne seriyor" dedi.

Suriye'de çözüm adımları için önemli projeler olduğuna işaret eden El Giêt, "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin, Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılayan, onlar için adil ve eşit bir gelecek inşa eden bir anayasanın çözümünde, diyalogunda ve kurulmasında tüm Suriyelilerin yer alması gerektiği görüşüyle ​​uyumludur" diye kaydetti.