24 Eylül 2024 Salı

Polis hukuksuzluğa karşı çıkan avukatın üstüne yürüdü, hakaret ve tehdit etti

Kocaeli emniyetinde müvekkilinin ifade işlemini takip eden Av. Barin'e kendisine "şef" diye hitap edilen bir polisin hakaret ettiğini ve üzerine yürüdüğünü belirten ÖHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, avukatlara yönelik şiddete de hukuka aykırı işlem yapılmasına da direneceklerini belirtti.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, üyeleri Avukat Berivan Barin'in 8 Ekim 2023 tarihinde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubede müvekkilinin emniyet ifadesi sırasında, kendisine "şef" diye hitap edilen polisin şiddetine uğradığını kaydetti.

'KENDİNE ŞEF DİYEN POLİS MÜVEKKİLİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ'
"Müvekkilinin ifade işleminin bitmesi ile ifade tutanağını beklerken, ifade alma odasına 'şef' diye hitap edilen polis girerek, müvekkile 'neden susma hakkını kullandın' diyerek, üzerine yürümüş, psikolojik işkence uygulamıştır. Sonrasında diğer polislere müvekkilin yüzünü duvara dönerek ve ellerine arkasına alarak ayakta tutanağın suretini beklemesi talimatını vermiştir" denilen açıklamada, Avukat Barin'in psikolojik işkenceye itirazı üzerine tartışma yaşandığı belirtildi.

POLİS AVUKATIN ÜZERİNE YÜRÜDÜ: HADDİNİ BİLDİRECEĞİM
Açıklamada, "Akabinde ifade tutanağı, ifade işleminden farklı olarak, soruların yer almadığı 1 suretten ibaret olarak getirilmiş, meslektaşımızın ifade sırasında yer alan tutanak ile sureti getirilen tutanağın farklı olduğuna dair itirazı üzerine 'şef' diye tabir edilen polis memuru yeniden ifade alma odasına gelerek; 'savcı böyle istedi zaten susma hakkını kullandı' sözleri ile hukuka aykırı işlemi meşrulaştırmaya çalışmıştır. Meslektaşımızın ifade alma sırasındaki tutanak ile sureti getirilen tutanağın farklı olması sebebiyle imzalamayacağını beyan etmesi üzerine, meslektaşımızın üzerine yürüyerek 'saygısız, it, haddini bil yoksa bildireceğim' sözleri ile tehdit ve hakaretlerde bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.

TBB VE BAROLARA ÇAĞRI
Avukatlara karşı her gün polis şiddeti devam ederken, halka karşı hukuka aykırı işlem uygulayan polisin işlemlerine itiraz eden avukatların her gün karakollarda şiddete maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, "Erkek egemen iktidarın gücünü arkasına alarak bir kadın avukatı  tehdit ve hakaret ile sindirerek hukuka aykırı işleme imza attıracağını sanan kolluk görevlileri bilsinler ki bizler erkek egemen iktidar ve türevlerine karşı boyun eğecek pratiği hiçbir zaman sergilemedik. Üyemiz Av. Berivan Barin'e karşı gerçekleşen şiddete karşı meslektaşımızın yanındayız ve her türlü hukuki sürecin takipçisi olacağız. TBB ve baroların da avukatlara karşı gelişen saldırılara karşı etkin mücadeleye davet ediyoruz" denildi.