22 Eylül 2024 Pazar

Özsavunmaya 15 yıl hapis cezası

Ankara'da kendilerine şiddet uygulayan İsmail Katar'ı öldüren Elif ile oğlu Mehmet Can'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezalar, "ağır tahrik" ve "iyi hal" indirimi ile 15'er yıla düşürüldü.

Ankara Köçiören'de Elif Katar'ın, kendisiyle birlikte iki çocuğuna şiddet uygulayan kocası İsmail Katar'ı özsavunma hakkını kullanarak öldürdüğü için yargılandığı dava görüldü.

Katar ile iki çocuğu, 21 Mart akşama İsmail Katar'ın şiddetine maruz kaldı. Şiddete dayanamayan Elif ile oğlu Mehmet Can, İsmail Katar'ı öldürdü. Elif ile oğlu Mehmet Can hakkında "eşi ve üst soyu kasten öldürmek" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. 

Davanın karar duruşması, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Elif ve Mehmet Can, duruşmaya tutuldukları hapishanelerden Sesli ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Elif'in 18 yaşından küçük olan iki oğlu da duruşmaya tanık olarak katıldı.

Duruşmada savunma yapan Elif, o gece yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "O gece yine içkili geldi. Bana bağırmaya başladı. 'Çocuklar uyuyor sessiz ol' dedim. 'Babaları geldi, yatmasınlar' diyerek odalarına gidip, çocukları uyandırdı. Hepimizi salona topladı. Küfür ve hakaretlerine devam etti. Beni ve küçük çocuklarıma vurmaya başlayınca büyük oğlum araya girdi. Oğluma 'erkek mi oldun sen, sen mi kocalık yapacaksın' dedi. Sonra defalarca çocuklara, küfür etti. Ben bu sırada çocukları odalarına gönderdim. Kolumdan tutarak, kapıya yöneldi, 'çok borcum var seni satacağım' dedi. Bir anda kendimi kaybettim ve yerde gördüğüm elbise kuşağını alarak boğazına doladım. Beni götürmesin diye bayıltmak istedim, öldürmek istemedim"

Mehmet Can ise annesinin ifadesinin doğru olduğunu, ekleyecek bir şeyi olmadığını söyledi.

'BABAM BİZİ VE ANNEMİ DÖVÜYORDU'
Tanık olarak dinlenen çocuklardan biri de, "Babam bizi ve annemi sürekli döverdi. O akşam babam yine annemi ve bizi dövdü" dedi.
 
İsmail Katar'ın yakınlarının avukatı, her iki sanığa da verilecek cezadan indirim yapılmamasını talep etti.
 
Mehmet Can'ın avukatı, müvekkilinin cinayete iştirak etmediğini, bu nedenle beraat verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Savunmaların ardından son sözü sorulan Elif "Ben yaptım, oğlum suçsuzdur, pişmanım" dedi.

Mahkeme heyeti, her iki sanığa da önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ceza, "ağır tahrik" ve "iyi hal" indirimi uygulanarak 15'er yıla indirildi.