23 Eylül 2024 Pazartesi

'Roboskî katliamını gerçekleştirenlerle Rojava'yı bombalayanlar aynı zihniyettir'

Roboskî'de katledilen 34 kişinin mezarı başında hesabın sorulacağının ve barış mücadelesinin yürütüleceğinin sözü yinelendi. Anmada, Roboskî katliamını gerçekleştirenle Rojava'yı bombalayan zihniyetin aynısı olduğu kaydedildi.

Roboskî katliamının 12. yılında çoğu çocuk katledilen 34 kişi mezarı başında anıldı. Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde düzenlenen anmada, katledilen 34k işinin fotoğrafları taşındı. Anmaya katledilenlerin aileleri ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve çok sayıda kişi katıldı.

'KÜRT HALKINA KATLİAMI DAYATAN ANLAYIŞI İKTİDAR SÜRDÜRÜYOR'
Anmada söz alan Hatimoğulları, Roboskî'nin unutulmasını engellemek için mücadele edenleri selamlayarak söze başladı. Kalemle çizilen bir sınırın yanından konuştuğunu dile getiren Hatimoğulları, "Katliam tam da o sınırlarda gerçekleşti. Roboskî Katliamı dünya tarihinde unutulmayacak, acısı hiçbir zaman dinmeyecek. Belki acısı failleri yargılanıp cezaya çarptırılınca bir nebze hafifleyecek. İnsanlık dışı, utanç ve savaş manzarası olan bir katliam yaşandı bu topraklarda. Gencecik hatta çocuk yaşta olan 19'u çocuk 34 Kürt yurttaş katledildi. Çıkıp hükümet adına konuştular. 'Yanlışlıkla oldu, yanlış istihbarat' diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştılar. Oysa o kadar bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiler ki bu katliamı. Oradaki çocukların anılarını dinledim, 'Kardeşim bana harçlık vermek için sınır dışına gitmişti' diyorlar. Anaların her birinin acısı yürek dağlar. Ne yazık ki 40 yılı aşkın süredir Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini engelleyen, Kürt halkına katliam ve çatışmaları dayatan bu devlet anlayışını bu iktidar devam ettirmektedir" dedi.

'PARTİMİZİN ÖNÜNE SARI TORBA BIRAKTILAR'
Sorumlular hesap verene dek herkesin bu suçun ortağı olduğunun altını çizen Hatimoğulları, Kürt halkının yaşadığı katliamlara saldırılara rağmen hala barışta ısrarcı olduğunu dile getirdi. Partisinin genel merkezinin önüne bırakılan sarı torbaları hatırlatan Hatimoğulları, "Bu adalet düşmanları, bu karanlık seviciler, bu ölü seviciler, kandan beslenen iktidar anlayışı ve karanlık odaklar bizlere sarı torbayla cevap veriyor. Yargı da bunları izliyor. Oysa bu bir suçtur. Bu, insanları öldürmeye ve suça teşvik etme suçudur ve derhal soruşturma başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Roboskî'de toprağa düşenlere borçları olduğunu söyleyen Hatimoğulları, bu ülkeye barış gelene dek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Roboskî katliamını gerçekleştiren zihniyetle Rojava'yı bombardıman altına tutan zihniyetin aynı olduğunun altını çizen Hatimoğulları, yüz yıldır bu coğrafyada Kürde direnmenin dayatıldığını; barış ve kardeşlik sunulmadığını belirtti.

'SÖZÜMÜZ OLSUN Kİ BU TOPRAKLARA BARIŞ GELECEK'
Hatimoğulları, "Kürt halkının bu direnişiyle dayanışmayı devam ettireceğimizin, bu ülkeye barış tohumlarını ekeceğimizin, bu barış tohumlarının her birinin kendi dilinde ve renginde bir ağaca dönüşeceğinin sözünü bir kez daha veriyoruz. Bir kez daha söz veriyoruz ki şu arkamızda gördüğünüz o bembeyaz karlar asla bir daha gençlerimizin kızıl kanına boyanmayacak. O karlar öyle bembeyaz kalkacak. Sözümüz olsun ki bu topraklara barış gelecek. Ailelerimize ve Kürt halkına başsağlığı dileklerimi bir kez daha iletiyorum" dedi.