24 Eylül 2024 Salı

QSD'den DAİŞ'e ve uyuşturucu ticaretine karşı operasyon

QSD Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizre bölgesinde DAİŞ'e ve uyuşturucuya karşı operasyon başlattı. 3 gündür süren operasyonlarda çok sayıda DAİŞ çetesi ve uyuşturucu satıcısı yakalandı.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Dêrazor, Hol veŞeddadê kentlerinde "Güvenliği güçlendirme" adı  verdikleri operasyon 3. gününde devam ediyor.

Operasyona ilişkin açıklama yapan QSD Basın İrtibat Merkezi sorumlularından Ferhad Şami, "Operasyon 3 koldan başladı. İlk kolu Dêrazor'un, Sore ilçesinin kuzey kırsalından Firat Nehri'ne kadar olan 7 kilometrelik alanı kapsamaktadır. İkinci kolu Dêrazor'un doğusundan Bisêra ve Baxoz'a kadar olan alanı kapsıyor. Üçüncü kol ise Dêrazor'un batı kırsalında, Mamil sınırından Rakka'ya kadardır" dedi.

"Dêrazor'un batı kırsalından Rakka'ya kadar olan operasyonun amacına uygun şekilde" gerçekleştirildiğini belirten Şami, "QSD güçleri 5 DAIŞ çetesini tutukladı, operasyon güçlerine saldıran 3 çete de öldürüldü, bölgede bulunan 8 istihbarat görevlisi de gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

Ayrıca operasyon kapsamında Hesekê, Şeddadê ve Hol kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hesekê'deki yasak ikinci gün kaldırılırken diğer kentlerdeki yasak sürüyor. Operasyonun üçüncü gününe ilişkin açıklama yapan QSD Basın İrtibat Merkezi, dün gece kaçma girişiminde bulunan 3 DAİŞ çetesinin yakalandığını bildirdi. Açıklamanın devamında, ortak güçlerin yaptığı bir başka baskın operasyonunda; 2 uyuşturucu tacirinin yakalandığı ve çeşitli miktarlarda uyuşturucu maddenin ele geçirildiği belirtildi.

QSD, iki ay içerisinde DAİŞ'e karşı 8 operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda aralarında DAİŞ liderlerinin de olduğu 4 çete üyesi öldürülürken 12 çete üyesi de yaralandı. Ayrıca onlarca çete üyesi de gözaltına alınarak tutuklandı. Operasyona uluslararası koalisyon güçleri de katılıyor.