23 Eylül 2024 Pazartesi

Rêwî Tolhildan yazdı | Sibel'den Sarya'ya inançlı bir yürüyüş

Sarya bir kadın komutan olarak erkeklere ait olan askeri alanda büyük eylemlere imza atar. Rojava kadın devrimindeki binlerce kadın gibi o da tüm ezberleri yıkar. Kadın tarzında bir komutanlık yaratmanın mücadelesini verir. Devrimin ilk yıllarında YPJ'nin bir kadın ordusu olarak tarih sahnesinde yer almaya başladığı dönemin yapıcılarından olur Sarya Özgür'de. Partisi MLKP'nin kadın özgürlük mücadelesi çizgisinin savunucusu ve geliştiricisi olarak yürür yolunu. Ardı sıra genç kadın yoldaşlarına da yol açar onun pratiği.

Ailesinin verdiği ismiyle Sibel Bulut (Sarya Özgür) MLKP/KKÖ'nün Rojava devrim topraklarındaki ilk kadın şehidi. Kuzey Kürdistan'ın Dersim kentinde Kürt ve Alevi bir ailenin çocuğu olarak 1986 yılında dünyaya gelir Sibel. Lise yıllarında başlar örgütlü mücadele serüveni. Üniversiteyi kazandığı Van'a profesyonel devrimcilik yapmakta kafası netleşmiş olarak gider. Kuzey Kürdistan'ın ve Türkiye'nin farklı kentlerinde devrimcilik yapar. Gençlik mücadelesinin coşkun bir militanıdır. Nerede Türk devletinden hesap sorulacak bir eylem varsa Sibel oradadır. 8 Martlarda, 25 Kasımlarda, 1 Mayıslarda eylemlerin hep en önündedir.

Sibel bir dönem sosyalist basın geleneğinin sürdürücülüğünü yapar. Partinin ve devrimin ihtiyaçları ne ise onu yapmakta tereddüt etmez. Askeri alana geçmek, silah elde dövüşmek ister içten içe. Ve her istek kendine bir yol bulur sözlerindeki gibi Sibel'in savaşma hayali de kendine bir yol bulur. Önce özgür dağlara döner yüzünü. Bir kadın komünist olarak kendini değiştirmekte ve geliştirmekte istekli ve coşkuludur. Kadın özgürlük mücadelesinin ısrarlı bir savunucusu, erkek egemenliği ile mücadelenin başeğmez bir militanıdır. Sibel, özgür dağlarda öncü bir kadın gerilla olarak başarılı pratiklerin sahibi olur. Daha sonra Rojava'daki savaşta partisi MLKP'nin kadın komutanlarından biri olarak yer alır. Hesekê'den Til Hemis'e birçok cephede savaşır.

Partisinin çağrısıyla Rojava'nın Cizir kantonundan, Kobanê direnişinde yer almak için tereddütsüz atılır öne. Rojava devriminde olmak onun için çok yalın bir gerçektir. Hayalini kurduğu, gerçekleştirmek için emek, ter ve kan döktüğü devrim Rojava'da gerçekleşmiştir. Bu yüzden Rojava devrimi için savaşmakta aklı çok nettir. Kobanê savaşı sırasında verdiği bir röportajda bu netliği şu sözlerle ifade etmişti: "Rojava'dayız, gitmiyoruz, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Gerekirse şehit de düşeriz."

DAİŞ çetelerinin ilerlemesini durdurmak için döşediği mayının YPG ve YPJ savaşçılarının DAİŞ çeteleriyle savaşta Kobanê sokaklarında ilerlemesi için kaldırılması gerektiğinde bir komutan olarak başka bir savaşçıyı gönderebilecekken kendisi giderek 12 Aralık 2014 sabahı bizlere veda etti Sarya Özgür. Sözüyle eylemi bir oldu Sarya'nın. "Kobanê düştü düşecek" diyenlere inat canıyla Kobanê'nin zaferini armağan etti bizlere. Kobanê direnişinin binlerce şehidinin arasında yerini aldı.

Sarya bir kadın komutan olarak erkeklere ait olan askeri alanda büyük eylemlere imza atar. Rojava kadın devrimindeki binlerce kadın gibi o da tüm ezberleri yıkar. Kadın tarzında bir komutanlık yaratmanın mücadelesini verir. Devrimin ilk yıllarında YPJ'nin bir kadın ordusu olarak tarih sahnesinde yer almaya başladığı dönemin yapıcılarından olur Sarya Özgür'de. Partisi MLKP'nin kadın özgürlük mücadelesi çizgisinin savunucusu ve geliştiricisi olarak yürür yolunu. Ardı sıra genç kadın yoldaşlarına da yol açar onun pratiği.

Sarya denilince coşkun, kabına sığmaz, mutlu bir devrimcilik gelir akla. Gözlerine kadar yayılan bir gülüş, yoldaşlarına sınırsız bir sevgi ve güvendir. Sarya devrimciliğini dar kalıplara sıkıştırmaz. Kahkahalarıyla olduğu ortamı neşelendiren, yapılması gereken bir görev varsa onu yapmak için öne atılandır. Zor denilen, yapılmakta ayak direnen çalışmaları mutlulukla yapmanın yolu ve yöntemini bulur hep. Sarya'nın emek vermekten kaçındığını gören olmamıştır. Bir iş varsa tüm benliğiyle yapar o işi. Emek verir, ter döker, sabah akşam kafa yorar. Emek verdiği kadar emek verilmesini de bekler. Öne çıkmakta, boşluk doldurmakta, yeni görevler almakta tereddütsüzdür. Şehit yoldaşlardan boşalan nöbet yerlerini büyük bir irade ve istekle doldurur bu nedenle.

İnatçıdır, kararlıdır Sarya, kafasına bir şeyi koyduysa sonuna kadar götürür. İnandıkları uğruna ölüme yürümesindeki ferahlık bundandır.

Disiplinlidir Sarya. Güne erken başlamayı tüm devrimcilik yaşamı boyunca sever. Görev alınca layıkıyla yerine getirmek için tüm çabasını ortaya koyar, partili olmanın sorumluluklarını bir an bile aklından çıkarmazdı.

Yoldaşlık ilişkilerinde coşkulu ve emekçidir Sarya. Yoldaşlarının gelişimi için sabırla emeğini verirdi. Bir yoldaşının sıkıntısı olduğunda konuşmadan anlardı. Sorunu çözmek için kafa yorardı. Bitmez tükenmez bir yoldaşlık sevgisini hissederdiniz Sarya'da.

Paylaşımcıdır Sarya, elinde avucunda ne varsa paylaşırdı yoldaşlarıyla. Hayatında bireyselliğe, "benim" olana yer yoktu. Her şey ihtiyaç doğrultusunda olmalıydı.

Sarya'nın devrimcilik dışında hayalleri olmadı. O da hemcinsleri gibi ezilen bir kadının yaşamında devrimciliğin bir tercih değil zorunluluk olduğunun bilincindeydi. Bir kadın olarak erkek egemenliği ile zorlu çarpışma durakları oldu ama hiçbirine takılıp kalmadı. Aile, sevgili onun için bir engele dönüştüğünde aşmasını bildi.

Evet, Sarya tüm bunlardı. Fakat bunlar onda doğuştan gelen özellikler değildi. Sarya bunları devrimciliği içerisinde gün be gün yarattı. Sibel'den yeni bir komünist kadını, Sarya'yı var etti.

Şimdi biz kadınlara özellikle de genç kadınlara düşen, Sarya'nın adımlarını takip etmek. Sarya'nın "Rojava'yı savunmak özgür geleceği de savunmaktır bunu böyle görmek gerekir" cümlelerindeki bilinç kadınların, gençlerin tüm ezilenlerin Rojava topraklarında yaşanan bu devrimle ilişkisinin altyapısını oluşturmalı. Gün emperyalizme karşı Rojava devrimini savunma ve inşa etme günü. Ölümsüzlerimiz yaşadıkları dönemde üstlerine düşen görevi ferahlık ve coşkuyla yerine getirdiler. Sırayı usulca bizlere devrettiler.