8 Ekim 2024 Salı

Peri vadisinde maden çalışmasına karşı dayanışma çağrısı

25 Haziran'da Peri vadisinde maden arama çalışmasına ilişkin halk katılım toplantısı yapılacağını hatırlatan Kayy-Der Kültür Derneği, dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Kayy-Der Kültür Derneği , Peri vadisinde maden araması hakkında açıklama yaptı. Kiğı Eskikavak köyü civarında 2018 yılında Bingöl Metal Madencilik A.Ş.'nin, maden arama talebine, Bingöl Valiliği'nin ÇED Raporuna Gerek Yoktur notu düşmesi sonucu Eskikavak Köyü Derneği'nin açtığı iptal davasının 2019 yılında kazanıldığı hatırlatılan açıklamada, aynı firmanın ÇED raporu hazırlatıp çalışma alanını daha da büyüterek, Kiğı İlbey köyü, Eskikavak köyü, Cevizli köyü ve Aysaklı köyünü de içine alacak alanın tamamında kurşun, çinko, gümüş madeni çıkarmaya hazırlandığı belirtildi. 

25 HAZİRAN DA HALKI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILACAK
"Firma bu iş ile ilgili ÇED raporu hazırlamış, 9. madde gereği yöre halkının bu konuda aydınlatılması gerektiğinden bahisle 25 Haziran Cuma günü saat 11.00'da Kiğı Halk Eğitim Salonunda bilgilendirme toplantısı yapacağının ilanını gazeteye vermiştir" denilen açıklamada, "Projenin gerçekleştirileceği bölgede tarihi ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu, endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu, ekosistemin tamamen etkileneceği, bölgenin orman ve mera vasfı da taşıdığı bilinen bir gerçektir. Yapılacak madencilik faaliyetleri sonucunda ağır metallerin, asit ve kimyasal maddelerin yer üstü ve yeraltı sularını ne kadar etkileyeceği tahmin edilebilir bir sonuçtur" ifadeleri kullanıldı. 

'TEK FAYDA BELLİ ÇIKAR GRUPLARININ ZENGİNLEŞMESİ'
Nesli tükenme noktasında olup, yöre halkı tarafından kutsal sayılan çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı, vaşak ve birçok yaban hayvanının yaşam alanının tahrip edileceği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Dünyanın en kaliteli ikinci balı olarak bilinen Bingöl Balı'nın kaynağı olan endemik bitki çeşitliliği yok olacaktır. Ekonomik ve politik sebeplerden dolayı geçmişte göç eden yöre halkının geri dönüş planları yaptığı, hali hazırda dönenlerin üretime ve toplumsal kalkınmaya yönelik çalışmalar yaptığı bir dönemde, böyle bir çevre katliamının yapılması coğrafyayı tamamen insansızlaştırmaktan öteye bir fayda sağlamayacaktır. Geçmişte HES'ler ve barajlar yapılırken vaat edilen refah, zenginlik ve istihdam sözlerinin kocaman bir yalan olduğunu yaşadık ve gördük. Bu durumun yöre halkının değil, belli çıkar gruplarının zenginleşmesi dışında bir faydası olmayacaktır."

Kiğı bölgesinin Türkiye'nin kültür mirası olduğunun altı çizilen açıklamada, Peri vadisini koruma çağrısı yapıldı. 25 Haziran'da görülecek toplantıda yüksek sesle maden arama işinin durdurulması ve izin verilmemesi için  dayanışma çağrısı yapıldı.