24 Eylül 2024 Salı

Polis saldırısı geri adım attıramadı: Tecridi kıracağız

PKK lideri Öcalan'a dönük uluslararası komplonun yıl dönümü polis saldırısı ve işkenceye rağmen protestosu edildi. İşkenceye slogan ve zafer isaretiyle yanıt veren halk, "Tecridi kıracağız" diye haykırdı. 

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecrit, 9 Ekim uluslararası komplonun yıl dönümünde Kadıköy'de protesto edildi.

KADIKÖY SAATLER ÖNCEDEN ABLUKAYA ALINDI
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde saat 13.00'te başlayacak yürüyüş öncesi Kadıköy'ün tüm sokakları TOMA, gözaltı araçları ve çevik kuvvet polisleriyle ablukaya alındı. Sivil ve üniformalı polisler tüm sokakları dolaşarak halkı GBT adı altında taciz etti.

ÇOK SAYIDA KİŞİ YÜRÜYÜŞ BAŞLAMADAN GÖZALTINA ALINDI
Yürüyüşün başlamasına 1 saat kala sokakta yürüyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, yanındakilerle birlikte hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Kafede oturan ve sokakta yürüyen insanlar da gözaltına alındı, gazeteciler de gözaltıyla tehdit edildi.

OTLU: BÜTÜN HAPİSHANELERDEKİ TECRİDİ KALDIRACAĞIZ
Eyleme bir saat kalan vapurdan inerek Boğa heykeli meydanına gitmek isteyen Yeşil Sol Parti milletvekilleri Çiçek Otlu ve Burcugül Çubuk rıhtımda durduruldu ve darp edilerek kalkanlarla ablukaya alındı. Milletvekillerinin yanındaki insanlar ise işkenceyle gözaltına alındı. Polis saldırısına tepki gösteren Çiçek Otlu, "Bizden bu kadar korkuyorsunuz. Bir tane basın açıklaması yapacağız, sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapacağız. Bütün hapishanelerdeki tecridi kaldıracağız" dedi. Hapishanelerdeki hasta tutsakların tecrit altında yaşamını yitirdiğini vurgulayan Otlu, tecride de polis işkencesine de direneceklerini söyledi.

Polisin saldırısına halk "Biji berxwedana zindana" sloganıyla ve zafer işaretiyle tepki gösterdi. Basın emekçileri de darp edilerek görüntü almaları engellendi.

Polis tepki gösterenleri ve iskelede yaşananları izleyenleri de gözaltına aldı. Kişilerin eyleme katılmadıklarını anlatmalarını dinlemeyen polis amiri, "GBT'ye gerek yok gördüğünüzü alın" talimatı verdi. 

ÇİÇEK: TECRİDİ KIRACAĞIZ 
Aralarında Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek ve milletvekillerinin olduğu grup Kadıköy sokaklarında alkışlar ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüş sırasında Çiçek, halka şöyle seslendi: "Tecridi kırmak için özgürlüğe yürüyoruz. Sayın Öcalan tecrit altında. And olsun bu tecridi kıracağız. Bu tecrit kırılana kadar yürüyüşümüz devam edecek."

YAŞLI KİŞİYE TERS KELEPÇELİ BAŞ EĞDİRİLDİ 
Polis tüm sokakları tutmasına rağmen halk tecride karşı Boğa heykeline aktı. Her sokaktan yürüyüşe geçenler işkenceyle gözaltına alındı. Yaşlı bir adama ters kelepçe işkencesi uygulanırken polis kafasına vurarak eğdi. İşkenceyi görüntüleyenlerin ise polis baskısıyla telefonlarındaki görüntüler sildirildi. Söğütlüçeşme'ye yürüyen bir grup da işkenceyle gözaltına alındı.

Kadıköy'ün birçok noktasında polis işkencesine rağmen sloganlarla direniş sürüyor.