24 Eylül 2024 Salı

Patnos Hapishanesi raporu: İşkence kamera kayıtlarında saklı

Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki işkenceye ilişkin hazırlanan raporda, "İşkence olayının dosyaya eklenmeyen ve dolayısıyla kaybettirilmeye çalışılan kamera kayıtlarında saklı olduğu" belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde 31 Ağustos'ta tutsaklar Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Başer'e uygulanan işkenceye ilişkin raporunu dernek binasında açıkladı. Tutsaklarla görüşerek hazırlanan raporu avukat Mehmet Salih Coşkun okudu.

Hapishane idaresinin İHD heyetiyle görüşmeyi reddettiğini kaydeden Coşkun, tutsakların yaşanan sistematik işkence ve hak ihlallerine ilişkin ilgili makamlara detaylı dilekçeler yazdığını fakat sorunların çözülmediği gibi derinleştiğini kaydetti. İşkence ve kötü muamelenin son bulması için her alanda hukuki mücadele yürüteceklerini dile getiren Coşkun, kadın koğuşuna girmemeleri gereken erkek gardiyanların koğuş sayımlarına katılarak psikolojik ve fiziksel işkence uyguladıklarını söyledi.
 
31 Ağustos'ta yapılan işkencenin şiddetin çeşitli boyutlarıyla bir zincirin son halkasını oluşturduğunu söyleyen Coşkun, kadınların susuz ve havasız ortamda bırakılmalarına itiraz ettiklerini ve disiplin cezasına çarptırıldıklarını kaydetti.

Hapishane idaresinin tutsakların itirazlarını çarpıtarak "biz kendimizi yakacağız" şeklinde tutanak tuttuğunu ve kendilerine hücre cezası verdiğini aktaran Coşkun, tutsakların bu kötü muameleye ilişkin yazdıkları dilekçelerin ise yırtılarak işleme alınmadığını söyledi.

Koğuşlara gelen erkek gardiyanların sayılarının arttırıldığını, tutsakların duruma itiraz etmeleri sonucu tartışma yaşandığını söyleyen Coşkun, kadın tutsakların şikayet dilekçesi vermelerine rağmen haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını ve 11 gün hücre cezası verildiğini ifade etti.

Tutsakların yaşadıkları mağduriyetler sonucu kapı dövme eylemi yaptığını ve eylem yapan tutsakların bulunduğu koğuşun 40 kişilik gardiyan ve jandarma ekibi tarafından basılarak tutsakların darp edildiğini söyleyen Coşkun, takım elbiseli üst düzey hapishane yöneticilerinin ellerinde coplarla tutsaklara işkence ettiğini belirtti.

Tutsakların uzunca bir süre işkence gördüğünü, ardından Patnos Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü ancak muayene oldukları doktorun "zamanımızı alıyorsunuz sizin hiçbir şeyiniz yok, niye geldiniz?" dediğini ifade eden Coşkun, tutsakların hiçbir isteğinin kabul edilmediğini, jandarmanın da muayenede bulunduğunu ve hastane dönüşü ağır hakaret ve tehditler sarf ettiğini kaydetti.

Yaşanan işkencenin kamera kayıtlarının ortadan kaldırılma ihtimali olduğuna dikkat çeken Coşkun "Tutsaklar, işkencelerin birer iddiadan ibaret olmadığının ve maddi gerçeğin açığa çıkması için ilgili makamların duyarlı davranmadıklarını ve bu gerçekliğin da dosyaya eklenmeyen ve dolayısıyla kaybettirilmeye çalışılan kamera kayıtlarında saklı olduğunu vurguladıklarını, kameralara aleni bir biçimde yansıyan işkence görüntülerinin ancak ve ancak kamuoyunun vicdanı ve sesi ile ortaya çıkabileceği hususlarını aktardılar" dedi.